Multe întrebări și un singur răspuns: titlul. Ce am învățat din derbiul FCSB – CFR Cluj, ce așteptăm în ultimele trei jocuri

Ciprian Rus 30 aprilie 2018

„Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”: CFR Cluj i-a mai dat câte o șansă FCSB-ului în fiecare dintre cele patru meciuri directe ale campionatului, de două ori în sezonul regulat, de două ori în „play-off”.

Prețioasă ar fi fost o victorie a clujenilor în oricare dintre situații, dar scăpările defensive din prelungirile ultimelor două meciuri ar putea-o costa titlul pe CFR. Niște goluri apărute de nicăieri, din disperarea vizibilă și pe banca „roș-albaștrilor”, și în lojele acestora – Nicolae Dică se încăpățânează, din nou, să numească inspirație hei-rup-ul din ultimele cinci minute, când nu mai ai nimic de pierdut – au schimbat decisiv povestea finalului de campionat.

Blestemul golului care nu e de ajuns

CFR Cluj a avut-o în mână pe FCSB nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, dar rămâne, până la urmă, la mâna altora dacă vrea să ia campionatul. Adevărul e că (și) FCSB gâfâie în acest „play-off”, și a scăpat la mustață de înfrângere în patru meciuri din șapte, după cum, dincolo, clujenii au destule motive să se plângă de ghinion, dacă nu de arbitri.

Dar la fel de adevărat e că, într-un meci decisiv pentru titlu, într-o ciocnire în care avea nevoie de toate cele 3 puncte, CFR Cluj a avut un singur șut sănătos la poartă până la eurogolul lui Djokovic din minutul 75. Într-un meci fragmentat cu intenție, adesea, de FCSB, nu era ușor să legi prea multe faze cursive, dar, chiar și așa, o mare candidată la titlu și campioana sezonului regulat trebuia să ofere mai mult decât două reprize de forcing de câte 10 minute.

Impecabilă înainte de „play-off”, filosofia „nu luăm gol și mai vedem”, cu care Dan Petrescu a defilat etape la rând, s-a transformat, în ultimele săptămâni, în „dăm gol și mai vedem”. Doar că un singur gol nu a fost suficient nici în dubla cu FCSB, nici în cea cu Iașiul, nici cu Astra la Cluj. CFR a câștigat, în „play-off”, doar meciurile în care a marcat două goluri, iar asta s-a dovedit prea mult pentru o trupă setată să dea un gol și să nu ia niciunul.

Forțat de situația de clasament, Dan Petrescu a încercat, în ultimele etape, să propună o distribuție mai ofensivă, cu Omrani și Țucudean jucând simultan și cu mai multă libertate pentru Deac. Vizibilă în alte meciuri, schimbarea nu s-a văzut deloc pe „Arena Națională”, unde Deac, cel puțin, a prins cel mai slab meci al său de la revenirea în Liga 1 (și la Națională) și a pierdut mingea care avea să ducă la golul egalizator.

De altfel, tocmai plusul de experiență l-a trădat pe Dan Petrescu în acest final de sezon. Dan însuși nu a avut reacție la schimbările tactice ale mult mai tânărului său omolog, Nicolae Dică, iar jucătorii săi, la fel, nu s-au ridicat la înălțimea galoanelor cu care sunt creditați.

Câteva observații după derbi

  • miza meciului i-a blocat pe jucătorii celor două echipe, amănunt îngrijorător date fiind experiența jucătorilor de pe teren, dar și perspectiva meciurilor viitoare din cupele europene;
  • forma slabă a internaționalilor români de pe teren: nici Benzar, nici Deac, nici Țucudean, nici Pintilii, nici Budescu, nici tânărul Man nu s-au ridicat la nivelul spectacolului oferit, cu o zi înainte, de Mitriță, Băluță, Cicâldău sau Ganea în „derbiul” pentru locul 3, scor 3-3, dintre Craiova și Viitorul;
  • jocul nesportiv arătat în multe ocazii, cu jucători care simulau faulturi (Tănase de la FCSB e deja campion detașat aici) pentru ca apoi să pună presiune pe arbitru. În loc să se concentreze la fotbal – și aveau destule motive să o facă, într-un meci lipsit de cursivitate – jucătorii celor mai bune echipe din campionat, ca și antrenorii lor, preferă să țină socoteala arbitrilor;
  • dacă e să existe un plus după o partidă atât de slabă e tocmai faptul că nu existat greșeli de arbitraj. Istvan Kovacs a arbitrat cu personalitate și nu are pe conștiiță nici o decizie eronată;
  • inspirația oficialilor FCSB de a-l schimba pe Budescu, care a făcut un meci slab, în contrast cu indecizia lui Dan Petrescu, care l-a ținut pe Deac pe teren până a greșit decisiv, deși nu a fost deloc în apele lui. Intrarea bună în joc a lui Mailat dovedește că CFR nu ducea lipsă de soluții pe bancă;

Mai multe întrebări și un singur răspuns: titlul

Mai sunt trei etape și nu e totul jucat, deși FCSB are, după ultimul meci direct, inclusiv avantajul golaverajului, în caz de egalitate de puncte.

Puțini ar fi crezut, înainte de startul sezonului, că CFR Cluj va avea puterea să fie atât de aproape de titlu. Poate de-asta acum, că „vișiniii” au irosit atâtea șanse de a răpune un FCSB mai degrabă subțire, frustrarea o poate lua ușor înaintea realității. Iar realitatea e că Dan Petrescu a construit o echipă solidă la Cluj, o echipă care se poate dezvolta pentru sezonul viitor.

Mai mult decât jocul inestetic – în contrast cu ce ne obișnuise CFR-ul lui Vasile Miriuță – lui Dan Petrescu i se poate reproșa, poate, gestiunea ciudată a unui buget uriaș și a unui lot în care doi dintre cei mai bine plătiți și mai bine cotați jucători din Liga 1, Ibrahima Balde și Alex Ioniță, nu joacă deloc. Cine își asumă aceste pierderi? Sunt în gestiunea lui Dan Petrescu sau ale încă-necunoscutului finanțator din Gruia? Iată niște întrebări de care depinde nu doar actualul sezon al CFR-iștilor, ci și cele viitoare…

Iar dacă la CFR sunt (foarte) neclare chestiunile administrative, la FCSB rămân neclare detaliile tehnice. Cine decide schimbările, până la urmă, și cine va lua laurii unei virtuale victorii în campionat? După ce a cumpărat tot ce se putea cumpăra din Liga 1, FCSB joacă împiedicat, departe de ambițiile patronului său (retras?) și are, la rându-i, o bancă de rezerve – cu Coman, Nedelcu sau Alibec! – care nu justifică investițiile făcute.

Multe dintre aceste minusuri – de ambele părți – vor fi trecute cu vederea o dată cu acontarea titlului sau se vor adânci, în cazul unui eșec.

Ce urmează?

CFR Cluj pare să aibă programul mai ușor pe final de „play-off”, cu două meciuri din trei pe teren propriu. Ardelenii mai au de jucat cu Craiova acasă, cu Astra în deplasare, apoi cu Viitorul în Gruia.

FCSB joacă de două ori consecutiv în deplasare, cu Iașiul și cu Craiova, acolo unde CFR a lăsat 4 puncte în „play-off”, și închide sezonul tot acasă, contra Astrei.

Dacă CFR Cluj își câștigă meciul complicat cu Craiova, cel mai probabil titlul se va decide abia în ultima etapă.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.