Avem ambiții de Challenge Cup, obținem medalii la lupte și la haltere, facem câteva schimbări de conducere. Ah, și Federer jubilează din nou

Ancuța Iosif 3 aprilie 2017

Dacă te-ai bucurat prea mult de soarele din weekend, Selecția noastră de luni e aici să te ajute să recuperezi ce se mai poate recupera din două zile căptușite cu evenimente sportive.

Federer l-a învins din nou pe Nadal și pleacă în vacanța de zgură cu bagajul plin de trofee: Australian Open, Indian Wells și acum Miami. A fost 6-3, 6-4 pentru Roger, care a câștigat titlul de la Miami pentru a 3-a oară în carieră, prima dată după 2006. Este, de asemenea, și a treia oară când Federer face dubla Indian Wells – Miami. Federer ajunge la patru victorii consecutive împotriva marelui său rival, care pierde a cincea oară în finală la Miami. Niciunul nu a reușit, în primă fază, să preia controlul în totalitate, așa că au amestecat reușitele grozave cu șansele neluate. Punctul comun al primelor șapte game-uri a fost abilitatea ambilor de a evita cedarea propriului serviciu în game-uri în care break-ul părea inevitabil. Însă, până la urmă, diferența a început să se facă la încredere. Nadal spunea, imediat după meci, că știe cum e când simți că poți să faci orice pe teren și toate piesele se așează în puzzle fix cum și când îți dorești. „E ceea ce i se întâmplă lui Roger acum.” Show must go on.

*

Ilie Constantin Ciotoiu a plecat cu două medalii de bronz de la Campionatul European de haltere. Ciotoiu a obținut primul bronz la aruncări, cu 131 kg, iar la total l-a luat pe-al doilea, cu 242 kg. Primele două locuri au fost ocupate de moldoveanul Iuri Dudoglo, respectiv italianul Mirco Scarantino. Ciotoiu a fost foarte aproape să obțină și a treia medalie, însă la smuls a ieșit al patrulea, cu 111 kg, după Scarantino – 120 kg. Fetele au plusat și ele, duminică, la același campionat: Monica Csengeri și Elena Ramona Andrieș au câștigat la categoria 48 kg. Total, cinci medalii: una de aur, două de argint și două de bronz.

*

Cu o medalie s-a întors și românca Krista Incze de la Campionatele Europene de lupte Under-23 de la Szombathely (Ungaria). Incze a câștigat bronzul la categoria 63 kg după ce a învins-o pe turcoaica Sinem Topcu într-o confruntare echilibrată.

*

În play-off-ul Ligii 1, într-un meci deschis și plin de evenimente, fosta Steaua a bătut duminică pe actuala Dinamo, 2-1, și a egalat pe Viitorul în clasament. Ambele echipe au 30 de puncte, dar tinerii lui Hagi se pot distanța din nou luni seară (de la 20.30), dacă reușesc să obțină ceva în deplasarea de la Giurgiu cu Astra. În primul joc al rundei, sâmbătă, CFR Cluj a trecut fără probleme de Craiova, 4-1, și a urcat pe trei, cu 28 de puncte.

*

Handbaliștii de la AHC Potaissa Turda s-au calificat în semifinalele Cupei Challenge după ce au învins acasă, în sferturi, echipa luxemburgheză HB Dudelange. Prima manșă va avea loc în Islanda (pe 21 sau 22 aprilie), contra echipei Valur Reykjavik. Le ținem pumnii, că altceva nu putem face.

*

CSM București, campioana en titre a Europei, va fi antrenată din vara acestui an de daneza de 46 ani Helle Thomsen, care a semnat un contract valabil pe doi ani. Thomsen va continua însă să pregătească și naționala Olandei, colaborare începută în 2016, fructificată repede cu argintul de la Europeanul din același an. Anunțul venirii danezei la CSM București vine după ce actualul antrenor al echipei, Aurelian Roșca, a decis să nu mai continue din vară la CSMB. Echipa va suferi și alte schimbări  – o retragere și alte trei sportive care părăsesc echipa -,  dar CSM București vine și cu vești bune: prelungirea contractelor pentru cinci jucătoare și transferul a trei jucătoare remarcabile, printre care Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, 2015 și 2016, în prezent la Buducnost Podgorica.

Tot fetele – junioarele de la selecționata feminină de handbal Under-17 de data asta -, au câștigat în premieră Jocurile Mediteraneene, după ce au învins Tunisia, echipa gazdă.

*

Apropo de cupe Challenge, progrese și la echipa Timișoara Saracens, campioana României, care a făcut un pas important către grupele Cupei Challenge la rugby, după victoria (17-12) în fața rușilor de la Krasnîi Iar, într-o primă manșă disputată în Georgia. Bănățenilor le-au ieșit trei eseuri, dintre care ultimul transformat, iar pe 22 aprilie așteptăm să vedem returul, direct din Timișoara.


*

Chiar dacă majoritatea știm de Călimănești ca oază pentru oase asuprite, weekendul trecut s-a întâmplat acolo și finala unui Campionat Național de Șah la individual. Campion fără dar și fără poate a ieșit Andrei Istrățescu, de la CS Universitatea Timișoara. Mircea Pârligras, fostul campion, i-a predat titlul lui Istrățescu după remiza de la prima masă.

