Juve câștigă meciul, dar pierde calificarea în cel mai crud mod cu putință. Real Madrid e din nou în semifinalele Champions League. Nu fără controversă

Danny Coposescu 12 aprilie 2018

O mărturisire. Că doar un anume Camil Petrescu spunea că noi, cei care ne așternem gândurile pe hârtie, suntem doar „oameni care exprimă în scris cu o liminară sinceritate ceea ce am simțit, ceea ce am gândit.‟ Marți seară, am făcut ca toți cei care credem că ne pricepem cât de cât la fotbal. Am zis că singurul loc care-mi merită atenția profesională e în Manchester, unde mașinăria lui Guardiola poate-poate va întoarce dubla contra „bibelourilor fragile‟ de la Liverpool.

Mi-a apărut în colțul ecranului scorul de la Roma. Întâi 1-0, apoi 2. Îmi torn cenușa în cap și recunosc că nici după reușita lui Manolas, n-am crezut că se poate. La finalul unui miracol fotbalistic, mi-am spus „never again!‟ Dar lucrurile nu funcționează așa. Nu când te uiți la cele mai tari echipe din lume jucând în cea mai tare competiție din lume. Te aștepți ca un 4-1 sau un 3-0 să fie la fel de emfatic și definitiv ca un semn al exclamării la finalul unei tirade. Așa că, în puțin peste 24 de ore, am păcătuit a doua oară. Undeva pe la mijlocul primei reprize dintre Real și Juve, am spus cu voce tare: „Nu se poate întâmpla!‟

Vreo oră mai târziu, când Ronaldo le descongestiona arterele fanilor de pe Bernabeu cu un penalti decisiv, sper că mi-am învățat în sfârșit lecția. În fotbal, mai ales la nivelul ăsta, absolut nimic nu e imposibil.

Real Madrid 1-3 Juventus

Aseară, directorul executiv al lui Juve a jucat rolul lui Di Francesco, antrenorul Romei care vorbea despre lucruri neverosimile înaintea unui meci neverosimil. „O competiție eliminatorie ca Champions League e imprevizibilă,‟ ne-a spus Beppe Marotta. În două zile, fotbalul italian a dat mai multe argumente în favoarea tezei ăsteia decât oricine.

Și pe cât de simplă a fost revelația tactică a lui Max Allegri, pe atât de fatală i-a fost Realului. „Scuola Allenatori‟, faimosul centru de excelență pentru antrenori, e într-adevăr o instituție de top. L-a învățat pe antrenorul lui Juventus că cei 173 de cm ai lui Carvajal sunt inferiori celor 190 ai lui Mandzukic. Iar calculul ăsta matematic a ajutat-o pe campioana din Serie A să intre cu un 2-0 amenințător la vestiare. Întâi Khedira, din al doilea minut, apoi Lichtsteiner, introdus după vreun sfert de oră, i-au agățat centrări perfecte croatului. Și probabil nu sunt prea mulți jucători care să-l întreacă la loviturile de cap pe Mandzu.

E dificil de identificat exact unde a luat-o totul razna pentru Zidane în meciul ăsta. Dacă Barcelona a moțăit vreo oră jumate pe Olimpico, Madridul nu s-a prostit în vreun moment. Doar că nici n-a fost la 100%: căpitanul Segio Ramos a lipsit și tânărul de 21 de ani, Jesus Vallejo, s-a speriat puțin de ocazie. Poate mai cu tâlc sunt chinurile facerii din atacul gazdelor când lipsește Karim Benzema. Oricât de balonat ar părea francezul în fața porții, de unde ratează adesea, nimeni nu face mai multe pentru a-i susține pe Ronaldo și compania. Jocul ăsta ar trebui să fie o fabulă pentru cei în alb care-l fluieră aproape etapă de etapă.

Normal că nu puteau lipsi controversele de arbitraj. Întâi, Matuidi a reușit, după o oră de joc, ceea ce era de neconceput. A făcut 3-0 și a egalat scorul la general, doar că a făcut-o ciupindu-i încheieturile lui Keylor Navas, care agățase mingea între degete. Oficialul Michael Oliver n-a reacționat și deja ne pregăteam titlurile despre moartea fotbalului spaniol. Oricât ar fi pufăit și gâfâit Realul, golul salvator nu se ivea.

Până când a venit ultimul minut de joc, și Ronaldo s-a înălțat iarăși mai ceva ca un somon. Mingea recentrată de el i-a picat la poale lui Lucas Vazquez, care s-a trezit încolăcit de piciorul lui Benatia ca de un tentacul. Oliver a dat penalti – în minutul 92. A fost un penalti care-a împărțit terenul (și tribunele) în două: de o parte, cei care-au strigat că n-a fost!indicând că Real s-a bucurat de multe decizii favorabile și anul trecut, contra lui Bayern; de cealaltă parte, cei care-au expediat subiectul cu un a fost penalti clar. Nu vom intra în acest dialog. Vom spune doar că un astfel de meci ar fi meritat un final mai bun.

Asta-ți va spune și Gigi Buffon, seniorul de 40 de ani aflat (probabil) în ultimul sezon al carierei. Ce i-o fi spus arbitrului englez în acele momente de busculadă? Nu prea multe gânduri frumoase, ceea ce ar fi de înțeles. Arbitrul însă, obosit și el după o partidă nebună, n-a mai avut răbdare și i-a arătat cartonașul roșu.

Așa că Gianluigi Buffon, cel mai iubit portar al câtorva generații, și-a terminat cu totul nepotrivit relația cu o competiție în care doar 12 oameni au apărut mai des. Când a trecut, cu inima frântă, pe lângă Zidane, mulți ne-am amintit că și francezul a pățit-o cam la fel: în 2016, Buffon a fost cel care l-a consolat pe Zizou, eliminat în acea finală de Cupă Mondială de la Berlin.

Dar astea sunt sentimentalisme. În vestiarul lui Real nu-i loc pentru așa ceva. Drept dovadă, fără să se sinchisească de suferința și agitația din jur, Ronaldo a trimis mingea direct în vinclu și a trecut la a-și arăta (din nou) mușchii.

Seara lui Juventus s-a terminat într-o tragedie glorioasă ca puține altele. Iar sezonul ăsta european ne-a învățat multe lucruri. Chiar și dacă madrilenii vor deveni primul club din anii 1970 care ia de trei ori la rând trofeul ăsta, nu mai putem conta pe nimic. Decât eventual pe spectacol. Grazie, Juve! Grazie, Superman!

Bayern 0-0 Sevilla

Complimente andaluzilor, care-au șutat de 10 ori spre poarta lui Sven Ulreich. Tot ce-a fost bun la meciul ăsta se datorează ambiției imperfecte a Sevillei, care s-a aventurat către un miracol pe Allianz Arena. Dar diferența dintre Bayern și adversară rămâne astronomică.

E greu de crezut că vechea și noua campioană a Germaniei a trecut de viteza a doua în dubla asta. Ceea ce e, într-un fel, impresionant. Dar dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat săptămâna asta în Champions League, e nevoie de mai multă turație pentru a face istorie pe scena asta.

Tragerea la sorți a semifinalelor urmează vineri.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.