Toate drumurile duc la Tokyo: cu gândul la Cupa Mondială, „Stejarii” încep noua campanie din Rugby Europe Championship 

Vlad Pîrvu 9 februarie 2018

Naționala de rugby a României începe sâmbătă, la Cluj, sesiunea decisivă a calificărilor pentru Cupa Mondială din 2019, găzduită de Japonia – sau „Țara Soarelui Răsare”, dacă preferi. Cu Georgia având deja bagajele făcute, dar și cu avantajul succesului din ediția precedentă a Rugby Europe Championship (REC), România pornește favorită certă pentru a ocupa un loc în Grupa A, lângă Irlanda, Scoția, Japonia și învingătoarea barajului dintre Samoa și a doua echipă europeană din REC. Altfel spus, dacă toate merg cum trebuie în acestă campanie, pe 20 septembrie 2019 ne va aștepta la Tokyo chiar meciul de deschidere al întrecerii pentru Cupa Webb Ellis. Dar să nu punem căruța înaintea cailor. Până acolo, pe „Stejari” îi așteaptă meciuri complicate cu Germania, Spania, Rusia, Belgia și Georgia.

*

Totul începe la Cluj, într-o zi de sâmbătă în care orașul se va împărți în două: o parte spre întâlnirea la fileu cu Canada, în Fed Cup, ală parte spre meciul de rugby cu Germania, ocupanta locului cinci în clasamentul de anul trecut. Jocul se va disputa la un an după șocul de anul trecut, când, la Offenbach, aceiași adversari reușeau să ne lase cu gurile căscate și ochii mari după o victorie cu 41 la 38 împotriva elevilor lui Lynn Howells – prima victorie a nemțiolor contra României după o pauză de 79 de ani. Date fiind coordonatele, rugbyștii antrenați de galezul Howells vor căuta (și sperăm că vor și găsi) revanșa. Cu orgoliul rănit după accidentul de acolo, românii vor da totul pentru a elimina încă din fașă orice dubiu cu privire la a doua echipă calificată din REC la Cupa Mondială. Aceasta va fi a 11-a confruntare directă dintre cele două naționale, iar bilanțul e mai echilibrat decât ai crede: cinci victorii pentru România, cinci pentru Germania, care a câștigat primele patru întâlniri, disputate toate în anii ‘20 și ‘30. Federația Română de Rugby (FRR) a anunțat că pentru acest meci în staff-ul tehnic a revenit și Valentin Ursache. „Unul dintre cei mai experimentați jucători din actuala echipă, Ursu’ (cum este poreclit) revine la națională după o absență de trei ani, ultimul lui meci fiind cu Italia, la Cupa Mondială din 2015”.

Lynn Howells: „Nu avem voie să facem pași greșiți”

Galezul de pe banca României crede că „suntem în fața unui meci foarte important, un meci care va redeschide campania de calificare la Cupa Mondială din Japonia. Este primul meci al sezonului și știm că întotdeauna acesta este cel mai greu pentru că, practic, ne menține în cărțile calificării și ne dă și moralul pentru meciurile care vor urma. Miza calificării la Cupa Mondială este uriașă, nu avem voie să facem pași greșiți, pentru că ne vom îngreuna situația. Dorim să facem un meci bun cu Germania, să obținem o victorie frumoasă, să facem totul pas cu pas.”

Antrenorul de treisferturi, scoțianul Rob Moffat, a transmis semnale încurajatoare în ce privește dezvoltarea unui joc mai spectaculos și mai eficient al Stejarilor. Într-un interviu acordat club16.ro, Moffat s-a arătat optimist că „jucătorii noștri de treisferturi se dezvoltă foarte bine, dar mai avem mult de muncit. Influența jucătorilor veniți din afară a avut un impact foarte pozitiv în jocul pe treisferturi al României. În orice caz, avem jucători români pe care trebuie să îi ajutăm să crească”.

Pe lângă întâlnirea care ne interesează cel mai mult, prima etapă a Rugby Europe Championship mai programează și meciurile Georgia – Belgia (belgienii au terminat pe ultimul loc anul trecut, dar au rămas în 6 Nations B datorită victoriei la baraj împotriva Portugaliei) și Rusia – Spania, în derbiul care va decide, probabil, echipa calificată pentru play-off-ul cu Samoa . Ei, și iată cum, după momentele antologice oferite în 2015 la meciul cu Africa de Sud, pentru a doua ediție consecutivă a Cupei Mondiale, Japonia reușește să fure inimile și privirile întregii lumi, de data aceasta din postura de gazdă. Chiar și cu un an și jumătate înainte să se întâmple.

Meciurile României în Rugby Europe Championship 2018:

România – Germania, 10 februarie, Cluj, ora 16:00

Spania – România, 18 februarie, Madrid, ora 13:45

România – Rusia, 3 martie, Cluj, ora 16:00

România – Belgia, 10 martie, Buzău, ora 13:00

Georgia – România, 18 martie, Tbilisi, ora 11:05

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.