O greșeală mare și zeci de greșeli mai mici. Câteva concluzii după înfrângerea dureroasă cu Albania

Ciprian Rus 20 iunie 2016

Trei închizători de meserie își luase cu el Anghel Iordănescu, înainte de decolarea spre Franța și, la cum au decurs lucrurile în cele trei meciuri din grupe, regretă acum, probabil, că nu a luat mai mulți.

Fidel sistemului său de precauție împinsă la extrem, selecționerul a jucat cu doi închizători pe teren în cinci din cele șase reprize de la EURO 2016. Nu a renunțat la el nici în startul meciului cu Albania. Deși avea nevoie de victorie, Iordănescu a preferat să joace la siguranță, hotărât să riște doar atunci când va fi nevoie. Cum de ce ți-e frică nu scapi, Iordănescu avea să fie nevoit să scoată un închizător la pauză, imediat după golul primit de echipa noastră, în minutul 43 al meciului.

Chiar și cu doi închizători, Hoban și Prepeliță, în condițiile în care cel mai bun om al nostru pe post, Pintilii, nu era apt de joc, România a reușit să domine jocul și să aibă, în premieră, posesia mingii, în fața unei echipe rudimentare, ba chiar brutale, a Albaniei. Numai că jocul arțăgos și lipsit de complexe al albanezilor, lipsa de concetrare a jucătorilor noștri, ca și de-acum evidenta lipsă de exercițiu în jocul pozițional ne-au zădărnicit elanul ofensiv. Degeaba ții mai mult de minge, dacă o dai adversarului de câte ori ajungi în treimea lui de teren!

Mai pragmatici și mai direcți, albanezii au început să profite de pasele noastre greșite. Raidurile lor pe banda noastră stângă, unde Iordănescu improvizase cu Mățel, după accidentările lui Raț și Filip, au fost periculoase de fiecare dată. Firavul nostru fundaș dreapta, reprofilat pe stânga, a fost dominat fizic copios tot meciul. De pe partea lui a venit centrarea care a dus la marea greșeală de poziționare a lui Tătărușanu și Chiricheș și la marcarea golului de către albanezi.

La 0-1, Iordănescu a schimbat registrul, cu Sânmărtean în locul lui Prepeliță. Am ajuns la o posesie zdrobitoare a balonului, am scos, prin Sânmărtean, câteva lovituri libere foarte periculoase și am ratat marile noastre ocazii de a întoarce meciul, la ofsaidul greșit semnalizat la lansarea lui Săpunaru către Florin Andone (minutul 71) și la șutul în bară al acestuia din urmă (minutul 76).

“Îmi pare rău că nu am putut face mai multe în 45 de minute”, scria pe Facebook. după meci, ironic și nu prea, Lucian Sânmărtean. 45 de minute de fotbal ofensiv au fost prea puține pentru ca echipa noastră să aibă pretenția de a merge mai departe în competiție. Pe fondul tragerilor de timp și al deselor fragmentări ale jocului, abil puse în scenă de Sadiku și colegii lui, ai noștri s-au pierdut cu firea și au judecat neinspirat majoritatea ocaziilor de poartă.

Toți cei trei mijlocași ofensivi trimiși pe Iordănescu în spatele lui Alibec au jucat dezamăgitor contra Albaniei, și Adi Popa, care nu a adus nici un plus pe partea sa, nici Stanciu, care s-a trezit abia în repriza a doua, nici golgheterul nostru, Bogdan Stancu. În condițiile astea, plusul adus de intrările lui Sânmărtean și Andone, cei mai buni de pe teren, s-a pierdut în haosul general a echipei noastre.

Statistica UEFA ne creditează cu o acuratețe rezonabilă a paselor, de 85%. Numai că cele mai multe dintre cele peste 70 de pase greșite au fost fix acele pase care ne-au rupt elanul și ne-au anulat avantajul aprioric al tehnicității în fața echipei albaneze. Punem la aceste zeci de greșeli gratuite erorile de plasament și dezechilibrul fizic în luptele cu durii jucători albanezi, punem și cele câteva stângăcii ale brigăzii de arbitri și, peste toate, punem gafa grosolană a lui Tătărușanu. Oricât ar fi de surprinzător, rezultatul cu Albania are o explicație!

Om cu om

Tătărușanu

Cel mai bun de pe teren în meciul cu Elveția, a greșit grav la golul albanezilor. O gafă impardonabilă la acest nivel.

Săpunaru

După bara din meciul cu Elveția, e din nou ghinionist. I-a pasat superb lui Andone, la cea mai frumoasă acțiune a noastră de atac, dar tușierul a oprit eronat o acțiune care s-ar fi terminat cu un nou gol al lui Stancu.

Chiricheș

Are partea sa de vină la golul marcat de Sadiku, pe care l-a scăpat din vedere la o fază cât se poate de simplă. A încercat să implusioneze jocul de atac în partea a doua, dar fără succes.

Grigore

Mai greoi la dublaj ca în alte meciuri. Nu i se pot reproșa prea multe, deși ar fi putut să îl ajute mai mult pe colegul lui din stânga apărării, Mățel.

Mățel

Una dintre improvizațiile lui Iordănescu pentru meciul de ieri. A fost incomodat de noua poziție și nu a putut duce fizic duelurile cu Lila și Hysaj.

Hoban

Apatia lui Stanciu din prima parte l-a forțat să își asume de multe coordonarea acțiunilor noastre ofensive. Nu era însă treaba lui să facă asta.

Prepeliță

Insistența lui Iordănescu în a-l juca pe Prepeliță a fost din nou taxată de realitate. Nu a legat jocul și a greșit grav la cea mai mare ocazia a albanezilor de dinainte de deschiderea scorului, când a fost tăvălit în careu de adversarul direct.

Popa

Haotic, ca mulți dintre colegii lui, nu s-a impus în duelurile unu contra unu. Una dintre schimbările neinspirate ale lui Iordănescu.

Stanciu

Total absent în prima parte, și-a mai revenit după pauză, când a contribuit și la faza cu ofsaidul lui Andone, și la bara atacantului Cordobei. A terminat meciul în pragul crizei de nervi, după ce a ratat toate șuturile de la distanță.

Stancu

Puțin a lipsit să se lipsească din nou la gol. A avut un șut bun în startul meciului și se afla la capătul fazei la care Andone a fost judecat în ofsaid. În rest, meci slab făcut de jucătorul nostru.

Alibec

A fost marele ghinionist al serii, după ce s-a accidentat grav la un duel în aer. A jucat mai mult pe cont propriu și s-a remarcat prin finalizări originale, dar ineficiente. Merita mai multe minute la acest EURO.

Sânmărtean

A demonstrat că, dacă îl avem în teren, avem șanse la o posesie mai bună și la un joc de atac mai consistent. Dacă juca din start, avea, poate, ocazia să ne arate mai multe.

Andone

Pragmatic și generos în efort, a adus singurele mari ocazii ale echipei noastre în partea a doua a jocului. O garanție pentru viitorul echipei naționale.

Torje

S-a zbătut, a șutat din toate pozițiile, dar fără nici un rezultat.

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.