LEAD
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „Echipa asta are ceva special. Jucăm ca o echipă. Suntem o echipă”

„Nothing special”, spunea Ambros Martin înaintea meciului cu Spania, când a fost întrebat de cum se va simți să joace contra țării sale. „Fac asta de atâția ani, fiecare meci e special. Fie că e cu Paraguay sau cu Norvegia. Toate meciurile sunt importante pentru mine. Nu fac distincții. Pentru mine, ăsta e un stil de viață.”

Dar a fost un meci special. Nu doar pentru că a fost împotriva Spaniei, nu doar pentru că a fost o victorie importantă obținută de România, ci mai ales pentru cum a fost câștigată. Asta a zis și selecționerul spaniol al României imediat după meci:

„Mai mult decât rezultatul, victoria, important a fost cum am câștigat. N-a fost un meci bun, dar și când am jucat mai slab, jucătoarele au arătat încă o dată ce caracter, ce spirit au, că au ceva special. Jucăm ca o echipă, suntem o echipă.”

„A fost dificil la început, și în repriza a doua, când Spania a întors din nou scorul. A fost greu din punct de vedere psihic, dar am rămas puternice, calme. Nu știu, e ceva cu echipa asta, e ceva special. Un exemplu clar e că în ambele meciuri, cam în aceleași circumstanțe, echipa n-a cedat niciun moment și a continuat să lupte până în ultimul moment. Un alt exemplu clar e Cristina Florianu, care după ce s-a lovit a zis că vrea să joace, vrea să ajute. Este un exemplu mai puternic decât dacă jucăm bine sau nu, dacă câștigăm sau nu. Spiritul echipei ne dă puncte importante pentru viitor.”

Despre starea Cristinei, Ambros a zis că nu știe încă prea multe: „Cred că s-a lovit când a căzut, de o adversară sau de podea, era foarte amețită, avea ochii roșii, dar din fericire a putut să mai joace, și acum se recuperează.”

De pe margine, antrenorul a văzut un meci atât de echilibrat, încât le-a transmis co-naționalilor săi că nu meritau să piardă. „Îmi pare rău pentru Spania, nu cred că meritau să piardă azi. Au luptat, bineînțeles că n-a fost un meci bun în atac, ambele echipe au ratat mult, șanse clare. S-a simțit că azi s-a jucat pentru mai mult de două puncte, s-a jucat pentru calificare, și probabil de asta ambele echipe au jucat slab în atac și ne-am pus toate eforturile în apărare.”

Cât de mulțumit e de apărarea României? „Foarte mulțumit. Am vorbit mult și am muncit la asta la antrenamente, nu am fost mulțumiți de cum ne-am apărat cu Slovenia, toți am simțit că putem mai bine, și azi am arătat. Așteptăm acum să facem un joc complet – nu perfect în apărare și-n atac, dar nici atât de rău într-o parte sau alta. Un meci echilibrat în ambele părți.”

În astfel de meciuri strânse, crede Ambros, mici detalii înclină balanța. „Așa e sportul, de data asta s-a înclinat în favoarea noastră. Pentru că și noi am luptat pentru asta. Am câștigat mulțumită apărării și a spiritului de echipă. În plus, cred că am jucat mai bine momentele importante, cu mai mult calm. Și probabil a contat și că noi am revenit după ce-am fost conduse cu două goluri. Când revii, ai un avantaj. Dacă ești echipa care conduci și ești egalat, simți mai mult presiunea.”

La final, selecționerul a ținut să tempereze din nou așteptările, repetând mesajul principal din jurul echipei: “Încă o dată, e doar o fază a competiției, e doar încă un meci câștigat. Nu vrem să ne gândim mai departe, ne focusăm doar la următorul meci, cu Angola. Doar la asta ne gândim, să păstrăm nivelul din apărare și să îmbunătățim atacul. Echipa arată bine acum, dar totul se poate schimba. E sport, nu știi niciodată cum va fi mâine. Trebuie să sărbătorim că până acum am câștigat, dar diferența nu e mare. Totul e strâns, echilibrat între toate echipele, și orice s epoate întâmpla, am spus asta înainte să venim aici: echipele din grupa asta, cu excepția Paraguayului, sunt apropiate, oricine poate bate pe oricine. Din prima până în ultima zi.”

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design