Spania trece de Cehia fără să forțeze, iar Pique face 1-0 în propriul său meci cu suporterii iberici

Ciprian Rus 13 iunie 2016

Naționala care domină fotbalul european de 8 ani de zile a dominat, în stilul care a conscrat-o, și meciul său de debut la a doua ediție consecutivă la care își apără titlul de campioană continentală. În fața unei echipe bine organizate a Cehiei, cu un atacant împidicat, Morata, și fără să-și fi găsit încă ritmul, Spania s-a impus târziu în fața Cehiei, dar a arătat destule detalii de calitate, care o confirmă printre favoritele EURO 2016.

Meciul

Cehia a tras primul primul șut pe poartă în minutul 45 și a fost cu adevărat periculoasă abia cu câteva secunde înainte de fluierul final, la singura ocazie care a justificat intensa dezbatere pe seama postului de portar titular al Spaniei: De Gea sau Casillas.

De Gea a respins fără probleme, iar Vicente Del Bosque, cel mai încercat antrenor de la acest turneu final, poate răsufla ușurat. “Bunicul” de pe banca Spaniei a pariat pe tinerețea și forma de moment a lui De Gea, în ciuda unui imens scandal sexual în care acesta este implicat de câteva zile, iar portarul lui Man United i-a confirmat așteptările.

Spania – Cehia a fost cel mai dezechilibrat meci de la acest turneu final, România din meciul cu Franța pare o echipă de exaltați care se aruncă orbește în atac față de Rosicki și compania. Desigur, Spania a controlat jocul și balonul infinit mai bine decât Franța, și doar ezitările lui Morata și micile inexactități ale lui Nolito au făcut ca tabela să rămână intactă 80 și ceva de minute. Cu Aduriz, Alcantara și Pedro pe teren și cu presiunea tot mai sufocantă a timpului, Spania a apăsat pe pedala de accelerație, iar golul a mai fost doar o chestiune de minute.

Oamenii cheie

A fost un gol 100% catalan, cu o învăluire a lui Pedro și cu o pasă magistrală a celui mai bun jucător de pe teren, Iniesta, pentru urcarea în atac, într-o fază de joc pozițional, a celor doi stopperi pensinsulari, Pique și Ramos. Primul i-a luat fața noului căpitan al Spaniei și a marcat superb cu capul.

Pentru Pique, golul vine ca o revanșă personală față de publicul care, într-o Spanie tot mai nevrotică socialmente, i-a pus la îndoială atașamentul față de echipa națională după ce fundașul central al Barcelonei a fost una dintre cele mai active voci care au susținut organizarea unui referendum pentru independența Catalunyei.

Fluierat la fiecare atingere de balon de suporterii Spaniei la meciurile de acasă ale Naționalei sale, Pique apare providențial împotriva Cehiei și aduce încă un motiv de liniște în vestiarul încărcat al echipei “La Roja”.

Cum arată grupa acum

După două rezultate simetrice, 1-0, Spania și Croația, favoritele „avant la lettre” ale grupei, își împart prima poziției. După eșecul frustrant cu Spania, Cehia va avea un test greu în fața Croației, unde are nevoie de victorie pentru a fi sigură de șansele ei la locul 2. Și mai delicată e postura Turciei, care va întâlni o Spanie de așteptat mai turată și mai fină decât în meciul de debut contra Cehiei.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.