LEAD
CM de Handbal 2017

Cristina Florianu, MVP-ul primului ei meci la Mondiale: „Îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot ajuta echipa”

Crina Pintea și Cristina Zamfir Florianu au ținut centrul apărării cu Paraguay © FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

La finalul primului ei meci la un Campionat Mondial, Cristina Zamfir Florianu n-a știut dacă trebuie să facă un pas în față. Crainicul anunța MVP-ul, cea mai bună jucătoare a meciului România-Paraguay, dar în loc de Cristina Florianu, i-a spus Floriana Zamfir Florianu, creând un moment de confuzie. Interul României, în vârstă de 28 ani, înscrisese însă cele mai multe goluri, așa că după puțin timp, colegele de echipă i-au făcut semn să iasă în față pentru a-și primi premiul de cea mai bună jucătoare a meciului. Primul MVP la un campionat mondial pentru golgetera Ligii Naționale.

„Nu am auzit când m-au strigat”, a spus jurnaliștilor râzând, imediat după meci. „Mă bucur că am început cu dreptul și îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot să ajut echipa.”

Pentru Cristina, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Florilor, meciul cu Paraguay a reprezentat debutul la un turneu mondial. Nu a făcut parte din echipă în 2015, când România a câștigat medalia de bronz, o decizie contestată la vremea aia. A revenit la națională în 2016, odată cu sosirea lui Ambros Martin pe banca României. „Orice jucătoare își dorește să fie aici, la echipa națională, mă bucur că mi-a dat o șansă, sper din suflet să reușesc să ajut echipa și să am evoluții bune”, ne spunea înainte de Europeanul din Suedia.

Născută în Slatina, Cristina a descoperit handbalul la 11 ani, după o selecție în școală. Fiind înaltă (acum are 1,83m), a început în poartă, dar nu i-a plăcut. „Nu mi-a plăcut deloc, nu e locul meu acolo, și domnii profesori Dăbuleanu și Mihai Tesleanu au hotărât să mă pună inter. Îmi place mult mai mult decât în poartă, mi se potrivește mai bine.” Handbalista, care a mai jucat la KZN Slatina, la Tomis Constanța și la Corona Brașov înainte de-a se transfera la SCM Craiova în vara trecută, a debutat la echipa națională la 20 de ani, dar n-a prins însă niciun campionat mondial.

Acum, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Națională pare decisă să joace un rol tot mai important la națională. În debutul cu Paraguay a înscris cinci goluri și a făcut un meci bun și în apărare, unde a fost folosită în centru, un loc cu care nu era obișnuită. „Nu am evoluat foarte mult în mijlocul apărării, dar eu îmi doresc să-mi fac treaba oriunde o să fiu pusă, îmi doresc să ajut echipa națională. M-am simțit bine, pe viitor o să fie și mai bine. Am avut emoții, eu vă spun sincer că înainte de orice meci am emoții, dar sunt emoții constructive, sper.”

Au ajutat-o să-i treacă emoțiile și cele câteva sute de suporteri români care au îngălbenit scaunele gri ale Arenei din Trier. „Am avut un public senzațional, ne simțim ca acasă, le mulțumim din tot sufletul că au venit să ne încurajeze și au fost alături de noi 60 de minute.”

Despre meciul cu Paraguay, o victorie clară cu 29-17,  Cristina spune că a fost unul incomod, „pentru că adversarele au jucătoare de talie mică și foarte mică, iar noi avem o talie mult mai mare și de multe ori le-am scăpat printre degete. Sper ca pe viitor să îndreptăm greșelile pe care le-am făcut. Putem spune că azi a fost un meci de încălzire, de mâine începe greul la acest campionat, suntem o echipă în creștere.”

E un vis pe care-l am de când am început handbalul

Și Timea Tătar, pivotul Coronei Brașov, se află la primul Mondial, tot la 28 de ani. Și ea a avut emoții. „A fost un debut cu foarte mari emoții, însă sper să trec peste ele și să ajut echipa cât pot de mult. E ceva de neimaginat să fiu aici, e un vis pe care l-am avut întotdeauna, de când am început handbalul, să particip la un turneu de asemenea anvergură și mă bucur mult că selecționerul mi-a dat șansa.”

Despre meciul cu Paraguay, Timea spune că a fost „o victorie muncită, un meci pe care ne-am dorit foarte mult să-l câștigăm, fiind primul din această grupă. Ne bucurăm că am reușit să debutăm cu dreptul, însă mai avem mult de lucru. Ce n-a mers? Cred că în a doua repriză n-am mai fost așa concentrate, că apărarea n-a mai fost așa mobilă. Dar o să lucrăm la partea asta.”

Despre jocul de duminică cu Slovenia, handbalistele au spus, la fel ca selecțonerul Martin Ambros, că nu l-au pregătit încă în amănunt, concentrându-se pe prima partidă, cu Paraguay. Știu însă că va fi mai greu. „Luăm fiecare meci în parte. Cred că pe zi ce trece va fi tot mai greu, dar suntem concentrate 100% la fiecare meci”, a spus Timea.

Dar după victoria cu Paraguay, o parte din jucătoare, împreună cu selecționerul spaniol, s-au întors în arenă și au rămas în tribună pentru al doilea meci al grupei, Slovenia-Franța, un prilej de-a analiza două din adversarele importante din următoarele zile.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design