Lupii, Dinozaurul și abisul: toată drama din Bundesliga se concentrează la fundul clasamentului. Patru echipe tremură în fața retrogradării

Danny Coposescu 4 mai 2018

Există două certitudini în fotbalul german. Prima e că Bayern va lua titlul înainte ca termometrele să treacă de 20 de grade. A doua e că lupta împotriva retrogradării va compensa pentru lipsa de emoții în fruntea clasamentului. Înainte de penultima etapă, avem toate condițiile necesare pentru încă o cursă nebună după supraviețuire. După ce soarta inevitabilă a lui FC Köln a fost pecetluită, Freiburg, Mainz, Wolfsburg și – bineînțeles – Hamburg își joacă viitorul. Patru cluburi, un loc care duce în prăpastie și altul care pregătește purgatoriul unui baraj: așa arată sfârșitul de infarct de anul ăsta.

Hamburger SV – locul 17, 28 puncte

Orice se poate spune despre venerabilul „Dinozaur e valabil și pentru ultimele patru sezoane. Cercul vicios în care se tot învârte HSV amenință să-i fie fatal. Dacă ar fi vorba de oricare altă echipă, am începe deja un post-mortem. Dar scenariul tip „Groundhog Day pe care-l tot retrăiesc fanii din nord a avut până acum mereu un sfârșit fericit. Nu degeaba există un pub în Hamburg cu numele „Unabsteigbar – neretrogradabil.

Statutul de a fi singurul club care n-a părăsit vreodată prima divizie chiar pare să aibă puteri mistice. Mitul ăsta n-a făcut decât să crească după fiecare scăpare miraculoasă. Două baraje, alte două salvări în ultima etapă – și totuși, acum două săptămâni, nici măcar palmaresul ăsta nu mai conta. Nimeni n-a reușit vreodată să întoarcă un deficit de opt puncte cu patru jocuri rămase. Însă pe Volksparkstadion, se ține cont de o singură istorie: cea care rezistă cu încăpățânare din 1963 încoace. Înainte de o deplasare uriașă la Frankfurt, mai sunt doar două puncte de recuperat.

Când jurnaliștii nemți se încumete să-l declare pe un antrenor „soluția mult așteptată, e mare lucru. De vreun deceniu, numele celui responsabil de echipă se scrie cu cretă pe ușa biroului și buretele nu-i niciodată departe – sezonul ăsta, a fost folosit deja de două ori. Dar în Christian Titz, măcar legea empirică a mediilor a găsit în sfârșit omul potrivit la timpul potrivit. Promovat de la tineret în martie și văzut ca o capitulare din partea conducerii, Titz a depășit toate așteptările. „Pentru prima dată în cei patru ani e când sunt aici, jucăm fotbal adevărat, e verdictul neechivoc dat de Lewis Holtby, unul dintre multele talente renăscute în mandatul ăsta.

Reputația de artiști ai evadării, plus forma bună, îi face pe foștii campioni europeni favoriți în ochii presei germane. Nimeni nu mai îndrăznește să parieze împotriva lor, mai ales de vreme ce Eintracht e în picaj de când Niko Kovac a fost numit urmașul lui Heynckes la Bayern. Problema e că Hamburg are nevoie de favoruri din partea altora pentru a păstra legenda vie.

VFL Wolfsburg – locul 16, 30 puncte

Wolfsburg s-a uitat la caruselul de la Hamburg și i-a plăcut ce-a văzut. Sau poate că e vorba de vreo afecțiune contagioasă, pentru că asemănările sunt izbitoare. O bandă rulantă de antrenori, o strategie invizibilă cu ochiul liber și un flirt nesănătos cu dezastrul. „Lupii n-au învățat nimic după barajul câștigat la limită acum un an cu Eintracht Braunschweig.

De fapt, Wolfsburg pare că orbecăie prin întuneric de când l-a concediat pripit pe Dieter Hecking în 2016. De atunci, patru profesioniști experimentați și-au încercat norocul la volanul finanțat de Volkswagen. Cel din urmă, Bruno Labadia, a fost adus în februarie pentru a stinge focul, cum o făcea și la Hamburg acum trei ani. La cum arată lucrurile, încă un play out e cel mai bun caz posibil – specialitatea lui Labadia.

Se poate și mai rău, însă. Urmează un meci pe Red Bull Arena, contra unui Leipzig demoralizat, dar infinit mai capabil. Deși HSV e în pericol să retrogradeze dacă pierde mâine și Wolfsburg câștigă, faptul că norii sunt mai deși deasupra verzilor spune multe. „Asta se întâmplă când departamentul de marketing construiește echipa, spune fostul portar Richard Golz pentru DAZN Bundesliga. Nu multe cluburi din Bundesliga se pot lăuda cu sume de transfer ca cele văzute recent pe VW Arena: printre altele, 60 de milioane de euro pentru Andre Schürrle și Julian Draxler. Cei doi au abandonat însă de mult vasul și tot ce-a rămas e o colecție costisitoare de individualități. Un ciclu început acum exact 20 de ani cu promovarea, încoronat în 2009 cu singurul titlu din istoria clubului, e în pericol să se încheie în următoarele șapte zile.

SC Freiburg – locul 15, 33 puncte

„Retrogradările sunt orori sportive. Christian Streich, antrenorul lui Freiburg, o spune ca de obicei pe șleau. Sigur, e mai ușor să fii sincer la adăpostul unei victorii uriașe care a trimis-o pe Köln în Bundesliga 2. Golul de 3-2 a venit în ultimul minut și a detonat tribunele pe Schwarzwald Stadion. „Am crezut că o se se prăbușească!

E nevoie de încă un efort pe măsura în deplasarea de la Gladbach, care mai speră încă la un loc european. Vestea bună pentru Streich e că se poate baza pe al doilea cel mai bun marcator din campionat. Nils Petersen a ajuns la 15 goluri, peste jumătate din totalul marcat de echipa sa. Și, spre deosebire de Wolfsburg, care îi suflă în ceafă, Freiburg are parte de toată susținerea fanilor. „Susținerea lor e fără îndoială factorul decisiv, spune Streich. O ultimă etapă jucată acasă, împotriva lui Augsburg, e un avantaj deloc neglijabil.

FSV Mainz – locul 14, 33 puncte

Sezonul trecut, Jürgen Klopp înregistra mesaje de încurajare pentru echipa care l-a adus în fotbalul mare. Cel puțin deocamdată, Mainz nu e în situația disperată de anul trecut, când doar ultimele secunde ale ultimei partide i-au garantat al nouălea an consecutiv în prima ligă. S-ar putea să fie, însă, după ce se întoarce de la Dortmund. E greu de crezut că alb-roșii îi pot strica petrecerea lui Peter Stöger, care își ia mâine adio de la Westfalenstadion.

Asta ar însemna că totul se va decide din nou pe Opel Arena – fără veteranul portar Rene Adler, cel mai bun om al echipei, care s-a accidentat serios. Dacă reușește să-și îndeplinească obiectivul, putem vorbi despre încă un absolvent promițător al școlii de la Mainz. După Klopp și Thomas Tuchel, tânărul Sandro Schwarz începe să atragă priviri admirative în Germania.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.