LEAD
CM de Handbal 2017

„E nevoie de toate jucătoarele.” Linia a doua a României știe că trebuie să dea mai mult

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

Ai mai multe emoții când stai în tribună decât în teren, ne spunea, chiar în prima zi a Mondialului, Gabi Szucs. Apărătoarea medaliată cu bronz în 2015 aflase cu o seară înainte că va începe turneul din Germania ca rezervă. Nu i-a fost ușor, dar selecționerul Ambros Martin i-a spus că are nevoie de ea și că va veni momentul să joace. A continuat să se antreneze, chiar în plus față de ce făcea la antrenament cu echipa. Le-a spus fetelor tinere, care debutau la un Campionat Mondial, să-i lase ei toate emoțiile și a încurajat-o din priviri pe Crina Pintea, un alt stâlp al apărării.

La meciul cu Franța, a revenit pe teren. S-a încălzit zâmbind, a strigat „Haidee!” din toți plămânii înainte de fluierul de start, a vorbit cu colegele din apărare. Deși România a pierdut, a venit zâmbind în fața jurnaliștilor și a recunoscut că a avut emoții când a intrat. „Am avut un pic emotii la început, dar m-a ajutat și echipa, colegele mele, și le mulțumesc mult. Mă bucur că am intrat și eu, că faceam antrenamente, dar altfel s-au văzut meciurile din afară decât în teren, unde primești lovituri și dai lovituri. Mi-a fost dor.”

De meci nu era mulțumită. „N-am jucat bine, n-am jucat ce putem să jucăm noi, cum jucăm de obicei și pentru asta îmi pare rău. Dar acum începe partea mai grea a competiției, meciurile foarte importante, și trebuie să ne concentrăm mult mai bine.”

Înfrângerea cu Franța a putut fi privită din două perspective: una din care se vede că Ambros și-a asumat riscul de a pierde, dar a vrut să le dea șansa tuturor jucătoarelor să arate ce pot și să simtă că sunt importante, și alta care privește către un viitor destul de gri pentru o echipă care, fără jucătoarele cu experiență din ultimii ani, dar mai ales fără Neagu, își caută încă personalitatea, liderii din apărare și curajul din atac.

Jucătoarele care au intrat vineri seară n-au arătat că pot schimba de azi acest viitor, dar nici nu prea aveau cum, având în vedere meciurile puține pe care le-au jucat împreună, lipsa de încredere în ele și de experiență ca grup. Din declarațiile și reacțiile de după meci – una din fete a ieșit de pe teren plângând, altele destul de gânditoare –, pare că știu că trebuie să arate mai mult. „E important să știm, când intrăm în teren, că toate putem face față acestui nivel, pentru că este un nivel foarte înalt și e nevoie de toată lumea”, a spus Ana Maria Popa, extrema stângă care a înlocuit-o pe Elisei.

Acest „E nevoie de toată lumea” a fost a doua cea mai utilizată expresie de cei din echipa României la acest turneu, după deja celebra pas cu pas. Au zis-o Ambros, Neagu, și fiecare jucătoare care a dat interviuri. Iar fetele spun că simt asta, poate mai mult ca alte dăți. „Toată lumea, că intră 20 de secunde sau 30 de secunde, încearcă să dea totul. Și asta e incredibil. Nu ne mai gândim că eu de ce nu joc. Acum, cel puțin până acum, nu am simțit la nimeni lucrul ăsta, și sper să fie în continuare așa”, a spus Mădălina Zamfirescu, care în meciul cu Franța a înlocuit-o pe Szucs în tribună, ca rezervă.

„N-am luat-o ca pe o zi relaxantă. Într-adevăr s-au menajat anumite jucătoare, era normal, e nevoie să fie fresh și pregătite. E foarte important că Ambros a încercat să bage în teren fiecare jucătoare, e nevoie de fiecare pentru ceea ce urmează”, a spus și Denisa Dedu după meci.

Ce urmează, după două zile de pauză, e un meci cu Cehia pentru care fetele spun că se vor pregăti ca și cum ar juca cu Norvegia. „Anul trecut am avut un pic de suferit, cum bine știți, țin minte că Cehia în atac chiar a avut un procentaj foarte bun. O să ne luăm măsuri pentru ele. Poate că teoretic pare un adversar facil, dar din câte am văzut a făcut meciuri foarte bune în grupă și nu sunt de neglijat. Indiferent că e Cehia sau Norvegia sau altă echipă, trebuie tratate la fel de serios, mai ales în faza eliminatorie”, a spus tot Denisa.

„Cel mai important e că depinde doar de noi”, a spus și Ana Maria Popa, „și asta am demonstrat în fiecare meci până acum. De luni începe o altă competiție, la un alt nivel. Acolo deja orice minge e importantă.”

„E un meci de totul sau nimic, iar eu vreau totul”, a adăugat și Szucs. „Vreau să ajungem cât mai departe, dar trebuie să fim mult mai puternice și mult mai hotărâte, și apararea, dar și atacul. Mai concentrate. Eu o să dau totul pentru echipa mea.”

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design