Poate Batshuayi să-l facă uitat pe Aubameyang? Mai poate Dortmund să-și schimbe norocul?

Danny Coposescu 2 februarie 2018

Gata, am încheiat-o şi cu asta. Circul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a demontat corturile şi s-a mutat la Londra, după un sfârşit nedemn de povestea frumoasă pe care gabonezul a scris-o la Dortmund timp de patru sezoane şi jumătate. Tot ce-a rămas în urmă e o pendulare bipolară între resentimente şi apreciere. În sensul ăsta, cuvintele de adio ale lui Aubameyang s-au potrivit perfect, un fel de „sorry, not sorry‟ tipic pentru relaţia curioasă din ultima vreme: „Îmi pare rău pentru ultimele luni, dar toată lumea ştie că Auba e nebun – şi da, sunt un copil nebun, hahaha!‟

Măcar asta ar trebui să-i mai vindece pe suporterii lui BVB de nostalgie. Cât poți suspina în amintirea unui tip care vorbeşte despre sine la persoana a treia? Mai ales că speranţele din jurul noului număr 11 sunt și ele un bun medicament: Michy Batshuayi a sosit de la Chelsea, deocamdată doar împrumutat, şi belgianul pare să ştie deja exact ce note trebuie să le cânte fanilor în urechi: „Am auzit că postul lui Batman e liber, aşa că m-am hotărât să-l preiau.‟

Numai bine, atunci, pentru că meciul de vineri seară e ocazia perfectă pentru a face pe supereroul. Borussia Dortmund se deplasează la Köln, într-un meci care aduce alt divorţ complicat în prim-plan: cel dintre Peter Stöger şi clubul la care a făcut istorie.

„Multe emoţii‟

Faptul că ziarul Kölner Stadt-Anzeiger îi mai pune şi astăzi întrebări lui Stöger despre teleportarea pe Westfalenstadion spune destule despre ce se şopteşte la fosta sa echipă. Și e clar că trecerea rapidă de la şapca roşie la cea glaben-neagră încă îi râcâie pe unii suporteri. Atât de mult încât au apărut teorii conspiraţioniste despre intenţiile antrenorului – pesemne necurate – în lunile în care „Der FC‟ a stabilit un nou record negativ în Bundesliga.

Când Stöger era demis, după 14 etape fără victorie, publicul de pe Müngersdorfer Stadion era de partea lui. Cum să fie altfel, când el a fost cel care i-a readus în fotbalul european după un sfert de secol? Dar acum se pare că lumea aştepta o perioadă respectabilă de doliu, nu o trecere bruscă la un club mult mai mare. Oricum, pe cât de şocantă a fost rocada din decembrie, pe atât de absurdă pare situaţia acetui derbi de conjunctură, mai ales că FC Köln îşi găzduieşte oaspeţii din poziţia echipei în formă.

În timp ce Dortmund n-a câştigat încă în 2018 şi se chinuie mai nou să scoată egaluri, „Ţapii‟ sunt neînvinşi. Doar în ultimele trei meciuri, au luat peste dublul punctelor pe care le-au strâns adversarii lor sub Stöger sezonul ăsta. Asta înseamnă că discuţiile despre salvarea de la retrogradare nu mai sunt deloc fanteziste. Sunt patru puncte până la locul de play-off, aşa că, pentru suporteri, meciul cu Dortmund e mult mai important decât naraţiunea din jurul reuniunii.

„Chiar mă bucur [de revenire]. Mă surprinde la fel de mult ca şi pe restul lumii, dar echipa se descurcă grozav. Cu fanii în spate, pot să reuşească – chiar dacă îmi doresc bineînţeles să n-o facă împotriva noastră.‟ E cât se poate de evident că pentru Stöger plutesc încă „multe emoţii‟ în jurul clubului la care a petrecut tot patru sezoane şi jumătate, ca Aubameyang la Dortmund.

Apropo de atac, Batshuayi va trebui să aducă ceva diferit la finalizare decât am văzut recent din partea „Galben-negrilor.‟ Problema nu e doar că Borussia se chinuie mult în continuare la creaţie, ci și că şansele construite de Pulisic şi tânărul englez Jadon Sancho au fost risipite în lipsa unui vârf cu sânge rece.

Prezenţa în primul 11 a unor juniori precum Sancho sau Alexander Isak e încă un semn că Dortmund se află în tranziţie (la fel ca-n ultimii cinci ani). Fundaşii Subotic şi Bartra au părăsit şi ei regiunea Ruhr luna asta, iar înlocuitorul adus de la Basel, Manuel Akanji, e un proiect pentru viitor. Un viitor înceţoşat, de vreme ce nu e clar cine va fi antrenor sezonul viitor. Asta explică şi de ce Batshuayi a fost adus deocamdată doar prin împrumut. Watzke şi conducerea n-au dat nimic din casă zilele astea, deci speculaţiile despre Nagelsmann sau oricine câştigă trei meciuri la rând în Bundesliga se împânzesc uşor.

Nici pentru Stöger n-are cum să fie prea uşor în condiţiile astea, și nu e ca şi cum neamţul n-are obiective importante de realizat în următoarea perioadă. Nu-i nicio exagerare să spui că ratarea calificării în grupele Champions League ar fi o catastrofă pentru tot clubul, iar sarcina nu-i ușoară: doar trei puncte despart locurile doi şi şapte, într-o cursă fără favorită clară, spre deosebire de cea (inexistentă) pentru titlu. În funcţie de rezultatul de pe Müngersdorfer Stadion, acelaşi lucru ar putea fi valabil şi pentru lupta de la retrogradare.

Nesfârşita serenadă a lui Hoeneβ

S-a gândit cineva să-l întrebe pe Uli Hoeneβ dacă e ok? Nu de alta, dar curtea insistentă pe care i-o face lui Jupp Henyckes ia întorsături tot mai bizare şi/sau poetice. La o conferinţă în Düsseldorf, preşedintelui bavarez îi mai lipsea doar recuzita de Romeo şi o postură dramatică: „Dacă-aş putea să pictez portetul antrenorului perfect, i-ar semăna mult lui Josef Heynckes din Schwalmtal.‟

Hoeneβ se trage din Müchen, unde relaţiile romantice sunt ceva mai focoase, deci n-are nevoie de tacticile reprimate ale lui Romeo: „Încercăm să-l fermecăm. Poate dacă stau gol în faţa lui, avem măcar o mică şansă.‟ Jupp, te rugăm, de dragul tuturor, dar mai ales al tău, să-ți prelungești contractul până nu te trezeşti cu nişte imagini pe care nu le mai poţi şterge din minte vreodată.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.