Mai rezistă Jose Mourinho la Manchester United? Primele zvonuri îl dau deja demis

Danny Coposescu 31 decembrie 2017

Perioada festivă din fotbalul englez are avantaje şi dezavantaje destul de clare. Pe de-o parte, jucătorii nu se mai satură să spună că nu există medicament mai bun după un eşec decât o şansă promptă de a se revanşa. Cum a spus-o şi Kasper Schmeichel aseară, după o înfrângere strânsă pe Anfield: „Cel mai bun lucru pe care-l pot spune e că avem un nou joc în 48 de ore, în care să facem totul bine.‟

Pe de altă parte, când ai şapte meciuri în 20 de zile, e mai uşor ca oricând să cazi într-o spirală negativă. Dincolo de oboseala firească, fiecare greşeală rămâne proaspătă în amintire, fiecare rezultat dezamăgitor devine o povară de care n-ai timp să te descotoroseşti. Cam asta se întâmplă acum cu Man Utd. Al patrulea meci fără victorie, al treilea egal consecutiv în Premier League, un 0-0 cu un Southampton măturat marţi de pe teren de către Spurs şi Harry Kane, răspândeşte deja un sentiment de criză pe Old Trafford. În toată seria asta înghesuită, United are doar două victorii, și astea cu candidate la retrogradare, West Brom şi Bournemouth.

Toate problemele pe care le-a avut Mourinho sezonul trecut par să se fi întors odată cu sărbătorile de iarnă.

După chipul şi asemănarea antrenorului

În studiorile Match of the Day, Alan Shearer a fost neobişnuit de tranşant când a venit vorba de prestaţia lui United: „Mi s-a părut că echipa l-a oglindit pe Mourinho – fără energie şi obosită.‟ Interviul de la final e cel care i-a cimentat opinia fostului atacant. Portughezul n-a avut chef să vorbească despre altceva decât un henţ în careu făcut de Maya Yoshida în prima repriză. Ce-i drept, analiştii de la BBC au fost de acord că trebuia să urmeze o lovitură de pedeapsă. N-au urmat.

Dar, într-un context mai larg, problema la Man Utd e alta. Ca un Moş Crăciun morocănos, Mourinho a mai adăugat un nume la lista sa neagră, cel al arbitrului. Alături de Craig Pawson, acolo îi mai găsim pe:

a) jucătorii „imaturi‟ care au pierdut din mână punctele la Leicester;

b) pe Guardiola şi echipa sa „needucată‟ care oricum simulează prea mult;

c) pe Jürgen Klopp, care a plătit 75 de milioane de lire pe Virgil Van Dijk, deşi a zis anul trecut că ar prefera să se retragă din fotbal decât să arunce cu banii ca alte cluburi;

d) pe jurnaliştii care îi arată o lipsă de respect cronică prin întrebări despre deciziile sale ca antrenor.

Până şi pentru Jose, mitraliera asta de presupuse ofense din jurul său e puţin excesivă. După cum remarcă şi Ed Aarons pentru The Guardian, nivelul de iritabilitate se aseamănă periculos de mult  cu ultimele lui săptămâni petrecute la Chelsea, acum doi ani. Asta propune următoarea dilemă: Mourinho e supărat pentru că echipa sa joacă rău, sau viceversa? Atmosfera din lot n-are cum să fie prea plăcută, nu când managerul tău te critică în public şi vede inamici peste tot.

Și cum veștile proaste nu circulă singure, buchetul actual e tot mai serios: Man Utd n-a mai câştigat de patru meciuri şi a căzut acum pe locul trei în clasament; Romelu Lukaku a părăsit ieri terenul pe targă, cu masca de oxigen pe faţă, după o coliziune accidentală; și cotul lui Ashley Young a fost prins de camerele TV făcându-şi cuib în stomacul lui Tadic la un corner, ceea ce ar putea aduce o pedeapsă retrospectivă.

Așa că pentru United, succesiunea asta rapidă de meciuri n-a adus decât tot mai multe motive de îngrijorare. Dacă şablonul nu se schimbă contra lui Everton, putem să ne întrebăm împreună cu Aarons dacă nu cumva sindromul celui de-al treilea sezon a venit devreme pentru Mourinho. Mai ales că primele zvonuri despre demiterea portughezului au apărut chiar înainte de anul nou.

„Mighty Mo‟ loveşte din nou, Chelsea face revelionul pe doi

Pe lângă destinaţia titlului, mai avem un premiu de acordat devreme: cel al transferului sezonului în Premier League. Dubla lui Mohamed Salah, care a întors rezultatul pentru Liverpool cu Leicester, înseamnă că egipteanul are deja 23 de goluri în tricoul roşu. Asta e mai mult decât au reuşit să marcheze opt echipe din acest campionat.

„E fantastic cu driblingul şi viziunea sa. N-aş putea cere mai mult de la el,‟ a fost lauda lui Klopp la final. Şi coechipierul Andy Robertson vorbeşte cu veneraţie despre Salah: „Are altă clasă. Nu doar golurile, contribuţia sa generală la echipă e genială.‟ Victoria asta o ajută pe Liverpool să încheie anul pe ultimul loc de Champions League.

Şi Chelsea se poate declara mulţumită, după un 5-0 devastator cu Stoke, o pregătire numai bună pentru derbiul de miercuri cu Arsenal. Echipa lui Conte e acum pe locul secund, la 13 puncte de Manchester City, care a ratat a 19-a victorie consecutivă în Premier League și s-a mulțumit cu un 0-0 pe terenul lui Palace.

Pentru prima dată după 132 de zile, echipa lui Guardiola a pierdut puncte în Anglia, iar recordul bavarez rezistă: cu Bayern, Pep a avut 19 victorii la rând în Bundesliga. Dar numerele astea pentru amatorii de statistici. Ce contează mai mult e fotbalul arătat de City în prima jumătate a sezonului. Or, dacă nivelul va rămâne același și în 2018, e foarte greu de crezut că Guardiola poate rata cumva titlul din Anglia.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.