Prea târziu, mult prea puțin: Man United și Mourinho părăsesc Europa, Sevilla și Roma sunt în sferturile Champions League

Danny Coposescu 14 martie 2018

În filme, muzica ambientală face tot atât cât naratorul. Te anunță exact ce fel de scena urmează, dacă-i de bine sau de rău pentru protagoniști. Probabil cel mai bun exemplu vine din una dintre primele reușite ale lui Steven Spielberg, „Jaws‟ – coloana sonoră care acompaniază atacurile rechinului a devenit parte din cultura populară universală, sinonimă cu orice situație în care te paște un pericol.

Din 2013 încoace, Old Trafford lucrează la propria compoziție generică în lumea fotbalului. Strigătele ritmice de „attack, attack, attack‟ erau cândva o încurajare pentru jucătorii lui Man Utd. În ultimele sezoane, sunt mai degrabă un ordin răstit pentru o echipă care nu mai corespunde filosofiei în care-au fost crescuți atâția suporteri.

Așa că exortările disperate din minutul 70 al meciului de marți seară, înăbușite parțial de fluierături și huiduieli, ar fi trebuit s-o sperie pe United mai ceva ca un prădător marin. Dar mingea s-a plimbat încă de vreo trei ori de-a latul terenului, a ajuns prompt la Sevilla și restul e istorie. La fel ca ambițiile europene ale lui José Mourinho.

Man Utd 1-2 Sevilla

Câteodată e greu să nu-i dai dreptate antrenorului portughez când se plânge că e judecat mai aspru decât merită cineva cu palmaresul său. Dar, măcar pentru trei zile, n-a fost cazul. United s-a scăldat în gloria derbiului cu Liverpool, iar nimeni, nici măcar Frank De Boer, n-a putut să strice buna dispoziție de la club. Olandezul și-a ales un moment prost să-i înțepe orgoliul lui Mourinho când a spus – tocmai în weekend – că Marcus Rashford are ghinion cu mandatul lui Mourinho pe Old Trafford. José a răspuns în stilul lui: l-a poreclit pe Frank „cel mai prost manager din istoria Premier League‟, toată lumea a chicotit și cam asta a fost.

Apoi s-a publicat formula de start pentru returul cu Sevilla și, undeva, De Boer a zâmbit amar. Omul meciului de sâmbătă, marcatorul unei duble, fusese mutat pe flancul opus pentru a-i face loc lui Alexis Sanchez. Aripa stângă e poziția preferată a chilianului și Mourinho și-a ales tocmai jocul ăsta pentru a-i satisface pofta. Nimic, nici înlocuirea excelentului McTominay cu Fellaini, care a stat patru luni pe tușă, nici lăsarea lui Pogba pe bancă, n-a contribuit mai mult la eșecul dezolant al gazdelor.

Și totuși, cu 0-0 la pauză, nimic (afară de stil, ambiție și identitate) nu era pierdut. Dubla asta chiar s-a disputat de la egal la egal din primul minut pe Ramon Sanchez Pizjuan, așa că se cerea o mutare decisivă din partea unuia dintre combatanți, ceva care să rupă echilibrul.

Mourinho a clipit primul și l-a introdus pe Pogba după o oră de joc. În cinci minute, francezul a pierdut posesia de trei ori dintr-o poziție retrasă, undeva lângă de Nemanja Matic. Vincenzo Montella n-a schimbat nimic fundamental din strategie, când l-a înlocuit pe Muriel cu Ben Yeder. Nici nu era nevoie – Sevilla nu și-a pierdut în niciun moment curajul. Era doar nevoie de cineva care să-l transforme în goluri, iar atacantul a făcut a făcut exact asta: în patru minute, Ben Yeder a marcat dubla care i-a adus echipei sale prima victorie pe tărâm englez.

Culmea e că abia după croșeul ăsta năucitor a ieșit cu adevărat la joc Man Utd. Iar asta n-a făcut decât să arate ce diferență ar fi putut face altă atitudine. Reușita târzie a lui Lukaku rămâne doar o dovadă dureroasă – uite cum puteam juca! – pentru fanii care și-au vărsat previzibil nervii pe un singur om.

Poate e nedrept și sigur e contraproductiv. Nu Mourinho a ratat puținele ocazii clare pe care și le-au creat băieții săi, nu el și-a pierdut complet cumpătul în fața primului obstacol. Dar el e cel care-a spus în weekend că „meciul cu Liverpool nu e important‟ în comparație cu ăsta. El e cel care a umblat la motorul unei mașinării care-a funcționat atât de bine cu câteva zile în urmă. În fine, el e antrenorul unei echipe care a avut 23 de șuturi spre poarta Sevillei în două partide – exact jumătate față de totalul adversarei. Dacă Ben Yeder și colegii nu și-ar fi pierdut concentrarea spre final, scorul ar fi reflectat mai fidel statistica asta.

„Am avut și perioade bune. N-am avut controlul asupra meciului, dar nu pot zice că a fost ceva greșit în intențiile jucătorilor mei. Ăsta-i fotbalul, am pierdut, dar mâine e o zi nouă și sâmbătă e alt joc.‟ Rămâne de văzut dacă Old Trafford va accepta cu aceeași seninătate evenimentele. Chiar dacă Mourinho spune – și are dreptate – că eliminarea asta nu mai e ceva nou pentru United, el a fost adus la Manchester tocmai pentru a readuce clubul spre gloria anilor trecuți.

Roma 1-0 Șahtior Donețk

Numerele lui Edin Dzeko nu mai sunt la fel de spectaculoase ca în sezonul trecut, dar bosniacul rămâne unul dintre oamenii decisivi de la Roma. El a rezolvat dubla cu Șahtior în minutul 52, când a scăpat singur cu portarul Pyatov și le-a adus italienilor golul izbăvitor. Reușita din deplasare a tânărului Ünder a făcut până la urmă diferența: Roma ajunge în sferturile Champions League pentru prima oară din 2008 încoace.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.