„Willkommen zurück!‟ Bundesliga revine cu o imagine familiară: Bayern câștigă derbiul cu Bayer. Și ce meci!

Danny Coposescu 13 ianuarie 2018

Nemţii au o vorbă tare potrivită: „Doar cei mai proşti şi cei mai înţelepţi nu se pot schimba.‟ În cazul nostru, putem să mai adăugăm o categorie: nici cei puternici nu caută experimente, ei preferă drumul bine bătut al ultimilor (şase) ani.

Ce-a făcut Bayern când a dat de greu, sub Ancelotti? S-a întors la reţeta succesului pe care o deţine Jupp Heynckes. Aproape acelaşi joc, aceleaşi rezultate, acelaşi parcurs. De asta dăm restartul Bundesligii cu acelaşi refren, plictisitor pentru unii, dar cu siguranţă nu pentru bavarezi. Parcă pentru a reproduce şi mai fidel senzaţia că timpul e circular în Germania, eterna campioană a deschis „die Rückrunde‟ cu prima victorie la Leverkusen de cinci ani încoace. Ghici cine era pe banca lor atunci? Acelaşi înţelept ca şi acum.

Bayer Leverkusen 1-3 Bayern München

În măsura în care mai putem vorbi serios despre provocări domestice pentru Bayern, deplasarea asta chiar trebuia să fie una. Leverkusen nu mai pierduse de 14 meciuri în toate competiţiile şi nu cunoscuse înfrângerea acasă sezonul ăsta. E genul de formă care i-a permis să-şi petreacă vacanţa pe locul patru, la egalitate de puncte cu Dortmund şi doar două în minus faţă de Schalke, echipa de pe doi.

Fostul antrenor de tineret de la Bayern, Heiko Herrlich, a făcut o treabă excelentă până acum, dacă ignorăm mica ceartă cu forța gravitaţională din DFB Pokal (şi bineînţeles că nu o vom ignora).

Abordarea ofensivă a echipei, a treia cea mai bună marcatoare în ligă, i-a câştigat admiratori. Cu atât mai mult cu cât n-a renunţat la principii nici în faţa marelui oponent. Deschiderea descrisă de Deutsche Welle ca „impetuoasă‟ ne-a oferit un meci ritmat şi atractiv, dar n-avea cum să fie în favoarea gazdelor; nu cât timp n-a fost dublată de eficienţă în faţa porţii. În timp ce Bailey sau Volland s-au bâlbâit în momentele decisive, sau pur şi simplu au avut ghinion, fanii oaspeţilor cântau de zor „un şut, un gol, Bayern!‟ din minutul 32. Javi Martinez nu marchează des, dar e mereu ameninţător la fazele fixe şi el a împins mingea în plasă după un corner reluat spre poartă de Vidal. Dacă Leverkusen se prezentase cutezător din start, atunci scorul ăsta avea s-o împingă şi mai sus în căutarea egalării.

Iar asta a produs exact efectul evident – mai mult spaţiu pentru Robben şi Ribery în repriza secundă. Nu trecuseră nici 15 minute de la pauză când cel din urmă a făcut ce face el mai bine când i se oferă bulevarde pe care să zburde liber. Golul de 2-0 al francezului a mai avut o urmare previzibilă pentru Bayern, cel puţin sezonul ăsta: o relaxare vizibilă a unei echipe care oricum n-a trecut decât sporadic în vitezele superioare.

Asta explică de ce ultima jumătate de oră a fost cea mai competitivă din partidă. Nu doar pentru că Süle l-a ajutat Volland să transforme în sfârşit una dintre ocazii în gol, ci mai ales pentru că atacantul neamţ putea, şi poate trebuia, să egaleze. Doar intervenţia salvatoare a lui Boateng i-a furat dubla de sub nas.

Pe de altă parte, asta ne-a mai ilustrat o dată axioma Bundesligii: până la urmă, tot Bayern decide cât te lasă să te apropii. Tăişul adversarei s-a cam tocit imediat ce jucătorii lui Heynckes şi-au recuperat din concetrare, iar lovitura liberă perfectă a lui James Rodriguez a fost ultimul cuvânt.

De parcă asta n-ar fi fost o demonstraţie de forţă suficientă, faptul că lipsa lui Lewandowski şi Hummels n-a fost simţită acut spune şi mai multe. La fel şi păstrarea lui Sandro Wagner pe bancă până în minutul 79. Nu numai că n-a fost nevoie de polonez pentru victoria asta, ci nici măcar de rezerva sa. Wagner e prea bucuros de revenirea în tricoul roşu, după mai mult de 10 ani, ca să-i pese: „M-am întors acasă. Sunt la cea mai bună echipă din Germania, joc la naţională, momentan am o viaţă foarte bună.‟

„Echipa a jucat în mare parte foarte bine, tactic şi defensiv. După 2-0, ne-am pierdut puţin concentrarea şi am avut pierderi ușoare de posesie. Dar aici e pur şi simplu greu să câştigi,‟ a spus Heynckes la finalul victorie care-l urcă la 14 puncte de Schalke. Nu şi pentru el, cel sub care Bayern nu se schimbă: 10 victorii în 11 meciuri de la revenirea lui Jupp.

Bayern se va uita cu detașare la celelalte două ciocniri interesante ale etapei: Schalke joacă în deplasare cu Leipzig (sâmbătă de la 19.30), iar Dortmund deschide returul cu Wolfsburg, duminică seară (19.30).

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.