Țara Galilor câștigă duelul frățesc cu Irlanda de Nord și obține o performanță imensă: sferturi de finală la Campionatul European

Lead.ro 25 iunie 2016

Într-un meci încărcat nu doar de miza fotbalistică (ambele echipe luptau pentru prima lor calificare în sferturile de finală ale unui turneu final european), dar și de cea socială și politică (galezii au ales să părăsească Uniunea Europeană, nord-irlandezii au votat pentru a rămâne), reușitele au fost puține, dar rezultatul istoric: 1-0 pentru Țara Galilor, care ajunge în premieră în sferturile de finală ale unui turneu final.

Meciul

Aproape nimeni nu se aștepta, înainte de primul fluier, ca o partidă ca astă să se remarce prin frumoasa țesătură de pase la mijlocul terenului. Deloc surprinzător, așadar, Țara Galilor – Irlanda de Nord nu va rămâne cu noi pentru calitatea jocului, ci pentru miza și încărcătura sa. Acest 1-0 (destul de smucit) trimite talentata și curajoasa generație a Țării Galilor înaintea propriei istorii fotbalistice, din care a făcut parte, nu demult, și Ryan Giggs.

Acum, cu Bale și Allen și Ramsey în primul 11, galezii au pornit favoriți în fața unei echipe nord-irlandeze care până azi s-a remarcat mai ales prin determinarea jucătorilor defensivi și prin buna dispoziție a suporterilor veniți din Regat.

Mai mult, pentru Țara Galilor, duelul acesta frățesc nu era o noutate; trupa lui Bale a câștigat o grupă din care a mai făcut parte și altă vecină din Marea Britanie – Anglia. Atunci a fost 2-1 pentru englezi, chiar pe final, dar Țara Galilor a terminat grupa pe primul loc și a primit în dar acest meci mai simplu.

Așa că mulți cunoscători nu s-au întrebat neapărat cine va învinge, ci mai degrabă câte goluri va marca Gareth Bale în goana lui după titlul de golgeter.

De înscris, însă, a înscris alt Gareth, și a făcut-o în poarta greșită: fundașul central al Irlandei de Nord, Gareth McAuley, și-a trimis în proprie poartă (minutul 75) din centrarea lui Bale.

Oamenii-cheie

Gareth Bale, Joe Allen și Aaron Ramsey ar încăpea, fără mari eforturi, într-una dintre numeroasele echipe ale turneului pe care diverși experți le încropesc fie după atente studii statistice, fie după bunul plac. Faptul că împotriva Irlandei de Nord niciunul nu s-a depășit pe sine nu înseamnă automat că cei trei răsfățați ai Țării Galilor au dezamăgit cumplit.

Cert este că așezarea și planul tactic al naționalei antrenate de Chris Coleman se potrivește mai bine înaintea adversarelor ofensive, care nu stau mereu cu garda sus. Galezii au arătat bine în fața Angliei și excelent în fața unei Rusii obligate, la ora meciului, să joace deschis, în căutarea victoriei.

În astfel de meciuri se remarcă rapida linie ofensivă a Țării Galilor, și în momentul ăsta puține echipe îi mai privesc pe Bale, Allen și Ramsey de sus în jos.

Ce urmează acum

E dificil să te uiți către mâine când astăzi este o zi măreață pentru întregul popor galez. În fața unei calificări imense, care va da aripi unei echipe și așa destul de energice, e bine să stai locului și să privești cu atenție: Țara Galilor chiar s-a amestecat între ultimele opt echipe ale Euro 2016. Abia când sărbătoarea galeză se va opri, probabil spre primele ore ale dimineții, echipa și suporterii se vor uita către meciul următor: Ungaria sau Belgia?

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.