România, la un pas de „optimile” Europenelor de Volei feminin. Echipa națională vrea să confirme progresele făcute la juniori și la nivel de club

Ciprian Rus 28 august 2019

Vești bune de la Budapesta, de la Europenele de Volei feminin! După ce, ani de zile, la sporturile de echipă am stat doar în handbalul feminin, echipa națională a României leagă câteva evoluții încurajatoare la Campionatele Europene și, cu un singur meci rămas de jucat din grupe, are șanse reale să prindă optimile de finală ale competiției.

Marți seară, fetele antrenate de italianul Luciano Pendulla au pierdut cu 1-3 (21-25, 25-23, 18-25, 22-25) în fața Croației, într-un meci în care au avut momente bune de joc și în care au avut șansa să ducă lupta până în setul decisiv. Echipa noastră venea după două victorii spectaculoase, 3-1 cu țara gazdă, Ungaria, în fața unui public numeros și extrem de ostil, și tot 3-1 cu Estonia, iar o victorie cu Croația ar fi asigurat matematic ieșirea din grupa C.

Olanda (în fața căreia am pierdut cu 0-3 în meciul de debut) conduce grupa cu maximum de puncte 12, fără set pierdut, Croația e pe doi, cu 7 puncte, iar România pe trei, cu 6 puncte. Un punct mai puțin are Azerbaijan, care are însă și un meci în mână: contra Ungariei, cealaltă echipă care, cu trei puncte din primele trei meciuri, păstrează și ea șanse de calificare.

Ca să își asigure trecerea în optimi, România are nevoie de victorie contra Azerbaijanului (joi, de la ora 16:30); sau să spere că, în caz de egalitate cu Ungaria, nu va fi dezavantajată de setaveraj.

Evoluțiile bune ale României la acest European nu vin de nicăieri. Nu mai departe de acum o lună, naționala de tineret a obținut medalia de argint la Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Baku, după evoluții impresionante.

Rezultate am avut în ultimii ani și la nivel de club, cu CSM București câștigând în 2016 Cupa Challenge, a treia competiție europeană intercluburi, moment pe care Bucureștiul n-a știut să-l  puncteze prea grozav, dar care a deschis parcă această revenire a voleiului românesc, demonstrată și de CSM Volei Alba Blaj, care a jucat finala Ligii Campionilor în 2018.

Ca și la handbal, federația de specialitate mizează în ultimii ani pe „know-how” din străinătate, dovadă aducerea lui Luciano Pendulla, fost antrenor al naționalei de junioare a Italiei și fost selecționer al naționalei de senioare a Germaniei.

 

*

Campionatul European de Volei feminin din acest an se dispută în patru țări diferite, în Ungaria, Polonia, Slovacia și Turcia. România a jucat ultima dată la Campionatul European în 2015, iar cel mai bun rezultat al echipei tricolore datează din 1963, când a obţinut medalia de bronz.

Şi naţionala masculină a României va juca la Campionatul European, programat între 12-29 septembrie, în Franţa, Belgia, Slovenia şi Olanda. Tricolorii au fost repartizaţi în grupa A, cu Bulgaria, Grecia, Portugalia, Italia şi Franţa.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.