Sperietoarea lui Bayern: Zidane câștigă bătălia cu Heynckes pe Allianz Arena, face un pas spre a treia finală consecutivă de Champions League

Danny Coposescu 26 aprilie 2018

72 e vârsta lui Jupp Heynckes și, totodată, anul în care s-a născut Zinedine Zidane. Între ei se întinde aproape jumătate de secol. Însă ambii au pășit pe gazonul din München cu câte două Cupe Europene sub braț. Cât a ieșit primul la pensie, al doilea a devenit, cumva, primul om de pe vremea lui Arrigo Sacchi încoace care ia două trofee la rând.

Lui Heynckes nu i-a scăpat reputația pe care și-a construit-o tânărul său adversar: „Am jucat împotriva unor jucători și antrenori mari: Sacchi, Cruyff, Lippi, Happel și am fost mereu un mare admirator al lui Zidane, ca jucător și ca antrenor. Francezul i-a întors favoarea: „Am un respect enorm pentru el și pentru ce a reușit atât la Bayern, cât și la Real.

Au trecut două decenii de când Heynckes îi reconcilia pe madrileni cu marea lor dragoste europeană, după o lungă înstrăinare. De atunci, Real Madrid s-a abonat din nou la medalii, de parcă am fi din nou la începuturile competiției. Heynckes o fi întors ceasul până în 2013, dar clubul care a câștigat pe Allianz Arena are ochii pe altă eră: gloria neîntreruptă a anilor ’50.

Bayern München 1-2 Real Madrid

„Atâta talent ofensiv pe teren, și până la urmă, fundașii laterali au marcat. Cei de la postul german ZDF s-au tot minunat de un meci pe care până și Heynckes l-a numit ciudat. Nu tocmai la înălțimea cu care ne-au obișnuit echipele astea, surprinzător de necontrolat pe alocuri și, din perspectiva gazdelor, omorât din fașă de inamicul lor de moarte: accidentările.

Întâi, Arjen Robben s-a întors la vestiare după nici 10 minute de la începutul bun reușit de ai săi. Pentru tot restul meciului, lui Bayern i-a mai ieșit o singură fază notabilă pe flancul drept părăsit de olandez. Culmea, tocmai golul marcat de Kimmich cu ajutorul pasei la centimetru oferită de Rodriguez și al neastâmpărării lui Keylor Navas. Portarul n-a putut sta locului și a primit gol pe colțul scurt. Lucrul ăsta a părut să le sfărâme încrederea colegilor în el – până în ultimul minut, fundașii Realului i-au degajat panicați mingea din brațe.

Bavarezii n-au apucat să se bucure mult. Boateng a fost următorul căzut la datorie, iar mușchii aductori nu se prea vindecă într-o săptămână, când se joacă returul. Sigur, Bayern are deja probleme mai serioase în punctul ăsta. Golul lui Marcelo, picat din cer taman înainte de pauză, a întors complet soarta jocului ăsta.

„N-am jucat cu fluiditatea la care ne așteptăm, a recunoscut și Heynckes, după o repriză secundă în care Bayern s-a scremut neîncetat, dar destul de futil. La 35 de ani, Franck Ribery și-a dat duhul pe partea stângă, de unde a venit tot ce-a fost mai bun pentru Bayern. Dar Navas s-a revanșat din nou și din nou pentru nerozia inițială.

În plus, el a fost lejer surclasat la capitolul greșeli imense de către Rafinha. Unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai lui Heynckes l-a ales tocmai pe Marco Asensio pentru o pasă groaznică scoasă din filmele cu monștri. Cât ai zice „nu pasa de-a latul când ești sub presiune, tânărul de abia introdus pe teren l-a săltat calm pe Ulreich.

Aici trebuie să menționăm aspectul care l-a îmbujorat și mai mult decât de obicei pe antrenorul neamț. Din 17 șuturi pe poartă, Bayern n-a pus nici o treime pe poartă, iar vinovatul principal se numește Robert Lewandowski. La aniversarea semifinalei în care-o păruia de unul singur pe Real, cu patru goluri în tricoul lui Dortmund, polonezul a avut unul dintre cele mai slabe meciuri în uniforma roșie.

„Nu poți să câștigi contra unui asemenea oponent când ratezi atâta, a spus iritat Heynckes. Altfel, atât Zidane, cât și Toni Kroos au recunoscut că, din multe privințe, Bayern a fost mai bună. „De asta, ne bucurăm doar de un rezultat bun, nimic mai mult. A fost o prestație mediocră e părerea celui din urmă.

Nu se întâmplă prea des să-l menționezi pe Cristiano Ronaldo doar în ultimul paragraf al unui text. Cu doar 40% din posesie, formația lui n-a prea reușit să-l aprovizioneze. Așa că portughezul s-a mulțumit să-i sâcâie pe jucătorii lui Bayern pe unde a apucat. Măcar pentru o seară, și Ronaldo a fost doar un membru al echipei.

Avantaj Real Madrid, deci. Nimic mai mult. Nu-i nevoie nici să amintim de drama sezonului trecut, în sferturi, când meciul tur s-a terminat la fel. Trebuie doar să ne luăm după cei de la ZDF: „Anul ăsta în Champions League, absolut nimic nu mai e sigur”.

*

Abonează-te la Newsletter-ul săptămânal Lead, ca să afli din timp surprizele pe care le pregătim la Lead în perioada următoare. În fiecare început de săptămână primești pe mail gratuit o sinteză bine proporționată de info, lecturi recomandate și opinii, sinteză cu care rămâi la curent cu ce este într-adevăr relevant în sport. Ignoră zgomotul, alege informația!

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.