LEAD
CM de Handbal 2017

Cristina Florianu, MVP-ul primului ei meci la Mondiale: „Îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot ajuta echipa”

Crina Pintea și Cristina Zamfir Florianu au ținut centrul apărării cu Paraguay © FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

La finalul primului ei meci la un Campionat Mondial, Cristina Zamfir Florianu n-a știut dacă trebuie să facă un pas în față. Crainicul anunța MVP-ul, cea mai bună jucătoare a meciului România-Paraguay, dar în loc de Cristina Florianu, i-a spus Floriana Zamfir Florianu, creând un moment de confuzie. Interul României, în vârstă de 28 ani, înscrisese însă cele mai multe goluri, așa că după puțin timp, colegele de echipă i-au făcut semn să iasă în față pentru a-și primi premiul de cea mai bună jucătoare a meciului. Primul MVP la un campionat mondial pentru golgetera Ligii Naționale.

„Nu am auzit când m-au strigat”, a spus jurnaliștilor râzând, imediat după meci. „Mă bucur că am început cu dreptul și îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot să ajut echipa.”

Pentru Cristina, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Florilor, meciul cu Paraguay a reprezentat debutul la un turneu mondial. Nu a făcut parte din echipă în 2015, când România a câștigat medalia de bronz, o decizie contestată la vremea aia. A revenit la națională în 2016, odată cu sosirea lui Ambros Martin pe banca României. „Orice jucătoare își dorește să fie aici, la echipa națională, mă bucur că mi-a dat o șansă, sper din suflet să reușesc să ajut echipa și să am evoluții bune”, ne spunea înainte de Europeanul din Suedia.

Născută în Slatina, Cristina a descoperit handbalul la 11 ani, după o selecție în școală. Fiind înaltă (acum are 1,83m), a început în poartă, dar nu i-a plăcut. „Nu mi-a plăcut deloc, nu e locul meu acolo, și domnii profesori Dăbuleanu și Mihai Tesleanu au hotărât să mă pună inter. Îmi place mult mai mult decât în poartă, mi se potrivește mai bine.” Handbalista, care a mai jucat la KZN Slatina, la Tomis Constanța și la Corona Brașov înainte de-a se transfera la SCM Craiova în vara trecută, a debutat la echipa națională la 20 de ani, dar n-a prins însă niciun campionat mondial.

Acum, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Națională pare decisă să joace un rol tot mai important la națională. În debutul cu Paraguay a înscris cinci goluri și a făcut un meci bun și în apărare, unde a fost folosită în centru, un loc cu care nu era obișnuită. „Nu am evoluat foarte mult în mijlocul apărării, dar eu îmi doresc să-mi fac treaba oriunde o să fiu pusă, îmi doresc să ajut echipa națională. M-am simțit bine, pe viitor o să fie și mai bine. Am avut emoții, eu vă spun sincer că înainte de orice meci am emoții, dar sunt emoții constructive, sper.”

Au ajutat-o să-i treacă emoțiile și cele câteva sute de suporteri români care au îngălbenit scaunele gri ale Arenei din Trier. „Am avut un public senzațional, ne simțim ca acasă, le mulțumim din tot sufletul că au venit să ne încurajeze și au fost alături de noi 60 de minute.”

Despre meciul cu Paraguay, o victorie clară cu 29-17,  Cristina spune că a fost unul incomod, „pentru că adversarele au jucătoare de talie mică și foarte mică, iar noi avem o talie mult mai mare și de multe ori le-am scăpat printre degete. Sper ca pe viitor să îndreptăm greșelile pe care le-am făcut. Putem spune că azi a fost un meci de încălzire, de mâine începe greul la acest campionat, suntem o echipă în creștere.”

E un vis pe care-l am de când am început handbalul

Și Timea Tătar, pivotul Coronei Brașov, se află la primul Mondial, tot la 28 de ani. Și ea a avut emoții. „A fost un debut cu foarte mari emoții, însă sper să trec peste ele și să ajut echipa cât pot de mult. E ceva de neimaginat să fiu aici, e un vis pe care l-am avut întotdeauna, de când am început handbalul, să particip la un turneu de asemenea anvergură și mă bucur mult că selecționerul mi-a dat șansa.”

Despre meciul cu Paraguay, Timea spune că a fost „o victorie muncită, un meci pe care ne-am dorit foarte mult să-l câștigăm, fiind primul din această grupă. Ne bucurăm că am reușit să debutăm cu dreptul, însă mai avem mult de lucru. Ce n-a mers? Cred că în a doua repriză n-am mai fost așa concentrate, că apărarea n-a mai fost așa mobilă. Dar o să lucrăm la partea asta.”

Despre jocul de duminică cu Slovenia, handbalistele au spus, la fel ca selecțonerul Martin Ambros, că nu l-au pregătit încă în amănunt, concentrându-se pe prima partidă, cu Paraguay. Știu însă că va fi mai greu. „Luăm fiecare meci în parte. Cred că pe zi ce trece va fi tot mai greu, dar suntem concentrate 100% la fiecare meci”, a spus Timea.

Dar după victoria cu Paraguay, o parte din jucătoare, împreună cu selecționerul spaniol, s-au întors în arenă și au rămas în tribună pentru al doilea meci al grupei, Slovenia-Franța, un prilej de-a analiza două din adversarele importante din următoarele zile.

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design