LEAD
Campionatul European de Handbal

Mai bună, Danemarca se transformă în zid și închide României drumul spre semifinale. Pentru echipa națională urmează meciul de clasament

Cu o apărare agresivă, avansată undeva la linia de nouă metri (și chiar mai departe de ea), Danemarca a reușit ce nu mai reușise nimeni de ceva vreme: să o blocheze pe Cristina Neagu, să rupă orice ritm din atacul României și, în final, să câștige meritat, 21-17 (12-10).

*

Cu câteva minute înainte de final, Klavs Bruun Jørgensen, antrenorul Danemarcei, plângea ca un copil, cu fața în palme, și apoi își îmbrățișa rând pe rând jucătoarele: după două înfrângeri dureroase în fața României, a reușit ceea ce ieri credea că e aproape imposibil – a dus tânăra echipă a Danemarcei în semifinalele Europeanului.

A făcut asta jucând în termenii lui: un meci dur și foarte tactic, un soi de șah obositor în care fiecare piesă, de la pion la turn și la regină, s-a concentrat mai întâi să blocheze și mai apoi să creeze.

Astfel, Danemarca nu a încurcat-o doar pe Neagu (trei goluri din 13 aruncări), dar a împins întreaga linie de atac a României într-un spațiu neutru: de la diatanța aia, nici aruncările, nici angajările pivotului nu au mai fost posibile. A fost o mișcare decisivă, la care Ambros Martin a căutat mai multe răspunsuri, niciunul, însă, n-a reușit să se transforme în soluția salvatoare.

Mai întâi, România a încercat să atace cu doi și chiar trei pivoți, Florina Chintoan intrată în circulație de pe extremă, pentru a împinge linia defensivă adversă măcar un pas în spate; mai apoi, Martin a jucat cu trei extreme, ținând-o pe Aneta Udriștioiu inter dreapta, pentru a forța mai multe dueluri unu la unu și, probabil, eliminarea în echipa adversă (în inferioritate, nimeni nu poate face apărare avansată).

Dar pentru tipul ăsta de luptă corp la corp – și încă pentru una dură, care să forțeze apărătorul la faulturi de eliminare – ar fi fost nevoie de o prospețime fizică pe care, România, nu a mai găsit-o. Poate tocmai de-asta, fiecare mutare a lui Ambros a produs efecte în primele secvențe, până când defensiva daneză a înțeles cum trebuie să răspundă. Și a răspuns, fără excepție, cu hotărârea pe care numai încrederea în propriul plan ți-o dă.

Nimeni nu o să știe dacă Danemarca avea pregătit și un plan B, dar atât de mult au crezut în tactica inițială încât ar fi continuat să alerge după Neagu, Buceschi și restul fetelor care au încercat depășirea până la semifinala de vineri.

Și dacă asta n-ar fi fost de ajuns, Sandra Toft, în poarta lor, a blocat din toate pozițiile (procentaj 50%) până când fetele i-au luat frica. Dincolo, la poarta împărțită de Paula Ungureanu și Denisa Dedu, Danemarca a tot forțat intrarea până când a găsit – când chinuit, când în forță, prin puternica Anne Mette Hansen (nouă goluri din 15 încercări) – drumul spre gol.

La toate aceste eforturi, dar mai ales la îndârjirea daneză nu poți rămâne indiferent. Iar senzația este că Danemarca a câștigat și pentru că nu ar fi știut să meargă înainte cu o nouă înfrângere în fața României.

De asemenea, nimeni nu poate fi ofticat după o înfrângere care ne amintește, totuși, că echipa României mai are mult spațiu pentru progres. Au fost redescoperite jucătoare ca Pintea și descoperite nume noi, care-au confirmat încă de la prima șansă primită și care vor crește mult după experiența acestui turneu. În fine, echipa ne-a arătat deja cum poate arăta în acest „Mâine” pe care-l numim, destul de abstract, reconstrucție. Cu imaginea asta în minte, e simplu să rămâi optimist: Danemarca a fost o înfrângere obligatorie pentru noul drum.

Suporterii români din Helsingborg Arena știu asta și, după ce și-au câștigat la scor propriul meci din tribune, au trecut rapid să le ridice moralul fetelor. Cu răbdarea și suportul fanilor, echipa națională se va aduna și ea în jurul ideii că acest European a venit cam devreme și, chiar și așa, a oferit destule semne bune.

Ce urmează

România pornește spre Göteborg, unde și-a dat întâlnire cu Germania (vineri, ora 16.45) în meciul pentru locurile cinci-șase.

Semifinalele Campionatului European se joacă tot vineri. Mai întâi Olanda – Danemarca, de la ora 19.15, mai apoi Norvegia – Franța, de la 21.45.

Comentează articolul
Australian Open

AO, ziua 2: Djokovic face valuri în Consiliul Jucătorilor, marii capi de serie trec, icnetele revin în discuție

16 ianuarie 2018
Camelia Butuligă

Djokovic produce mai multe titluri ca președinte al Consiliului Jucătorilor decât ca jucător Revenirea lui Novak Djokovic în tenisul competitiv a mers ca pe roate, cu o victorie ușoară în minim de seturi contra lui Donald Young. Serviciul refăcut din cauza accidentării la cot pare chiar mai puternic decât în trecut. ”Am jucat un tenis perfect azi… […]

Citeşte articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţin lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că la jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
  • Cezarica

    Fetele merita felicitari pentru ca obiectivul initial a fost mult depasit. Ne-au dat speranta si oricum era imposibil de anticipat ce va juca Danemarca azi. Fetele mai au destul timp sa se pregateasca si pentru astfel de meciuri. Heads up si hai cu locul 5!

  • rebelhawk

    Sa fii in primele 6 echipe din Europa, nu este chiar la indemana oricui. Am visat frumos, dar astazi atat s-a putut, si trebuie sa dam Danemarcei credit pentru victorie si sa-i aratam respect. A predat o lectie de aparare, folosind un sistem de aparare 3-3 pe care antrenorii romani il stiu cel mult din carti, daramite sa-l foloseasca sau sa-l contracareze. Sa nu fim suparati, pentru ca handbalul feminin, chiar si cel masculin, are viitor si ne va mai oferi ocazii frumoase ca cele traite in aceste zile. Capul sus, Romania!

  • Sebi Popescu

    Nu ne calificam direct la Mondiale. Locul 5 mergea la Mondiale daca Germania si Norvegia mergeau ambele in semifinale.

© 2018 Lead
Design: Live Design