LEAD
Liga 1

Exerciții de empatie: Iuliu Mureșan și finalul epocii Arpad Paszkany la CFR Cluj

Iuliu Mureșan și Dan Petrescu: trecutul și prezentul CFR Cluj. Foto: Mircea Roșca / Sport Pictures
2 august 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

Când, la începutul anilor 2000, tânărul și ambițiosul investitor Arpad Paszkany era invitat pe “Ion Moina” pentru a negocia posibilitatea implicării sale financiare la “U” Cluj, oficialii “alb-negrilor” i-au oferit acestuia cea mai bună lojă și, presupunem, și cea mai bună șampanie.

CFR Cluj nu exista pe atunci, era doar un club simpatic de cartier, pierdut undeva prin liga a III-a, iar șefilor Universității, personaje versate în fotbalul “cooperatist” al anilor ’80-’90, le dădea mâna să pluseze în negocieri.

Numai că Arpad venea din altă lume, era altfel. A plusat și el. “Preiau echipa și o susțin financiar, dar, în secunda doi, clubul va fi condus de oamenii mei. Nu vă imaginați că dau banii doar ca să primesc cea mai bună lojă”, le-a replicat Paszkany.

Înțelegerea a căzut, previzibil. La ușa lui Arpad Paszkany au venit, mai apoi, și reprezentanții CFR-ului. Nu cereau mult: niște bani de mingi și de plase pentru porți, că se rupseseră. Paszkany a plusat din nou: își dorea echipa. Apoi a plusat și mai și: își dorea ca cei care îi oferiseră echipa să plece. Nu în secunda doi, după vreo 6 luni, așa.

Fără implicarea lui Paszkany, cel mai vechi club din România s-ar fi desființat oricum. Așa că Marcel Lăzăreanu și colaboratorii lui de atunci s-au dat duși fără probleme. Dar noul proprietar nu rămânea departe de probleme. Avea nevoie de un om de încredere care să-i conducă clubul. De unde să-l găsească peste noapte? Nimeni în jurul său nu știa fotbal…

Până la urmă, l-a chemat la el pe doctorul Iuliu Mureșan. Mureșan, un tip serios, bine înfipt în Cluj, nu mai profesa de ceva vreme; intrase în afaceri și conducea unul dintre business-urile lui Arpad Paszkany la acea vreme, un important dealer Opel din Ardeal. Mureșan nici n-a vrut să audă. “Ce-o să zică mama, că m-a trimis să fac Medicina și eu ajung să mă ocup de fotbal?!”.

În stilul său, Paszkany nu avea de gând să renunțe. Până la urmă, Iuliu Mureșan s-a lăsat convins, gândind, în sinea lui, că e o chestiune temporară: ori îi va trece lui Arpi pasa cu fotbalul, ori își va găsi un alt om în cel mai scurt timp.

„Nu văzusem <live> niciun meci până atunci. Îmi plăcea fotbalul când erau meciurile naţionalei, derby-urile din campionatul intern şi cam atât. Nu mă uitam niciodată la un meci dintre ocupantele locurilor 8 şi 10…” – Iuliu Mureșan

Până la urmă, Iuliu Mureșan a rămas președinte vreme de mai bine de 15 ani. “Educația fotbalistică a lui Iuliu Mureșan a fost cea mai mare investiție pe care am făcut-o în primii ani”, avea să recunoască, glumind pe banii lui, Arpad Paszkany. Iuliu Mureșan a învățat din greșelile primilor ani și a ajuns un președinte puternic și incomod în lumea Ligii 1.

„Nu ştiam nimic la început, recunosc. Dar m-am bazat pe experienţa de viaţă şi pe fler, iar în timp am prins toate dedesubturile fotbalului. Am avut mari deziluzii la început şi mă refer din punct de vedere uman, pentru că nivelul celor cu care mă întâlneam la Divizia C era destul de scăzut.” – Iuliu Mureșan

Mureșan nu a fost un personaj simpatizat, dar nici nu și-a dorit asta; dacă voia în fruntea CFR-ului un om de PR, Arpi Paszkany ar fi ales pe altcineva. Dar a fost omul de încredere care să-l facă pe Paszkany să scoată banii din buzunar fără teama că îi aruncă pe geam.

