O Cupă Mondială pentru toți. FIFA a anunțat marea extindere din 2026, fanii au răspuns pe măsură: numai cine nu vrea nu va participa! Totuși, vrea România?

Lead.ro 10 ianuarie 2017

Dacă nu te-ai ascuns sub pătură cu totul, atunci ai aflat deja că din 2026, Cupa Mondială de Fotbal va avea un format foarte primitor: 48 de echipe (în loc de 32, câte sunt azi) împărțite în 16 grupe de trei. Grupe din care primele două echipe svor trece direct la meciurile eliminatorii.

Asta înseamnă că numărul jocurilor nu va crește foarte mult – 80 față de 64 –și competiția de 32 de zile poate fi cumva înghesuită într-un calendar și așa foarte aglomerat.

Ce trebuie să știi:

  • 16 grupe de câte trei echipe;
  • Primele două merg mai departe pentru fazele eliminatorii;
  • Turneul va dura 32 de zile și va avea 80 de meciuri;
  • UEFA intenționează să acorde 16 locuri echipelor din Europa. Trei în plus;
  • Africa și Asia ar putea trimite și ele cu patru echipe mai mult.

Dacă propunerea unui Mondial cu 40 de echipe – așa cum visa fostul președinte FIFA, Sepp Blatter – te neliniștea, Gianni Infantino a trecut la nivelul următor: o Cupă Mondială pentru toți!

Numai că-n loc ca deschiderea FIFA să fie la fel de apreciată ca sloganul despre fotbalul care unește și aduce lumea la un loc (un joc pentru toată lumea, nu-i așa?), decizia a fost primită cu bucuria cu care-ți primești socrii în singurul weekend liber al verii.

Și reacțiile sunt nostime:

Dar poate că nu este o decizie cu totul tembelă. În definitiv, formatul extins al Campionatului European din Franța a împărțit lumea în două: cei care ar fi preferat în continuare doar ciocnirile celor puternici (16 echipe, patru grupe, apoi meciuri eliminatorii), și cei care-au fost cuceriți de tot ce-au adus în Franța echipele mici și suporterii lor entuziaști. Nimeni nu poate să-ți spună că Islanda, Irlanda și chiar Irlanda de Nord n-au adus un plus turneului. Că acest plus a venit pe teren, sau mai degrabă în jurul terenului? Asta contează mai puțin.

Cu atât mai puțin cu cât România (și alte naționale europene de valori apropiate) s-ar putea să comenteze de pe margine.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.