Undă verde pentru Campionatul European de handbal: Danemarca a acceptat să organizeze turneul final, România va juca la Kolding

Lead.ro 23 noiembrie 2020

La o săptămână după ce Norvegia și-a anunțat retragerea din poziția de co-gazdă a Europeanului (3-20 decembrie), Danemarca a anunțat luni că va organiza turneul final exclusiv pe teritoriul danez, la Herning și Kolding.

România va juca la Kolding, împreună cu adversarele din Grupa D: Germania, Norvegia și Polonia.

Orașul Herning, unde Naționala a câștigat ultima sa medalie – bronzul mondial din 2015 – va găzdui două grupe, o grupă principală și weekend-ul de final al Campionatului European, în timp ce la Kolding se vor desfășura acum celelalte două grupe (C și D) și o grupă principală.

În Main Round se vor califica primele trei echipe din fiecare grupă.

La Kolding, în aceeași Sydbank Arena care va fi folosită și acum, România a reușit să învingă Brazilia, în optimile de finală ale Mondialului din 2015. A fost meciul care a schimbat cu totul și acea campanie – după trei înfrângeri grele în grupă, a urmat un parcurs impresionant, oprit doar de Norvegia, în prelungirile semifinalei -, dar și destinul acelei echipe naționale.

Tot în Danemarca a venit și ultimul bronz european al naționalei feminine a României, în 2010.

**

„Săptămâna trecută a fost extrem de provocatoare în aceste vremuri deja dificile”, a spus președintele EHF, Michael Wiederer. „Flexibilitatea și eforturile pe care Federația din Danemarca (DHF) împreună cu președintele Per Bertelsen, secretarul general Morten Stig Christensen și personalul lor extrem de motivat au arătat-o ​​săptămâna aceasta trebuie apreciate.”

Per Bertelsen, președintele DHF a declarat: „De obicei, aceste eforturi de organizare durează ani de zile. Dar cu ajutorul personalului nostru incredibil și al partenerilor noștri, am reușit să găsim o soluție pentru a putea juca campionatul în Danemarca. Este extrem de important, atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv – pentru handbal. Acesta este motivul pentru care suntem atât de fericiți că putem rezolva această situație într-un mod responsabil și cu toate liniile directoare și măsurile necesare în legătură cu coronavirusul.”

Programul de joc rămâne neschimbat: România va debuta pe 3 decembrie, contra Germaniei. Pe 5 decembrie urmează meciul cu Polonia, iar două zile mai târziu cel cu Norvegia.

Lotul României pentru EURO

După ce echipa Podravka a anunțat că rezultatele testelor unor jucătoare au ieșit pozitive pentru coronavirus înaintea meciului cu CSKA (amânat, desigur), situația Yuliyei Dumanska este incertă: ea ar trebui să stea 10 zile în izolare, înainte de a se putea deplasa la EURO. Astfel, potrivit ProSport, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu au chemat-o la lot pe Diana Ciucă, portărița lui SCM Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, Raluca Băcăoanu (de la Gloria Bistrița) a fost înlocuită de pivotul Alexandra Subțirică Iovănescu (de la Gloria Buzău).

Iată lotul luat în calcul acum:

Portărițe: Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (Podravka), Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Alexandra Severin (HC Zalău) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur) și Andreea Rotaru (Gloria Buzău)

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).

Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)

Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București) și Sonia Seraficeanu (Minaur)

Echipa României s-a reunit duminică, 22 noiembrie, la București.

***

În Danemarca, Naționala României a reușit să câștige ultimele ei doupă medalii: bronz mondial în 2015, bronz european în 2010. Așa că într-un interviu pentru EFH, Cristina Neagu și-a amintit turneul final din 2015, dar și accidentarea din 2018, și a vorbit despre așteptările dinaintea turneului care urmează să înceapă pe 3 decembrie:

„Situația de acum e dificilă. Nu știm ce jucătoare vor merge, dacă vor fi sănătoase. Cred că e nevoie și de puțin noroc, să fim sănătoase și să vedem ce nivel putem atinge în timpul turneului și să mergem cât de departe putem. Niciodată nu mă gândesc să fim la mijlocul clasamentului sau la final, mereu îmi doresc să fim cât mai sus. Pentru mine locul 2 sau 3 sau 15 nu există. Vreau să fiu pe locul 1, dar sunt și realistă. Pentru că situația e cum e, am schimbat multe jucătoare, dar sper ca cele care vin să înțeleagă cât de importantă e echipa națională, că trebuie să dai poate 200% pentru a fi bun pentru echipa națională, față de ce dai la club. Sper să avem un turneu bun, e important ca echipa să-și cunoască nivelul și șansele pe care le avem pentru turneul preolimpic din martie.”

 

Foto: Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.