LEAD
Opinie

Cristina e singură, imposibil de ajuns sau de explicat, plecată deja în istoria sportului. Cristina e Hagi

FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Privirea Cristinei Neagu atunci când s-a dus să bată, a bătut și a ratat șapte metri-ul din ultima secundă a timpului de meci cu Danemarca este dovada unui secret scos rar, dar consecvent la iveală de viață pentru ochii suporterului muritor de rând. Există momente în care, fără să fie timp de prea multe explicații, istoria acceptă să fie scrisă doar de o anume persoană, de ea și de nimeni alta, în care timpul însuși nu trece mai departe fără ca respectivul sau respectiva să apară la rampă și să împlinească ce era de împlinit.

Așa s-a dus Cristina Neagu să bată un 7 metri care putea să fie cea mai mare bucurie sau cea mai mare dramă a generației sale – înțelegând pe cont propriu că lumea s-a oprit suspendată, că nimic nu va mai întâmpla nicăieri până când brațul ei și numai al ei va arunca mingea înspre poarta daneză. Nimeni nu o să poată vreodată să ne spună exact cum a ajuns Neagu la semicerc, cum a ajuns Poulsen în poartă, cum a ajuns arbitrul să fluiere, pentru că, evident, în acele momente timpul nu a funcționat, așteptând și el cu sufletul la gură să vadă de ce a primit directive să își suspende activitatea.

Iar când Cristina a aruncat în sfârșit acea minge, și timpul a reprimit dreptul să curgă, și Poulsen a primit voie să întindă mâna aceea stângă ca să facă ceea ce putea fi parada vieții, eu mi-am dat seama vag că recunosc această privire, neschimbată pe tot parcursul întâmplării, departată de trăiri comune, căci ce trăiri comune să ai când trebuie să execuți o misiune care poate fi numai a ta?

Aceasta a fost privirea pe care a purtat-o odată demult, în timpuri pe care parcă le-am abandonat prea devreme într-un colț al memoriei, un om scund, cu pas apăsat și multiple acuzații de vrăjitorie la activ, plecat în călătorie în America. Așa s-a dus Gică Hagi, pe un teren uscat de viață în Los Angeles, să împlinească ce era de împlinit, așa s-a uitat la un columbian pe care îl chema Cordoba, la fel, înțelegând că nimic nu poate continua dacă el nu ia mingea să încerce neîncercatul, repede, cât mai repede, că să nu ne sufocăm pe de-a întregul în pauza aceea subită de timp. Și Hagi a marcat, și ceea ce a urmat apoi a rămas în istorie, iar tinerii care au răbdare să îi asculte pe bătrânii care au fost acolo, pe Rose Bowl, vor putea afla, fără să aibă motive să fie surprinși, că ceasurile au stat și oxigen n-a mai fost până când mingea lui Hagi n-a lovit plasa din vinclul porții lui Cordoba.

Și atunci, într-o secundă, m-a străfulgerat că e logic ca lucrurile să stea așa, întrucât Cristina e Hagi, sigur, nu cu numele, ci cu spiritul, ea se revendică din această noțiune care e deja, de ceva vreme, mult mai mult decât un nume propriu. Cristina e Hagi, adică e singură, irepetabilă, imposibil de ajuns sau de explicat, răsărită din senin și plecată deja în istoria sportului. Cristina e Hagi pentru că îți dă impresia că jocul s-a inventat ca ea să îl joace. Dar, în cele din urmă, Cristina e Hagi pentru că ochii ei, ca și ai lui, au înțeles că pot să oprească timpul.

Comentează articolul
Liga 1

„A fost sau n-a fost?” În loc de spectacol, derbiul Ligii 1 revine la epoca „Procesului etapei”

CFR și FCSB au oferit un meci tensionat la Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
18 martie 2018
Ciprian Rus

Un penalti care s-a dat, dar n-a fost, un altul care a fost, dar nu s-a dat și două eliminări care mai mult n-au fost decât au fost. La patru-cinci faze cu decizii de arbitraj absolut discutabile, derbiul Ligii 1 dintre CFR și FCSB a oferit mai puține ocazii de poartă pentru iubitorii fotbalului care […]

Citeşte articolul
Rugby

Mulțumim, Belgia! România primește un cadou nesperat, se califică la Cupa Mondială din Japonia

. Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 martie 2018
Vlad Pîrvu

Exact atunci când se aștepta mai puțin, naționala de rugby a României și-a asigurat – in extremis și cumva indirect – prezența la turneul final de anul viitor din Țara Soarelui Răsare. Și asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. Când […]

Citeşte articolul
Tenis de câmp

Simona Halep se oprește brusc înaintea finalei Indian Wells, pierde clar cu Naomi Osaka

17 martie 2018
Treizecizero.ro

Simona Halep are un moment de dispariție, pierde pentru prima dată în fața japonezei Osaka (6-3, 6-0) și ne lasă cu o întrebare: ce s-a întâmplat la jumătatea primului set? Naomi Osaka avea nevoie de o victorie contra Simonei Halep înainte ca h2h-ul (0-3) să devină periculos de dezechilibrat; a profitat așadar de forma ei […]

Citeşte articolul
Bundesliga

Weißbier sau Red Bull? Bayern se deplasează la Leipzig cu titlul și egalarea altui record în vizor

17 martie 2018
Danny Coposescu

Duminică seară, atotputernica Bayern München nu va avea nevoie de vreun frigider. Temperaturile în Germania, la mijlocul lunii martie, sunt de-a dreptul polare. În est, la Leipzig, spre exemplu, vor fi cel mult -5 grade. Așa că bavarezii pot lăsa liniștiți câteva baxuri de bere nefiltrată la marginea terenului, în aer liber. S-ar putea să […]

Citeşte articolul
  • valeriu

    minunat spus!

  • florin78

    imi scapase acest text dar intrand pe pagina de facebook lead.ro am dat de link, frumos scris si era cat pe ce sa ratez aceste randuri scrise cu pasiune.

© 2018 Lead
Design: Live Design