LEAD
Echipa națională

Încă un gol frumos, altă victorie: echipa națională câștigă și cu Suedia, Contra are câteva motive de mulțumire

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
27 martie 2018
Lead.ro
0 comentarii

În primul ei meci de pe noul „Ion Oblemenco” din Craiova, echipa națională a reușit să-și confirme revenirea la o formă mai bună: acest 1-0 cu Suedia aduce cu el câteva motive de optimism.

*

De multe ori, istoria e decisă la centimetru. Sau la minut. Întregi drumuri posibile sunt anulate într-un moment de rătăcire, alte drumuri ne sunt prezentate ca variantă alternativă. Sau ocolitoare, dacă preferi. Într-o zi în care tinerii de la U19 au ratat în cel mai dureros mod cu putință calificarea la un turneu final european la care România a mai participat o singură dată (și în calitate de gazdă), era potrivit să ne amintim de naționala Suediei și de acel meci din `94.

Cine a uitat înfrângere grea din sferturile de finală  ale Mondialului american? Câți n-am revăzut loviturile acelea de departajare? Cine n-a vorbit măcar o dată despre ce ar fi putut să fie? „Dacă ar fi ajuns acea generație – de aur, cum o numim și azi – în semifinala cu Brazilia?” Am mai fi vorbit astăzi cu atâta ușurință de lipsa mentalităților? S-ar mai fi format șabloanele astea care ne amintesc (parcă prea des) că nu avem stofă, că nu știm și nu putem mai mult?

Sunt întrebări subțiri, dar ne sunt amintite în zile ca asta, când pierdem meciul important și-l câștigăm pe cel amical. Uite că această revanșă în fața Suediei, pe care România n-a mai întâlnit-o de la Mondialul din Statele Unite, a venit. Cu mare întârziere și fără nicio miză, dar o avem.

A adus cu ea și câteva vești bune. Echipa lui Cosmin Contra s-a măsurat de la egal cu o adversară care a eliminat Italia (în dublă manșă) și se pregătește de Campionatul Mondial din Rusia. Apoi, naționala combină ceva mai bine, e mai ofensivă și are câteva idei clare. Are intenție.

Pe lângă asta, luați individual, sunt unii jucători care par să joace mai bine de când a venit Contra. Pintilii e un bun exemplu, dar nu e singurul. În plus, câteva nume noi au apărut în premieră pentru în meciuri sau au confirmat că merită să fie aici. Între ei, Nedelcearu, Mitriță, Manea, Bancu sau Dennis Man.

Apoi, după două goluri foarte frumoase în Israel, iată că naționala câștigă tot cu un gol frumos: Rotariu, după o preluare perfectă, și-a făcut rost de un culoare de șut și a trimis imparabil pe colțul lung.

Că în prima repriză (mai degrabă prăfuită) au fost doar două jumătăți de ocazii? Parcă nu mai contează, de vreme ce jocul din a doua parte a fost energic și ofertant. Publicul craiovean – care l-a aplaudat minute în șir pe recent dispărutul Nicolae Tilihoi – merita jocul acesta.

După două teste în doar câteva zile, Cosmin Contra se poate arăta optimist: echipa nu arată rău, lotul e mai proaspăt. Până la primul meci oficial din septembrie, cu Muntenegru, în deschiderea Ligii Națiunilor, lucrurile pot fi și mai mult îmbunătățite.

Dincolo de schimbarea generală de atitudine la nivelul lotului – vizibilă și în îndârjirea cu care ai noștri au ținut de acel 1-0 pe final de meci, de parcă ar fi fost un joc oficial – venirea lui Cosmin Contra pare să fi adus și o concurență mai mare pe fiecare post.

Niță l-a provocat pe Tătărușanu la un meci fără greșeală cu Suedia, tânărul Manea a luptat foarte bine și a demonstrat că poate fi o bună concurență pentru Benzar pe banda dreaptă, după ce Bancu s-a remarcat în Israel, Toșca a tras serios de el, Grozav a intrat foarte bine în meciul de la Craiova, după ce Mitriță avusese un start bun de meci, Rotariu a marcat la câteva minute după ce l-a înlocuit pe Chipciu. Contra pare că știe să-și țină bine în priză jucătorii, iar asta e încă una dintre veștile bune după „cuplajul” cu Israel și Suedia.

„Cred că am avut inspiraţie la schimbări în cele două meciuri de pregătire. Cred că ceea ce am reuşit cu aceşti băieţi în cele şase meciuri de la echipa naţională înseamnă o schimbare de mentalitate. E vorba de sacrificiu, cei care au intrat în teren de fiecare dată s-au bătut pentru fiecare minge. Cred că am dovedit că ne putem lupta cu echipa Suediei, i-am felicitat pe băieţi şi pot spune că a fost un test de maturitate. Suedia este o echipă foarte bună şi merită să fie la Campionatul Mondial”, a spus Cosmin Contra la final.

Comentează articolul
Cupa Mondială

Din Rusia, cu dragoste: nici măcar Mo Salah nu-i mai poate opri pe ruși din drumul lor spre optimile de finală

@FOTO: Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
19 iunie 2018
Danny Coposescu

Miguel Delaney, de la Independent, a spus ceva notabil la începutul meciului de deschidere. „Tot mai mult, am impresia că Aleksandr Golovin e cel mai important jucător de la turneul ăsta.‟ Tânărul de la CSKA Moscova promite multe, dar nu viitorul său în fotbal îl preocupa pe jurnalist. Felul în care consumăm fotbalul azi s-a […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Trei puncte pentru Africa! Senegal amuțește un stadion întreg cu victoria neașteptată împotriva Poloniei

@FOTO: Vitaliy Belousov / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
19 iunie 2018
Danny Coposescu

Știi cum e cu socoteala făcută de-acasă. Te pregătești doi ani de zile să cucerești lumea, cu un lot care are cam tot ce-i mai bun din Bundesliga sau Serie A; te plimbi prin calificări ca o mare echipă, atacantul tău principal își umple sacul de goluri; după atâta vreme la conducere, selecționerul tău știe […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Un început dezastruos îi costă pe columbieni meciul cu Japonia. Și poate chiar calificarea mai departe

19 iunie 2018
Danny Coposescu

Nu-s multe participante la Cupa Mondială care să fi avut pregătiri mai nereușite decât Japonia. Relația dintre federație și Vahid Halilhodzic a ajuns atât de otrăvită încât echipa s-a trezit cu un antrenor nou în aprilie. Akira Nishino are un munte de experiență în spate și e admirat acasă. Dar, cu doar trei amicale în […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Cupa Mondială Recap: Ce a fost și ce-o să vină. Toți ochii pe LewanGOALski!

19 iunie 2018
Codruț Baciu

Fiți pe pace, și-au intrat favoritele în ritm. Oarecum. Egalurile s-au ținut la distanță ieri, dar drama a fost acolo, pe terenurile rusești supravegheate de VAR.  Suedia – Coreea de Sud: 1-0 Suedezilor le purtăm încă pică pentru faza cu Italia, din noiembrie, când i-au lăsat acasă pe băieții lui Mancini; dar și-au început bine […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design