LEAD
Europa League

Lecție pentru Alibec? Harlem Gnohere e omul providențial, munca și răbdarea o duc pe FCSB în primăvara europeană

Eddy Harlem Gnohere a câștigat meciul FCSB-ului în Israel. Foto: Răzvan Pasarica / Sport Pictures
19 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

Fără exilatul Denis Alibec pe fișa tehnică, Nicolae Dică a început în Israel, contra lui Hapoel Beer Sheva, cu formula de gală. Iar adevărul e că FCSB arată altfel în Europa, și nu e vorba doar despre stadioane pline, nocturne perfecte și transmisiuni profesioniste. Mai degrabă, jucătorii au o altă motivație, ca și cum Liga 1 ar fi prea puțin pentru pretențiile unor vedete pe care, încă dinainte să le cumpere, patronul Gigi Becali le și antamează, pe sume fantasmagorice, granzilor din Champions League.

În deplasarea din Israel, FCSB nu a arătat nici un moment ca o echipă venită la ciupeală, deși situația din clasament îi oferea și varianta unui egal. În loc să stea la cutie, oamenii lui Nicolae Dică s-au deschis, iar de aici, pe ambiția gazdelor, a ieșit un meci pe contre, cu ocazii bune la ambele porți.

Budescu a fost la o palmă de bară-gol încă din minutul 2, apoi ocaziile s-au succedat la ambele porți, iar Tony a avut șansa meciului după jumătate de oră de joc, când a scăpat de Planic și Enache doar ca să fie oprit de Niță.

Forma portarului FCSB-ului, excelent tot meciul, e una dintre puținele vești bune pentru selecționerul Cosmin Contra în aceste zile de cupe europene, după ce Benzar, om de bază la Națională, a ieșit „rupt” în minutul 20.

Vicecampioana României joacă bine, curajos, dar parcă îi lipsește ceva, iar aici tot chibițul intuiește că acel ceva e, de fapt, un cineva. Și, pe bună dreptate, vreme de 70 de minute, toată strădania FCSB-ului părea în zadar în lipsa lui Alibec, trimis să se pregătească separat după ultima sa ieșire nervoasă din campionat. Într-un astfel de meci deschis, era de ajuns o sclipire a lui Denis ca să rezolvi meciul!

În lipsa lui Alibec, pe care el însuși l-a trimis la „reeducare”, Nicolae Dică și-a adus aminte de Harlem Gnohere. Fostul vârf dinamovist a intrat în minutul 69 în locul noului căpitan, Tănase, și a marcat la a doua atingere de balon: și-a pregătit mingea în mijlocului careului advers și apoi a plasat-o lângă bară!

După doar 5 minute, același Gnohere a făcut 2-0 pentru FCSB, după ce a pus perfect capul la o minge centrată de Budescu, omul de creație care jucase de unul singur trei sferturi de meci.

Reacția gazdelor, prin fostul barcelonez Cuenca, a venit prea târziu pentru a mai da emoții. FCSB ajunge la trei victorii din trei meciuri și, la jocul rezultatelor din grupă, e virtual calificată în primăvara europeană.

Acasă, în România, printre sutele de mii de oameni din fața televizoarelor, victoria din Israel vine ca o dedicație pentru unul anume. Numele lui e Denis Alibec, iar povestea meciului cu Hapoel Beer Sheva e că fotbalul premiază nu doar talentul, ci și munca și răbdarea. Harlem Gnohere, omul care i-a stat în umbră toate aceste luni, știe asta mai bine ca oricine.

Hapoel Beer Sheva – FCSB 1-2

Au marcat: Cuenca (’88) / Gnohere (’70, ’75)

Hapoel Beer Sheva: Goresh – Bitton, Taha, Elhamed, Korhut – Broun, Ogu, Einbinder – Melikson (C), Sahar, Nwakaeme

Rezerve: Navon, Radi, Barda, Ohana, Cuenca, Elo, Pekhart

Antrenor: Barak Bakhar

FCSB: Fl. Niță – R. Benzar, Bălașa, Planici, Momcilovici – Nedelcu, Ov. Popescu – D. Man, Budescu, Teixeira – Fl. Tănase (C)

Rezerve: Vlad, Larie, L. Filip, Gnohere, Morais, Fl. Coman, G. Enache

Antrenor: Nicolae Dică

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design