Ronaldo marchează din nou, dar derbiul Madridului se termină egal. Și Barcelona dispare dincolo de orizont

Danny Coposescu 8 aprilie 2018

„Decafeinizat‟. În ciuda garanțiilor din ambele tabere că derbiul mai are miză, așa a descris presa spaniolă meciul dintre Real Madrid și Atletico Madrid. Nici Zidane, nici Simeone n-au ridicat oficial steagul alb în cursa pentru titlu, dar asta are de-a face cu orgoliul lor. Altfel, e greu de crezut că mai există cineva care vede altă campioană decât Barcelona.

Din perspectiva asta, acest „decafeinizat‟ se potrivește, chiar dacă mai sunt și alte obiective de îndeplinit. Atleti, de pildă, n-a terminat mai sus ca rivala locală decât de 18 ori în toată istoria primei divizii; de cealaltă parte, Realul n-a mai câștigat derbiul capitalei pe teren propriu de șase ani. Sau poate că nu e nevoie decât de contextul unei dușmănii vechi și încinse. În tot cazul, ciocnirea a avut suficientă cafeină pentru a ne ține treji.

Real Madrid 1-1 Atletico Madrid

S-a jucat cu inimă și suflet, după cum ne promisese Juanfran. Două așezări identice – 4-4-2 –, două echipe cu jucători de clasă, un gazon perfect și o după-amiază însorită. Ce rost are să cauți și alte motive să te bucuri de-un joc?

Mai ales când te cheamă Gareth Bale. Galezul a fost ținut pe bancă la Torino, cu Juventus, și a avut multă energie de descărcat. El a produs prima ocazie, cu o centrare de manual pentru Ronaldo, care n-a prins mingea cum trebuie. N-avea să fie ultima colaborare dintre cei doi.

Atletico s-a zbătut să iasă din propria jumătate și i-a rămas datoare lui Jan Oblak. Slovenul a respins tot ce-a prins și, când s-a văzut depășit de șutul lui Marcelo, i-a sărit în apărare cadrul porții. Nici Keylor Navas n-a șomat și a rămas alert la singura ocazie serioasă a oaspeților, ratată de Diego Costa.

N-am avut de ce să ne plângem după prima parte. Dar a doua repriză s-a jucat conform unui cu totul alt plan. Unul în care siguranța defensivă n-a mai contat pentru niciuna dintre adversare. Întâi, Bale l-a mai aprovizionat pe Ronaldo cu o centrare delicioasă și de data asta portughezul n-a mai refuzat gustarea: un voleu bine controlat i-a adus golul în al zecelea meci consecutiv. Asta după doar patru reușite între august și decembrie.

La 33 de ani, Ronaldo a strâns 650 de goluri în fotbalul mare. E clar că Zidane vrea să-l aducă cât mai aproape de numărul magic reușit de Pele. „Dacă ai încredere în mine, o să-ți prelungești cariera,‟ i-ar fi spus francezul acum câteva săptămâni. Sunt destule semne că Ronaldo are mai multă încredere în antrenorul ăsta decât în oricare altul de la Alex Ferguson încoace.

Când i s-a anunțat schimbarea, în minutul 64, până și comentatorii au scos un sunet de îngrijorare. Ne-am obișnuit cu crize de nervi din partea atacantului când i se încalcă dreptul divin de a juca fiecare secundă din fiecare partidă. Și totuși, Ronaldo a aplaudat politicos publicul și i-a făcut loc cuminte lui Benzema. Marca a dezvăluit că exista deja o înțelegere cu privire la momentul schimbării.

Cu câteva minute mai devreme, Atletico egalase prin Griezmann, dintr-un atac în care erau mai mulți jucători în tricouri alb-roșii în careul lui Navas. Restul confruntării a fost un dialog neîncetat între ofensivele ambelor formații, fără vreo urmă de structură sau strategie. Poate asta este, de fapt, consecința unui derbi jucat în umbra Barçei: prea multă surescitare care să-ți tulbure gândurile.

Zilele următoare, Real și Atleti au de rezolvat două sferturi de finală în Europa. În La Liga, rămâne doar distracția unei rivalități sincere.

Messi, Messi și iar Messi

După Yin-ul lui Ronaldo de pe Juventus Stadium, era nevoie de un Yang pe Camp Nou. Nu s-a lăsat așteptat: contra lui Leganes, Messi a ajuns la 45 de hat-trick-uri. O lovitură liberă executată excelent și alte două finalizări de predător au stabilit scorul final de 3-1 într-un meci pe care Barcelona l-a tratat cu minimul de seriozitate necesar. Mai remarcabil e recordul pe care l-au egalat jucătorii lui Valverde: 38 de jocuri fără înfrângere în campionat. Din 1980, annus mirabilis pentru Real Sociedad, nu s-a mai văzut așa ceva. Cu o victorie împotriva Valenciei, weekendul viitor, borna le va aparține în totalitate catalanilor.

Egalul de pe Bernabeu o lasă pe Barça la 11 puncte de locul secund. În momentul ăsta, există două scenarii probabile în La Liga. În primul, destinația titlului ar urma să fie confirmată pe 29 aprilie, pe stadionul lui Deportivo La Coruña. Protocolul ar obliga-o pe Real Madrid să-și primească marele inamic cu o gardă de onoare șapte zile mai târziu, pentru El Clasico. În al doilea, băieții lui Zidane ar avea ocazia să asiste pe viu la momentul care-i va aduce a 25-a coroană Barcelonei, pe Camp Nou. Oricare dintre variante i-ar conveni de minune publicului catalan.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.