Martin Ambros: „Nu putem avea noroc mereu, trebuie să facem mult mai mult de-atât, pentru că avem potențial”

Andreea Giuclea 7 decembrie 2017

Dincolo de victorie, contează cum câștigi. E ideea pe care selecționerul Ambros Martin o subliniază după fiecare meci. Dacă după victoriile cu Slovenia și Spania a apreciat determinarea de a nu pierde a jucătoarelor sale, după meciul cu Angola, a ținut să arate și partea cealaltă a oglinzii: e bine că echipa luptă până la final și reușește să întoarcă meciurile, e bine că a adunat patru victorii din patru meciuri, dar realitatea e că România a câștigat greu, chinuit, aproape toate aceste patru meciuri (cu excepția primului, cu Paraguay, un adversar modest). Toate au fost la limită, și se puteau foarte bine înclina în direcția opusă. Așa că întrebarea care pare să-l chinuie acum e: cum ar fi arătat lucrurile dacă s-ar fi întâmplat asta? Ce ar fi spus asta despre România?

Rezultatele astea sunt amăgitoare, e ce-ar vrea antrenorul să știe lumea. „E clar că avem patru victorii din patru meciuri, dar ne așteptăm la mai mult de atât. Pentru că toate meciurile, cu excepția celui cu Paraguay, au fost strânse, iar balanța s-a înclinat spre noi la final, din diferite motive. Dar putea fi invers, și dacă era invers, ce se schimba pentru noi? Eram pe patru, eram pe cinci? Normal că ne bucură cele două puncte, dar e important să știm că puteam foarte bine să pierdem toate meciurile, și atunci vorbeam de ceva cu totul diferit. Așa că victoriile astea patru nu au o semnificație mai mare. Doar că suntem fericiți că am câștigat și că echipa a jucat bine în momentele dificile.”

Despre meciul cu Angola, Ambros spune că s-a temut în multe momente că poate pierde. „A fost un meci greu, strâns. Suntem fericiți că am câștigat, dar cred că ne-am trezit destul de târziu, abia în ultimele minute ale primei reprize. Am fost destul de adormite în primele 20 de minute. A trebuit să schimbăm ceva, și e bine că am reușit cu apărarea să oprim un pic Angola în ultimele minute ale primei reprize, și apoi ne-a dat puțin aer și încredere.”

„E important să știm că nu putem avea noroc mereu, trebuie să facem mult mai mult de-atât, pentru că avem potențial. Trebuie să eliminăm tot ce nu ajută echipa să câștige. Totul! Sunt mândru de caracterul echipei, dar cred că putem mai mult și vom lupta pentru asta. Și cred că ne putem bucura mai mult de turneu.”

Antrenorul crede că și oboseala a fost un factor, pentru că multe din jucătoare au jucat aproape 60 minute în primele meciuri. „Am văzut azi că poate am fost puțin obosite, nu am avut un ritm bun, n-am avut intensitate, doar în momentele critice am reușit. Dar, repet, cred că în echipă și, dacă eliminăm tot ce e negativ pentru noi, putem mai mult.”

Întrebat dacă relaxarea din prima parte a meciului a fost și pentru că a subestimat Angola, care n-a reușit încă nicio victorie la Mondial, Ambros a ținut să enumere mai multe motive pentru care n-a fost așa: „Nu, eu și echipa mea respectăm fiecare adversar, ne respectăm pe noi, respectăm sportul ăsta și respectăm suporterii. Știam că Angola joacă bine, au jucătoare bune și un antrenor bun, iar faptul că n-au avut presiune, le-a ajutat să joace și mai bine, au luptat pentru mândrie. Nu le-am subestimat, pentru că ultima oară, la Olimpiadă, Angola a bătut România, iar asta dimpotrivă, a adăugat motivație și presiune pe noi. În plus, pentru noi era poate cea mai importantă victorie, ne dădea șansa să fim cel puțin pe locul doi și să evităm Norvegia. Dacă pierdeam, puteam fi și pe locul patru.”

La final, când a fost întrebat dacă se gândește la Cehia sau la Ungaria, posibilele adversare din optimi, Ambros a răspuns în stilul caracteristic: Deocamdată, la Franța.
Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.