*

Activitate și pe frontul gimnasticii ritmice, de care auzim destul de rar, dar și când auzim, e de bine. Ana Luiza Filiorianu a ieșit pe locul trei la individuale compus la turneul internațional „Cupa Irina Deleanu”, găzduit de Polivalenta din București. Filiorianu a strâns 66,950 puncte, după 17,700 la cerc, 17,400 la minge, 15,800 la măciuci, 16,050 la panglică. Au devansat-o rusoaicele Ekaterina Vedeneeva, cu 71,550 puncte, și Elisaveta Lugovskih, 67,700 puncte. Poate ați mai auzit de Ana Luiza Filiorianu vara trecută, întrucât ea este cea care la 17 ani a readus gimnastica ritmică românească la JO de la Rio, după o absență de 20 ani. Fără o experiență solidă în marile competiții, Filioreanu s-a clasat la Jocuri pe locul 22 (în finală au mers doar primele 10 locuri).

*

În altă ordine de idei, la polo, Campioana CSA Steaua București și vicecampioana CSM Digi Oradea s-au impus, sâmbătă, în primele meciuri din semifinalele Superligii naționale.

*

La hochei pe gheață, naționala masculină debutează astăzi de la 20:00 contra Belgiei, la Campionatul Mondial, Divizia a II-a, Grupa A, turneu găzduit de Patinoarul Dunărea din Galați. România va mai întâlni, după meciul cu Belgia, echipele  Serbiei (4 aprilie, ora 20:00), Islandei (6 aprilie, ora 20:00), Australiei (7 aprilie, ora 20:00) și Spaniei (9 aprilie, ora 20:00). De remarcat că echipa României este antrenată în premieră de canadianul Martin Lacroix (proaspăt campion național cu Corona Brașov), care are un lot lărgit de 31 de jucători, din care va alege lotul definitiv de 20 de jucători și doi portari.

*

Din seria competițiilor care aglomerează luna aprilie, peste 1.500 de sportivi din mai mult de 25 de țări vor participa la a noua ediție a Campionatelor Europene de karate WUKF de la Cluj-Napoca, între 5-9 aprilie. Intrarea spectatorilor este liberă pe parcursul întregului eveniment, motiv pentru care Federația invită clujenii și nu numai să vină să susțină echipa României și finalele de duminică, 9 aprilie. Competiția va putea fi urmărită live pe internet la următoarea adresă: www.ustream.tv/channel/wukf.

*

În spatele planșelor, Federația Română de Scrimă, singura care a adus anul trecut o medalie de aur de la JO prin echipa spadasinelor și-a ales noul președinte, Laura Badea Cârlescu, medaliată și ea cu aurul olimpic la floretă, în 1996. Badea a primit 32 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Marius Florea, actualul secretar general al FRS, 18. În ultimii 12 ani, fosta floretistă în vârstă de 46 de ani a lucrat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În cadrul Adunării Generale au fost alese în Comitetul Executiv al FR Scrimă campioanele Olimpice de la Rio, Ana Maria Brânză și Loredana Dinu.

Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, îi spunem La mulți, mulți ani! pe planșă celui mai valoros sabrer român al momentului, Tiberiu Dolniceanu, care astăzi împlinește 29 ani.

*

Pentru fani și cunoscători, Simone Tempestini, campionul național en titre, a câștigat, sâmbătă, Tess Rally Brașov, prima etapă a ediției 2017 a Campionatului Național de raliuri Dunlop. Nu uitați că se apropie și Transilvania Rally (Cluj), etapa a doua a Campionatului Național de raliuri Dunlop, între 5-6 mai.

*

În barca sporturilor mai mici, dar care ne plac pentru că antrenează și corp, și minte, a avut loc și „Trofeul Carpatic”, un Campionat de Bouldering, Balcaniadă la care sportivii au țipat, au rămas fără piele pe palme, au sfidat gravitația și au umplut prizele și saltelele cu praf de magneziu.

*

În alte părți, se întâmplă niște chestii absolut previzibile. Cu două săptămâni înainte de debutul fazei play-off, Golden State Warriors a bifat vineri a zecea victorie consecutivă – 107-98, în fața lui Houston Rockets, într-un meci din NBA. Warriors îi bat pe Rockets pentru a doua oară în patru zile.

*

La patinaj artistic, Japonezul Yuzuru Hanyu a obținut aurul la Mondialele de la Helsinki, în timp ce dublul deținător al titlului, spaniolul Javier Fernandez, a ratat podiumul și a rămas, la finele programului liber, exact unde doare mai tare, pe locul patru.

*

În lumea fotbalului, Mariano Andujar, portarul echipei Estudiantes de la Plata și al naționalei Argentinei, nu înțelege criticile la care este supus coechipierul său, Lionel Messi, în țara natală, după suspendarea pe patru meciuri pentru insultele aduse unui arbitru de tușă în timpul victoriei selecționatei „Albiceleste” în fața Chile (1-0), din 24 martie, informează cotidianul L’Equipe. „Eu cred, sincer, că Messi nu ar trebui să se consume pentru a reveni la echipa națională, dar lui îi place să joace pentru echipa națională. De ce ar trebui să revină? Ca să fie fluierat? Oamenii nu-l apreciază la justa sa valoare”, declara Andujar, într-o emisiune TV.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.