„Tricolorii”, om cu om: cine și cu ce s-a remarcat în grupele Euro 2024

Ciprian Rus 27 iunie 2024

După un meci foarte bun cu Ucraina, altul deloc slab cu Belgia și un al treilea – cel cu Slovacia, decisiv pentru calificare – jucat fără economie de energie, dar cu maturitate, fără riscuri inutile, dar cu inițiativă, mai toți jucătorii folosiți de Edi Iordănescu în Grupa E de la Euro au ieșit pe plus: mai îndrăgiți de suporteri, mai experimentați. Și, cum spuneau chiar ei după calificarea în optimile de finală, conștienți de puterea grupului pe care l-au legat la Națională.

Uite ce ne-au arătat, până aici, jucătorii României:

Niță

Fără discuție, cel mai bun om al României. A fost decisiv în toate cele trei meciuri din grupă ale României și, pe lângă siguranță, a adus echipei un plus maturitate și, mai ales, de caracter.

Rațiu

Cea mai frumoasă surprinză a echipei la acest European. Însă, pentru cine îl urmărește de mai demult, nu e tocmai o surpriză. Un jucător energic și asumat, cum nu avem prea mulți în echipă. Plecat de mic din România, și-a câștigat locul de titular exclusiv prin prestațiile sale, apreciate în primul rând de vestiar. Euro 2024 ar putea însemna pentru el o trambulină spre o echipă de top dintr-un campionat din Top 5. Pe merit!

Drăgușin

E jucătorul român cu cea mai bună cotă: toți ochii sunt pe el nu doar în România, ci și în Anglia, unde e legitimat, sau în Italia, unde s-a format și unde ar fi dorit de unele echipe. Curajos în toate meciurile, cu mici scăpări contra Slovaciei, rămâne unul dintre stâlpii Naționalei. Cel mai tânăr dintre cei care s-au aflat pe teren în „decisivul” cu Slovacia. Expunerea la nivel european îi vine mănușă, cota sa crește cu fiecare meci bun făcut de România. În mod cert, la următoarea competiție la care vom participa, nu vom mai fi cea mai „ieftină” națională, iar asta, în primul rând, datorită lui.

Burcă

Unul dintre motivatorii din teren ai Naționalei, pare omul conectat prin WiFi cu selecționerul Edward Iordănescu, cu care împarte inclusiv viziunea asupra vieții. Un lider de care România are nevoie, dincolo de implicarea sa totală în teren. Venit după o accidentare, a intrat mai greu în angrenajul echipei și a suferit amarnic împotriva lui Lukaku. Experiența sa e esențială în jocul pe care îl face Drăgușin, dar și în felul în care a arătat flancul nostru mai slab, cel stâng, unde Burcă e obligat să-l dubleze pe Bancu. Avem nevoie de el în cea mai bună formă pentru a putea avansa mai departe în competiție.

Bancu

Mai disciplinat și mai atent decât ne-a obișnuit la Națională, dar fără sclipirile de la Craiova. A luat al doilea galben contra Slovaciei și ne va lipsi în faza următoare a competiției.

Răzvan Marin

Liderul generației U21 din Italia 2019, Răzvan Marin nu a putut juca la acel Euro de tineret din pricina refuzului echipei sale de club, Ajax la acea vreme. Muncește enorm la acest European, unde ne-a adus punctul decisiv pentru calificarea în optimi de pe primul loc, printr-un penalty transformat strașnic. România lui 2024 are destule dubluri pe post, dar, chiar și așa, Răzvan, care are un cartonaș galben, pare printre cei de neînlocuit.

Marius Marin

Căpitan al generației U21 de după Ianis Hagi și compania, Marius își arată, meci de meci, leadershipul pe teren. Nu e omul vorbelor mari, dar muncește – și cel mai adesea fără ca asta să se vadă evident – ca nimeni altul. Are școala dură din Serie B, care nu minte niciodată. Fără presă în România, s-a impus în echipă strict pe baza calităților sale. E indispensabil în sistemul 4-1-4-1 al lui Edward Iordănescu, omul de siguranță care intră între fundașii centrali și de la care adesea începe construcția. Dovadă a importanței lui e faptul că jucători precum Cicâldău, Olaru sau Șut nu prind minute în fața sa. 

Stanciu

Strălucitor în primul meci, esențial pentru calificarea noastră de pe primul loc din grupă, căpitanul Naționalei s-a văzut mai puțin, spre deloc, în următoarele două partide. Nu e atât vina sa, cât vina unui sistem care face din pasatorul de finețe și finalizatorul de clasă din ultima treime un muncitor în plus. Dacă acceptăm că România e o echipă cu spirit de sacrificiu la acest Euro, sacrificiul pe care îl face Nicușor e mai mare decât al oricărui al jucător român.

Hagi

Numele lui Ianis e magnet pentru copiii cu suflet curat care vin cu părinții în Germania, dar și pentru „creatorii de conținut” din online, care abia așteaptă o minimă greșeală a sa pentru a dezlănțui un alt val de „hate”. Din fericire pentru el, la prima sa titularizare, Ianis a jucat foarte matur, a fost printre cei mai buni din teren și a scos, pe merite individuale, penaltiul care ne-a simplificat calificarea în optimi. Cerebral și conștient de calitățile sale, un model pentru cum ne dorim să arate, în anii ce vin, vestiarul Naționalei.

Drăguș

Una dintre revelațiile Euro 2024. Marius Șumudică l-a folosit vârf central în Turcia și l-a susținut frenetic ca o soluție pentru Națională. Puternic fizic și combativ, Denis s-a impus în planurile lui Edi Iordănescu. Excelent contra Ucrainei, puțin egoist la finalul primei părți cu Slovacia, ne-a privat de un gol care ne putea face viața mai ușoară.

Coman

Muncitor, disciplinat, matur. Florinel nu mai e omul care impresiona în meciul cu Anglia de la Europeanul U21 din 2019, dar e un om de echipă pe care Edi Iordănescu se poate baza. Oricând o execuție de-ale lui poate schimba soarta unui meci.

Rus

A fost introdus puțin, dar își așteaptă șansa, în caz că unul dintre fundașii centrali are probleme.

Alibec

A jucat puțin contra Belgiei, dar a avut o șansă uriașă de gol. Rămâne o „armă secretă” pentru selecționer.

Pușcaș

Are aproape o repriză jucată, din bucăți, la Euro. A intrat, pe o ploaie diluviană, în locul lui Drăguș, dar nu s-a remarcat în mod special. Nici condițiile nu i-au permis-o.

Mihăilă

E lider în clasamentul celor mai rapizi jucători de la European, dar nu are realizări clare la turneul final. Selecționerul știe bine pe ce se bazează, așa că ar putea avea șansa lui împotriva Țărilor de Jos.

Olaru

A jucat puțin, neconcludent.

Man

Lider în clasamentul paselor de gol după performanța sclipitoare cu Ucraina, a ratat șansa unui egal cu Belgia și a fost lăsat pe bancă. După ce Ianis și-a făcut numărul prin penaltiul scos în prima parte, a venit rândul lui Dennis să își demonstreze calitățile tehnice pe final de meci. Un om de garanție în generația de azi.

Sorescu

A intrat bine în partea a doua cu Slovacia și se profilează ca titular pe postul de fundaș stânga după ce Bancu a luat două galbene. Improvizație într-un moment cum nu se poate mai prost, ar putea avea un meci infernal în optimi contra Țărilor de Jos.

Racovițan

A primit puține minute, dar e luat în calcul de selecționer pentru anumite momente ale jocului.

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.