Semifinală elvețiană: Roger și Stan se vor întâlni într-un meci cu o miză imensă, unul pe care Federer nu l-a văzut posibil

Adrian Țoca 24 ianuarie 2017

Federer a oprit traseul de vis al lui Misha Zverev, asigurându-și, deocamdată, menținerea în Top 20. Stan Wawrinka a fost impresionant cu Tsonga, pe care l-a expediat în trei seturi. La feminin, Venus revine într-o semifinală de Australian Open după 14 ani.

Mereu constant la Melbourne, Roger Federer e în semifinalele Australian Open pentru a 13-a oară în carieră, dar cu siguranță că dintre toate aceste 13 prezențe între ultimii patru, aceasta e cea mai neașteptată. Puțini îl vedeau în stare de un traseu atât de lung și aproape nimeni nu îl credita cu vreo șansă la cucerirea trofeului. Dubiile s-au întărit și mai mult după prestația ștearsă din primul tur, dar cu toate astea, Federer a prins brusc viteză, scuturând tenisul ezitant de la începutul turneului și schimbându-l cu momente de joc vintage în meciurile cu Berdych și Nishikori. Primul surprins e chiar Federer. “Lucrul care m-a mirat cel mai mult este că am putut câștiga meciuri consecutive cu jucători de calitate, fără să obosesc. Știam că pot fi periculos pentru oricine într-un moment al unui meci, dar, evident, mă așteptam ca la un moment dat în turneu să rămân fără energie. Iată-mă însă acum, fizic mă simt excelent, iar jocul e foarte bun. Dacă mi-ar fi spus cineva înainte de turneu că urmează o semifinală cu Stan, n-aș fi crezut niciodată. Aș fi crezut pentru Stan, dar nu pentru mine”, a spus elvețianul, la conferința de după calificarea în semifinale.

Cu Zverev, în sferturile de azi, Federer n-a mai avut nevoie să exceleze, pentru că era, oricum, beneficiar al unui matchup teribil de avantajos. Autor al uneia dintre cele două surprize ale turneului, eliminarea liderului mondial Andy Murray, Mischa n-a mai putut folosi cu același succes armele ce se dovediseră eficiente cu Murray. Asta pentru că a dat peste un jucător nu doar superior, ci și obișnuit din juniorat să înfrunte jucători care atacă permanent fileul. De asemenea, atent să nu lase nimic să-i scape din mână într-un astfel de meci, conștient de oportunitatea pe care o are în față. Fidel obișnuitelor lui starturi foarte rapide, Federer a încheiat primul set în numai 19 minute, iar în restul serii a făcut suficient cât să țină lucrurile sub control, dar agreabile.

Mult mai grea pentru Federer se anunță semifinala cu Stan Wawrinka, meci care are potențialul să se prefacă într-un clasic. “Nici măcar nu eram conștient, până în urmă cu câteva zile, că ne putem întâlni. Adică știam că joacă în aceeași zi cu mine, dar nu m-am uitat pe tablou atât de departe pentru că era pur și simplu nerealist pentru mine“.

Stan și-a încălzit la timp tenisul pentru fazele esențiale ale turneului și este acum în partea lui preferată a unui turneu de Slam, atunci când arată tenisul lui incredibil de puternic. Ezitant pe alocuri în prima săptămână, Stan a fost tare ca o stâncă împotriva lui Tsonga: 7-6, 6-4, 6-3. Elvețianul n-a avut decât o rătăcire în setul al doilea, când și-a făcut break singur la 3-3 cu o serie de erori, dar Jo n-a putut să profite și elvețianul a făcut imediat rebreak-ul. Apoi a continuat să domine cu lovituri precise de pe ambele părți; de altfel, dintre jucătorii rămași în turneu, Stan este pe primul loc într-un top care măsoară “Shot Quality”.

Lui Federer nu i-a fost mereu ușor cu Stan, iar mult discutatul lui ascendent asupra prietenului și partenerului din triumfurile la Cupa Davis și Jocurile Olimpice s-ar putea să fie un pic supraestimat, sau nu un factor atât de important în dinamica semifinalei de joi

Continuarea articolului, pe Treizecizero.ro

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.