România începe dezamăgitor Liga Națiunilor: un egal anost, pe un stadion gol, împotriva Muntenegrului

Danny Coposescu 7 septembrie 2018

Un meci fără spectatori e rareori altceva decât un simulacru de fotbal, o imitație pală din care a fost scobit sufletul acestui sport. Nu sunt condițiile optime în care să începi o competiție nouă. Nici o remiză fără goluri cu un adversar lăsat în 10 oameni nu-i parte din cazul ideal pe care ni l-am fi droit cu toții.

România 0-0 Muntenegru

„Jucătorii își pot asculta gândurile liniștiți‟, e raza de soare pe care-a găsit-o Pro TV în liniștea tulburătoare de la Ploiești. Când nici comentatorii n-au mai găsit nimic de spus și urletele de „FĂRĂ FAULT!‟ au amuțit, coloana sonoră a meciului a trecut în minimalismul pur al impactului dintre picior și minge. Cruyff spunea cândva că poți afla totul despre tehnica unui jucător din timbrul acelui sunet. Probabil nu ne-ar fi plăcut prea mult verdictul său după o seară dezamăgitoare, dar în ton cu istoria recentă când vine vorba de Muntenegru.

Faptul că Ivanic a pus primul șut pe poartă cu nici 30 de secunde jucate, dintr-o poziție periculoasă, a sugerat din start că nu trebuie strâmbat din nas la un egal. Dar acea sperietură, plus încă una după căzătura lui Boljevic în careul român, n-a fost reprezentativă pentru restul partidei. Cu 65% posesie, 13 șuturi – e drept, doar două pe poartă – și superioritate numerică un sfert de oră, e normal ca așteptările să fie ceva mai mari.

Dar ceva dintr-o perioadă de 10 minute, la mijlocul primei reprize, parcă anunța că șansa nu-i va surâde României. Chricheș tocmai ce se dovedise cel mai periculos jucător al „Tricolorilor‟, cu două ocazii consistente, când s-a prăbușit pe gazon ținându-se de genunchi. Medicul i-a făcut aproape instantaneu lui Contra acel semn sumbru universal și căpitanul a trebuit înlocuit în minutul 31 de Bălașa.

Asta a cam tăiat tot elanul strâns și, până la pauză, nu s-a mai întâmplat mare lucru. Poate că selecționerul și-a motivat oamenii la vestiare cu noutățile din meciul naționalei sub 21 de ani, care conducea Portugalia cu 2-0 la Pacos de Ferreira. Cel puțin în studio, Ciprian Marica nu s-a ferit să-și dorească „teleportarea‟ lor pe Ilie Oană. Cert e că România a început mult mai energic partea secundă. Keșeru și Chipciu au amenințat într-o perioadă de presiune susținută care s-a stins însă fără vreun rezultat concret.

Muntenegrenii s-au mai aventurat și ei în atac până ce atacantul Mugosa a încasat cel de-al doilea galben în minutul 77. Și totuși, în niciun moment nu s-a putut vorbi de vreun asediu la poarta lui Petkovic. Aceleași trasee s-au oprit în aceeași pădure de picioare comasate în jurul careului mic. Undeva pe acolo s-a accidentat și Pintilii, care va lipsi cel mai probabil împreună cu Chiricheș de la întâlnirea cu Serbia, a cărei importanță crește cu atât mai mult după rezultatul ăsta. Măcar de dragul unei atitudini optimiste, trebuie menționat că putea fi mult mai rău, după o confuzie înfiorătoare în prelungiri, care era cât pe ce să-l lase pe Tătărușanu singur cu doi adversari. Alte lucruri bune nu se pot adăuga.

În celălalt meci al grupei 4 din Divizia C (a treia urnă valorică a fotbalului european), favorita Serbia a câștigat (1-0) în Lituania.

Ce urmează

Serbia – România, 10 septembrie

Lituania – România, 11 octombrie

România – Serbia, 14 octombrie

România – Lituania, 17 noiembrie

Muntenegru – România, 20 noimebrie

Miza Ligii Națiunilor: încă o șansă pentru EURO 2020

Atenți la detalii și interesați să țină cât mai vie motivația pentru noua competiție, oficialii UEFA au ascuns o miză în formatul Ligii Națiunilor: 16 dintre echipele care nu se vor califica la capătul preliminariilor pentru EURO 2020 vor avea șansa să participe la un „play-off”, pe baza clasării lor în grupele din Liga Națiunilor. Patru echipe li se vor alătura, astfel, celor 20 deja calificate, deci România are o șansă în plus să prindă „Europeanul” la care este co-organizatoare chiar și cu un loc 2 în grupa de Liga Națiunilor.

Uite tot ce trebuie să știi despre formatul Ligii Națiunilor.

Și aici ai rezultatele zilei:

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.