Push to add drama! Bundesliga oferă mult spectacol, dar un lucru devine clar: nici Bayern, nici Dortmund nu merită să câștige titlul în Germania

Lead.ro 29 aprilie 2019

Dacă e să fie fairplay, suporterii lui Bayern și Dortmund se pot apleca pe o idee comună: nici Bayern Munchen, nici Borussia Dortmund nu sunt vrednice de titlul ăsta de campioană. Poate că ne-am trezit noi cu fața la cearșaf. Acceptăm. Chiar și așa, ce diferență e între cele mai palpitante curse pentru titlu din Europa! Dacă-n Premier League ambele concurente, și Man City, și Liverpool, merită cu prisosință acest titlu de campioană (și e păcat că una dintre ele nu-l va primi), în Bundesliga e tocmai invers: ambele echipe merită mai degrabă să piardă titlul, decât să-l câștige.

Dortmund, care a jucat absolut superb în prima jumătate a sezonului, și-a aruncat toate drepturile nu doar pe terenul lui Bayern, la capătul unui 5-0 dezolant, dar parcă în tot returul, și mai ales în ultimele etape: ori a câștigat cu noroc, pe final, ori a fost salvată, tot pe final, de portarul Burki, ori a pierdut exact cum pierdea în anii trecuți: ca-n curtea școlii. S-a întâmplat asta cu Schalke, un meci care urma să încheie, într-o bună măsură, această luptă pentru titlu. 

N-a fost așa, pentru că Nurnberg ne-a arătat încă o dată toate slăbiciunile lui Bayern. Și sunt destule. Echipa asta – care are totuși meritul să fi revenit de la nouă puncte în spatele lui BVB – a primit gol în fiecare deplasare, dar, mai important de atât, a pierdut puncte cu echipe ca Dusseldorf, Freiburg sau Nurnberg. De fapt, cu Nurnberg a câștigat un punct, din moment adversara din derbiul Bavariei, care se luptă pentru salvarea de la retrogradare, a ratat un penalti în minutul 90.

Iar dacă vrei un rezumat al meciului, ne vin în minte reclamele TNT. Știi tu, canalul de televiziune care-a lansat campania Push to add drama (aici și aici). După o repriză banală, în care doar bara lui Alaba, dintr-o frumoasă lovitură liberă, ne-a trezit din amorțeală, în a doua parte cineva a apăsat butonul. Poate că Nurnberg, cu golul din minutul 47. De acolo, meciul a prins viteză, Nurnberg a ratat o contră pentru 2-0, Bayern a mai avut o bară, din altă lovitură liberă, Kovac l-a băgat în teren pe Gnabry, apoi l-a băgat pe James, după care l-a scos pe James, l-a băgat pe adolescentul Davies, Gnabry a egalat cu ceva noroc, Davies, în careu și în prelungirile meciului, și-a trimis la podea un adevsar, Nurnberg a lovit bara de la 11 metri, Bayern a ratat șansa victorie în minutul 94, când Coman, scăpat singur cu portarul, i-a înmânat premiul de omul meciului lui Mathenia. Pf!

Spectacol și dramatism au fost. Au fost și sâmbătă, la Dortmund – Schalke. Dar în locul demonstrației de forță pe care o vedem în Anglia, echilibrul din Bundesliga – oricât de mult i-ar bucura pe cei care tânjeau după el – e la câteva etaje mai jos. Bayern își joacă cel mai prăfuit sezon din ultimii 10 ani, iar faptul că Dortmund nu e în stare să o întreacă nici măcar acum este îngrijorător. Nu doar pentru fanii Borussiei, dar pentru toți suporterii unui campionat care traversează cel mai slab sezon european din ultimii 16 ani. 

Și, așa cum spuneam acum câteva săptămâni, în vreme ce titlul din Anglia o să vină cu greutatea puterii confirmate în Europa – Premier League are două echipe în semifinalele Champions League și alte două în semifinalele Europa League – Bundesliga a rămas doar Frankfurt în Europa League. Și asta șterge și mai mult din miza acestui titlu de campioană. Pentru că una e să câștigi o ediție în care campionatul tocmai își demonstrează valoarea (și) în Europa, alta e să câștigi titul într-un an în care își demonstrează slăbiciunile (și) în Europa.

În fine.

Dacă va câștiga tot Bayern, pentru al șaptelea succes la rând, puțini se vor da peste cap de bucurie. Ok, poate două tumbe, pentru necazul adversarilor, dar nimic mai mult. Dacă-l va câștiga Dortmund, petrecerea va ține câteva săptămâni, poate chiar o întreagă vacanță de vară, dar apoi și Borussia își va aminti că a fost o perioadă, acum vreo șase ani, când ar fi băgat spaima în orice echipă din Anglia. Acum…

Acum să trecem mai bine la calcule

Dacă s-ar fi distanțat la 4 puncte, Bayern ar fi avut luxul să piardă un meci din ultimele trei. Sau ar fi putut face două egaluri. Așa, bavarezii sunt obligați să ia cel puțin 7 puncte din ultimele 9 posibile. Or asta e cu adevărat complicat. 

Nimeni nu mai poate fi sigur că Bayern o va bate acasă pe Hannover, o echipă de nivelul și cu ambițiile lui Nurnberg. Iar apoi vine deplasarea de la Leipzig, un joc care se anunță, și încă de etape bune, drept cel mai greu meci al acestui sezon pentru Bayern. Căci dacă ar fi o echipă care să merite cumva titlul ăsta de campioană, atunci tocmai RB – disprețuită de toată Bundesliga pentru acționariatul ei – e echipa asta. Cu cinci victorii în ultimele cinci meciuri și cu 36 de puncte în ultimele 15 (doar două mai puțin decât Bayern), Leipzig e într-o formă grozavă și poate să-i strice întregul sezon lui Bayern (mai ales că-n finala Cupei, la Berlin, cele două se vor întâlni din nou). Așa că înaintea ultimei etape, acasă cu Frankfurt, Bayern s-ar putea trezi chiar în spatele Borussiei Dortmund.

Pentru asta, BVB ar trebui să câștige – probabil fără căpitanul Reus, care a luat roșu direct cu Schalke – deplasarea de la Bremen, deloc simplă, și meciul de acasă cu Dusseldorf, o adversară fără obiective, dar și fără rețineri. În ultima etapă, deplasarea de la Gladbach nu mai pare atât de grea. Chiar dacă echipa lui Hazard, care va trece sezonul următor la Dortmund, e în luptă pentru locurile europene, căderea ei de formă s-a cronicizat: fără victorie în ultimele cinci meciuri de acasă, Gladbach are oricum un complex de inferioritate (de la transferul lui Reus încoace) cu Dortmund.

Așa că totul e posibil, nimic nu e sigur. Poate doar faptul că Bayern, Dortmund, Leipzig și celelalte echipe cu ceva ambiții trebuie să privească sezonul ăsta cu realism: spectacolul a rămas, stadioanele sunt pline (cele mai bune cifre din Europa), dar nivelul a scăzut. 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.