Trăiască noul rege: Zlatan Ibrahimovic aduce primul trofeu al erei Mourinho la Manchester. Între timp, Chelsea mai face un pas spre propria glorie

Danny Coposescu 26 februarie 2017

Dacă menţionezi cuvântul „rege“ pe Old Trafford, aproape orice fan îl va asocia cu imaginea unui francez cu gulerul ridicat şi pieptul împins înainte. Eric Cantona e o figură cu totul şi cu totul aparte în mitologia unui club care nu duce lipsă de eroi: de la Bobby Charlton şi George Best, la Paul Scholes şi Ryan Giggs.

King Eric“ are un loc special în istoria asta, un rebel autentic cu tentă de filosof. Sociologul Davi Goldblatt îl numeşte personificarea momentului când peisajul fotbalistic din Anglia a schimbat paradigma şi a trecut în era Premier League, cu toate bunele şi relele sale. E greu să contrazici interpretarea asta a unui fotbalist ca fenomen cultural, de vreme ce un regizor de renumele lui Ken Loach pune în scenă un film cu titlul „Looking for Eric“ (2009), în care Cantona străluceşte ca actor.

Epitetul regal are, deci, o semnificaţie serioasă când vine vorba de Man Utd. Aşa că nu-i de şagă că în preajma lui Zlatan Ibrahimovic se strâng tot mai mulţi adepţi. Şi cu siguranţă nu e doar din cauza isprăvilor din faţa porţii, unde suedezul a lovit deja de 26 de ori sezonul ăsta. Ceva din personalitatea lui Ibrahimovic, în combinaţie cu abilitatea de a rezolva o finală aproape de unul singur, cum s-a întâmplat duminică seară, îţi dă impresia că pe Old Trafford a poposit un nou rege.

Manchester United 3-2 Southampton

Finala Cupei Ligii a fost cât pe ce să devină un basm pentru Southampton, echipa mai bună pe parcursul celor 90 de minute. Şi în loc să vorbim despre Zlatan, am fi vorbit despre Manolo Gabbiadini. Atacantul italian a fost adus de Claude Puel de la Lazio, în ultima zi a ferestrei de transferuri din ianuarie. Cinci goluri în trei meciuri fac suma plătită (15 milioane de lire) să pară un chilipir în contextul banilor care se învârt în Premier League.

Nici bine nu a aterizat în Anglia, că omul de 25 de ani s-a trezit pe legendarul Wembley, implicat în prima finală în care a ajuns Southampton din 2003 încoace. Ocazia s-a dovedit a fi perfectă pentru Gabbiadini, care a părut acasă în mijlocul atmosferei fierbinţi de pe stadionul naţional.

Încă din minutul 11, italianul a trimis mingea în poartă, dar golul a fost anulat incorect pentru un ofsaid. Momentul a fost decisiv, pentru că aproape imediat după greşeala asistentului, Ibrahimovic şi-a început recitalul. Lovitura sa liberă a trecut de un Fraser Forster prea static şi i-a dat avantajul lui United. Lingard a profitat de confunzia care a cuprins apărarea lui Southampton şi a făcut 2-0 în minutul 38.

Apoi a venit replica lui Gabbiadini. Imediat înainte de şi după pauză, vârful a predat o lecţie de finalizare care i-a adus pe fanii lui Southampton la delir, și totul părea pregătit pentru o finală care să poarte de acum numele lui.

Ibrahimovic, însă, nu e obişnuit cu roluri secundare. Minutul 87 l-a surprins pe Zlatan păşind agale spre careul opus, după ce îi pasase aproape leneş mingea lui Carrick. În timp ce posesia trecea la Herrera, via Martial, suedezul făcea jogging până în mijlocul apărării adverse. Fiecare mişcare, aparent plictisită şi neconcentrată, şi-a avut rostul pentru un om care ştie să marcheze din orice poziţie. Din clipa în care mingea a fost săltată în aer, parcă ştiai cine se va afla la capătul ei. O lovitură de cap, o explozie de sunet şi un prim trofeu în Anglia pentru noul rege, care până și el a părut (doar pentru câteva secunde) copleşit de ce a reuşit să facă.

„De asta am venit aici – ca să câştig. Oriunde m-am dus, am câştigat. Prietene, asta fac în continuare“, a spus veteranul de 35 de ani, un jucător care îmbătrâneşte asemenea vinului bun. Singura grijă pe care Mourinho şi suporterii lui United o au acum e că Zlatan nu confirmă încă dacă va rămâne în Manchester dincolo de sfârşitul sezonului. Antrenorul portughez are o soluţie pentru asta: „Fanii ar putea să ridice tabere în faţa casei lui şi să-l convingă să stea.“

Chelsea continuă marşul în Premier League

Într-un weekend în care Arsenal şi Man City au stat pe tusă, din cauza finalei Cupei Ligii, Chelsea a profitat şi s-a distanţat la 10 puncte, cu o victorie de rutină în faţa lui Swansea. Conduşi de fostul asistent al lui Carlo Ancelotti, Paul Clement, galezii nu s-au făcut de râs. Dimpotrivă, când Fernando Llorente a reuşit să egaleze, au arătat că recenta urcare de cinci locuri nu e deloc întâmplare; de când a venit Clement, Swansea chiar joacă. Numai că Fabregas (la al 300-lea meci în Premier League), Pedro şi Diego Costa au asigurat cele trei puncte pentru Chelsea, şi titlu pare tot mai aproape de Stamford Bridge, cu 12 rămase din sezonul ăsta.

Tottenham a trecut pe doi, cel puţin temporar, după o victorie zdrobitoare contra lui Stoke, 4-0. Harry Kane a marcat al treilea său hat-trick în 2017 şi l-a egalat pe Alexis Sanchez în topul marcatorilor: ambii au acum 17 goluri în.

La subsolul clasamentului, lucrurile sunt mult mai strânse. Cinci echipe sunt despărţite de doar trei puncte. Și ce face totul mult mai picant e că una dintre echipele astea e chiar campioana Angliei, care o înfruntă luni seară pe Liverpool.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.