Larisa Iordache s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Andreea Giuclea 21 aprilie 2021

Larisa Iordache s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a încheiat pe locul 4 concursul de calificări de la individual compus din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică de la Basel.

Pentru a se califica, trebuia să termine în primele două locuri, dintre sportivele care nu erau deja calificate la Jocurile Olimpice. Pentru că în fața ei s-au aflat trei gimnaste din Rusia, Angelina Melnikova (deja calificată), Viktoria Listunova și Vladislava Urazova, și doar una din fiecare țară se putea califica, Larisa a prins ultimul bilet spre Tokyo.

Antrenată de Lăcrămioara și Cristian Moldovan, Larisa a intrat în concursul de calificare de miercuri în a 4-a subdiviziune, începând cu ora 19:30, ora României. N-a fost un concurs lipsit de emoții pentru gimnasta de 24 de ani, care a căzut în timpul exercițiului la bârnă, pentru care a primit 13,466. La sol a făcut un pas în afară, fiind notată cu 13,400. La sărituri a primit 14.366, iar la paralele 13.466, cumulând un total de 54.698 care a dus-o pe locul patru.

Va fi a doua participare olimpică pentru Larisa, după Londra 2012 unde a luat bronz cu echipa.

Calificarea la Tokyo a fost chiar motivul pentru care a revenit în gimnastică, după perioada lungă de accidentări: „Am avut o perioadă bulversantă, am avut momente foarte grele, m-am antrenat cât de mult am putut eu, am tras de mine în fiecare zi și am încercat să mă lupt cu mine. (…) „Cred că această calificare mă va face fericită. Cred că cel mai important este ca eu să fiu fericită”, spunea Larisa recent.

Revenirea Larisei

Trei ani au trecut de la accidentarea pe care Larisa, acum în vârstă de 24 de ani, a suferit-o la tendonul lui Ahile la Montreal, la Campionatul Mondial din 2017. Au urmat trei operații și luni grele de recuperare, perioadă despre care ne-a povestit pe larg acum doi ani: „După a doua operație, n-am mai vrut să aud de gimnastică. (…) Nu mai aveam tragere de nimic, nici măcar să-mi fac recuperarea. Aveam perioade în care plângeam în fiecare zi. Mă simțeam neputincioasă, mai ales că era și iarnă, era gheață, trebuia să am grijă la fiecare pas.”

S-a operat din nou și a revenit în sala de antrenament, pentru că își dorea să simtă din nou emoțiile unui concurs. „Nu mă gândeam la medalie, ci doar la plăcerea de-a concura. Doar la oamenii care te aplaudă după ce termini un exercițiu, chiar dacă reușești sau nu. La cât de mult te apreciază că ești acolo și te bucuri de gimnastică. E un sentiment pe care nu pot să-l am în fiecare zi, și eu de chestia aia am nevoie. Încă am nevoie.”

La Basel, Larisa s-a calificat și în finala de la individual compus (care are loc vineri) și în cele de la sol și de la bârnă (duminică).

Campionatul European de la Basel e ultima șansă pentru România de a mai prinde bilete individuale la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde până acum erau calificați doar Marian Drăgulescu și Maria Holbură. Concursul de calificare masculin are loc joi.

Foto: Adi Bulboacă/Neînvinștii

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.