Povestea de succes a CFR-ului din ultimul deceniu nu ar fi fost posibilă fără încrederea dintre Paszkany și Mureșan. Iar povestea de succes înseamnă mult: nouă trofee, printre care trei titluri, și cea mai consistentă prezență românească în istoria Champions League, cu record de puncte (10) în grupe și cu victorii memorabile la Roma sau Manchester.

Apoi, rămas tot mai singur după venirea crizei, Iuliu Mureșan a dovedit că nu e doar un manager de vreme bună. Clubul a jucat și a câștigat chiar și în isolvență. În ultimul an, însă, după problemele cu justiția ale clubului din Gruia, Iuliu Mureșan a fost tot mai discret. Iar după miraculoasa infuzie de capital din primăvara lui 2017, când toate problemele CFR-ului s-au rezolvat peste noapte, multă lume a văzut că rolul său rămăsese unul decorativ.

Ieșea la televiziuni, la conferințele de presă, era primul care se poza cu noile transferuri – și are o colecție impresionantă de fotografii în ultimele luni! Dar deciziile – era destul de limpede, încă din momentul renunțării la Vasile Miriuță – se luau în altă parte. Iuliu Mureșan era, ca la începutul epocii Paszkany, doar omul sacrificat să facă lucrurile pe care alții nu le puteau face.

Așa că ultima Adunare Generală a Acționarilor CFR Cluj a confirmat ceea ce se știa deja. Iuliu Mureșan a devenit un simplu membru al CA, iar noul președinte este Marian Băgăcean, cel care a plătit datoriile clujenilor către Fisc și creditori. Noua mișcare este un pas în plus spre transparentizarea ultimelor mișcări la un club care și-a depus deja candidatura la titlul Ligii 1.

Până când noii acționari vor ieși cu adevărat la lumină, retragerea în plan secund a lui Iuliu Mureșan marchează finalul unei epoci. Noii acționari joacă la fel de dur precum o făceau Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan la început anilor 2000. Pe atunci, lumea bună a fotbalului râdea de ei ca de niște novici. Faptul că noul proiect de azi al CFR-ului e văzut cu respect și cu teamă de adversari i se datorează și doctorului convins de Arpad Paszkany să lase biroul de afacerist și să calce, prima oară în viață, pe un teren de fotbal…

Comentează articolul
Bundesliga

„Englische Woche” în Bundesliga: Dortmund își continuă marşul, Bayern încearcă să țină pasul

22 septembrie 2017
Andrei Năstase

Nemţii au o admiraţie ascunsă (nu foarte bine) faţă de fotbalul englez. Asta se vede și din numele cu care şi-au botezat etapele intermediare – „săptămâni engleze“. Se trage de la faptul că în Anglia se joacă un număr mai mare de jocuri, fără pauză de iarnă, ceea ce fascinează în Germania. Cel puţin până […]

Citeşte articolul
La Liga

Gluma se îngroaşă pentru Real Madrid: ceva e putred pe Bernabeu. Dar ce?

22 septembrie 2017
Danny Coposescu

Încă din minutul 75, o fază anunţa veşti proaste pentru Zinedine Zidane. Meciul cu Betis nu progresa tocmai conform planului, leitmotivul startului de sezon pe propriul teren, dar Vazquez scăpase pe flancul drept şi arunca o centrare la înălţime medie în careu. Din urmă venea ca un tren Gareth Bale şi timpul părea că stă […]

Citeşte articolul
GIMNASTICĂ

Cum arată drumul gimnaștilor români între Europenele de la Cluj și Mondialele de la Montreal

Mihaela Bobar / SportPictures
18 septembrie 2017
Andreea Giuclea

Gimnaștii români au intrat în linie dreaptă spre a 47-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică, găzduite de Montreal între 2 și 8 octombrie, una specială nu doar pentru că Nadia Comăneci e purtătoarea de cuvânt. Competiția găzduită de Montreal are o însemnătate specială pentru fiecare dintre sportivii români cu șanse la podium. Într-un an post-olimpic […]

Citeşte articolul
LA LIGA

Real Madrid şi Bale trec examenul de la San Sebastian, Barcelona se desprinde în frunte, dar îl pierde pe Dembélé

18 septembrie 2017
Danny Coposescu

După cum ne aminteşte şi prezentatorul Bodgan Socol, era o vreme în care cele două Real din Spania se băteau până în ultima etapă la titlu. În era preistorică din 2002/03, când proiectul fatidic al „Galacticilor“ încă lua ochii tuturor, dar mai ales lui Florentino Perez, care ducea totul la o extremă absurdă. La finalul […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design