România câștigă al doilea meci la Mondial și, bine încălzită, se pregătește acum de Spania

Andrei Năstase 7 decembrie 2015

Naționala României trece de Kazakhstan, 36-20, în ceea ce a fost ultimul meci ușor de la Campionatul de Handbal din Danemarca. De acum înainte, pentru Tomas Ryde, Costică Buceschi și fetele lor încep lucrurile serioase: Spania – marți – apoi Norvegia și Rusia.

Până acolo, însă, a fost încă o zi de teste și experimente, de acomodare la o competiție care se încinge tot mai tare pe zi ce trece.

Tomas Ryde și Costică Buceschi, antrenorul secund al naționalei, au început meciul cu o linie nouă față de ce ne-au arătat sâmbătă și, după zece minute, cereau primul timeout: România era condusă cu 6-4, după câteva mingi scăpate la intercepție, pe care Irina Alexandrova și Olga Tankina le-au transformat în goluri.

În scurta ședință de un minut, Buceschi le explică fetelor ce nu fac bine, iar Ryde vorbește separat cu pivotul Oana Manea. De acolo, Oana intră mai bine în meci și marchează, până la pauză, șase goluri din șapte încercări.

Imediat după meci, Costică Buceschi, admitea începutul slab de meci: “Nu așa am vrut să intrăm în joc, dar pe parcurs și mai ales în repriza a doua am reușit să ne apropiem de ce ne-am propus. Principalul obiectiv a fost să ieșim sănătoși din meci;  bineînțeles, să-l și câștigăm.”

Obiectiv bifat fără probleme și, la fel de important, fără accidentări – așa cum spera Tomas Ryde înaintea meciurilor cu Puerto Rico și Kazakhstan.

Nici Eliza Buceschi, una dintre cele mai bune marcatoare ale României, cu cinci reușite, nu era mulțumită de performanța de azi. “Cred că puteam mai bine, dar e greu să-ți găsești motivația în astfel de meciuri, când oponentul nu-ți pune prea multe probleme. Urmează meciuri mai grele, pe care o să le luăm pe rând și o să încercăm să le câștigăm”, spunea tânăra jucătoare de la Turingen.

Întrebat dacă e îngrijorat de departamentul defensiv, Costică Buceschi, care a participat alături de fata lui la conferința de presă, spune că România nu a jucat cu primul șapte. “Am împărțit echipa în două și în ambele reprize au fost jucătoare care puteau fi în primul șapte. În primele două meciuri am făcut ce ne propusesem înaintea turneului: am experimentat mai multe formule, pentru că e o competiție lungă, fetele trebuie să rămână proaspete. Mâine avem un antrenament la care sperăm să rezolvăm tot ce nu a mers astăzi”, a mai spus secundul lui Tomas Ryde.

Suedezul a plănuit să-și țină proaspete toate jucătoarele și să le ofere timp de joc tuturor fetelor. Într-o discuție recentă, el spunea că trebuie să creeze, împreună cu staff-ul lui, starea de spirit potrivită. “Toate jucătoarele sunt importante și ele trebuie să înțeleagă lucrul ăsta. E treaba noastră să le facem să înțeleagă cât mai repede. Pentru că dacă o singură jucătoare nu se simte confortabil, starea ei de spirit se va transmite foarte rapid”, ne explica Ryde,  întrebat dacă ordinea meciurilor ne avantajează în vreun fel.

Cu acestea în minte, România avea să înceapă repriza a doua cu toată linia schimbată. Intra Ionica Munteanu în poartă, în locul Paulei Ungureanu (la fel ca în primul meci), și în teren apăreau Cristina Neagu, Ada Nechita, Ana Maria Tănăsie, Eliza Buceschi, Crina Pintea și Patricia Vizitiu.

Apărarea începe să funcționeze mai bine, la fel și jocul de contraatac. Se înmulțesc și schemele de joc mai complexe, cu pivotul ieșind la nouă metri, iar în locul lui, de pe extremă, apar, pe rând, când Ana Maria Tănăsie, când Ada Nechita, din partea dreaptă.

Tot acolo, pe dreapta, e și efervescența mai mare, cu Patricia Vizitiu, care o alimentează de pe inter, foarte rapid (și foarte des), pe Ada Nechita (șase goluri din 10 aruncări).

Fetele vorbesc parcă mai mult decât în prima repriză și o auzi pe Ionica, din poartă, cum le spune coechipierelor să țină aproape: “strânge, strânge!” Dar miza meciului lipsește.

Nu va mai fi așa marți, cu o echipă a Spaniei care a reușit, în al doilea meci al grupei, să țină aproape de Rusia până spre final, când handbalistele lui Trefilov s-au desprins în câștigătoare, 28-26. Dar Spania, pe care Tomas Ryde și Costică Buceschi au urmărit-o din tribună, a arătat foarte bine. Atât de bine încât unii suporteri români spuneau, la final de meci, că poate e mai bine că ibericele s-au ținut așa tare: “vor fi mai obosite mâine.”

În ultimul meci al grupei, Norvegia întâlnește Puerto Rico și caută să ofere fanilor nordici – care au umplut iarăși Arena Nord – câteva motive de bucurie. Vreo 60, glumește cineva…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.