Sânge proaspăt: Moruțan, Mailat și Drăguș, trei tineri care fac și desfac în Liga 1

Ciprian Rus 6 august 2018

După un start amorțit, Liga 1 începe să iasă din zodia surprizelor neplăcute. CFR Cluj, FCSB sau Viitorul au găsit, în fine, în a treia etapă, drumul spre primele lor victorii, dar au venit și cu un fotbal mai spectaculos, mai pe gustul publicului.

Cu Toni Conceicao pe bancă, CFR Cluj a făcut cel mai consistent meci ofensiv din ultimul an, în vreme ce FCSB, la fel, a propus unul dintre cele mai bune meciuri din mandatul lui Nicolae Dică.

Dar, dincolo de succese, atât CFR, cât și FCSB au motive în plus de bucurie. Tinerii pe care i-au promovat la echipă au adus un aer proaspăt în jocul lor. „Marile vedete ale noului an vor fi tinerii”, riscam o previziune în avancronica noului campionat. Primele etape ne confirmă: Dennis Man de la FCSB e deja o certitudine, cluburi interesante vin să îl vadă. Iar în urma lui apar nume noi, la fel de interesante.

După ce a primit puțină încredere, Sebastian Mailat a impresionat, în fine, în tricoul vișiniu al clujenilor, la fel cum Moruțan a devenit și el, după doar câteva meciuri în „roș-albastru”, unul dintre oamenii pentru care merită să mergi la stadion ca să vezi la lucru FCSB-ul. La rândul său, și Viitorul propune un nume de notat în agendă: Denis Drăguș, un tânăr de 19 ani cu 5 goluri în meciurile din noul sezon!

Olimpiu Moruțan

Numele lui Olimpiu Moruțan (19 ani) e pe buzele tuturor încă de la începutul anului. Atunci, în ianuarie, era subiectul unui spectaculos transfer de la FC Botoșani la FCSB. Chiar dacă a rămas să joace în Moldova, presiunea și-a pus imediat amprenta pe jocul tânărului mijocaș ofensiv, care nu a mai reușit să repete evoluțiile bune din prima parte a campionatului trecut.

Apoi, la final de martie, numele lui Olimpiu Moruțan a revenit în atenția amatorilor de fotbal. Mai întâi pentru evoluțiile bune din primele două partide ale Turneului de Elită U19 de la București, în care jucătorul cumpărat de FCSB a fost cel mai bun de pe teren. Apoi, datorită gestului necugetat de după marcarea golului împotriva Ucrainei, care a precedat căderea echipei noastre și pierderea calificării „tricolorilor” la Europene.

S-au spus multe atunci, cu mai multă și cu mai puțină îndreptățire, despre talentatul jucător crescut de „U” Cluj. Dar Olimpiu nu a confirmat prejudecata că ar fi un copil-problemă și a impresionat în începutul noului sezon. A marcat un euro-gol în meciul FCSB-ului din Europa League și a pus pase strălucite pentru colegii din ofensivă și contra lui Rudar, și contra lui Poli Iași (4-0 pentru FCSB). O bucurie să-l vezi jucând și driblând!

Atitudinea arătată de Moruțan și evoluțiile lui n-au rămas fără reacție în lumea fotbalului. „Moruţan ar trebui să joace meci de meci. Titular! Are calitate, e construit să facă performanţă. E diferit, e singurul jucător din lotul Stelei care poate fi vândut pe o sumă foarte mare. Am văzut mulţi jucători care s-au pierdut pentru că nu li s-a dat încredere”, a comentat fostul stelist Ilie Dumitrescu.

„Nu a mai avut Steaua un număr 10 de mulți ani. E fotbalist. Moruțan are salariu 8.000 pe lună, îi fac 14.000. Îi măresc și clauza, îi fac 200 de milioane de euro”, s-a aprins Gigi Becali.

Sebastian Mailat

Adus anul trecut, liber de contract, de la Timișoara, în febrila campanie de transferuri a noului CFR „marca Dan Petrescu”, Sebastian Mailat (20 de ani) a avut în rare momente ocazia de a-și demonstra calitățile în mandatul lui SuperDan. Petrescu a plecat, Iordănescu Jr a venit și a plecat și el, iar Toni Conceicao a decis să dea mai mult credit tinerilor după accidentările lui Hoban și Deac și după eliminarea din Champions League.

Intrat în returul cu Malmo, Mailat a fost cel mai bun de pe teren, după cum, titular cu Chiajna, a fost cel mai activ om al „vișiniilor”, cu o sumedenie de ocazii la poarta adversă și cu o pasă superbă de gol pentru Țucudean, în victoria cu 2-1 a CFR-ului.

Dacă noul CFR arată mai legat și mai ofensiv, mai pe gustul suporterilor săi în ultimele două meciuri e, desigur, meritul antrenorilor veniți după plecarea lui Petrescu, dar e și meritul unui jucător cu ambiția și calitățile lui Sebastian.

„Am ratat multe ocazii în prima repriză, dar privim partea pozitivă, că am reușit să ajungem aproape de poartă. O să vină și golurile pentru Mailat. Mă bucur că am câștigat, am intrat pe un drum bun”, a comentat Antonio Conceicao, antrenorul de la CFR, evoluția lui Mailat.

Denis Drăguș

În ciuda unui start de sezon care a îndreptat destule critici spre Viitorul și spre patronul și antrenorul ei, Gică Hagi se încăpățânează să vadă partea pozitivă a lucrurilor când vine vorba despre echipa din Ovidiu.

„Din păcate, Europa League s-a terminat, dar cred că am lăsat o impresie bună împotriva unei echipe din Olanda, unde fotbalul este la un nivel mai ridicat decât la noi. Ne-am luptat de la egal la egal, am fost aproape să producem o surpriză. Concluzia traseului european este una singură: am descoperit un jucător, vorbesc despre Drăguș. Din păcate, în România nu se uită nimeni la acest lucru. Nu am văzut să se vorbească despre acest jucător în ultimele zece zile. Să nu spui nimic despre un jucător care a marcat trei goluri cu Vitesse, plus încă unul în Luxemburg, arată încă o dată că sunt puțini ochi pentru noi aici, la Constanța”, s-a plâns Gică Hagi la conferința de presă de dinaintea primei sale victorii din acest sezon, 2-0 cu FC Voluntari, meci în care Denis Drăguș a „recidivat”, cu un nou gol.

„Nu este corect față de acești tineri, față de club. Chiar dacă sunt de la mine, fiți imparțiali, domnilor! Un jucător de 19 ani, care doar ce a terminat junioratul, este cel mai în formă, dar nu a jucat la generația lui. Am muncit și eu, am făcut și eu ceva. Nu ai cum să nu-l vezi pe Drăguș! Doar dacă nu vrei. Și conducătorii mei, care văd că mă judecă, să iasă și să spună ce jucător bun am descoperit. Văd că tot eu trebuie să vorbesc. Mergem pe drumul nostru, avem un atacant de mare perspectivă, care ne va ajuta foarte mult să ne îndeplinim obiectivele. Felicitări, Drăguș! Un copil care abia a terminat junioratul. O să-i facem contract nou, o să fie plătit bine”, a mai spus Hagi.

 

Fotografii: Sport Pictures

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.