Man City devine paradisul fundaşilor, zvonurile despre Neymar intră pe teritoriul teatrului absurd. Plus strania poveste a lui Antonio Cassano

Danny Coposescu 25 iulie 2017

The king is dead. Long live the king!

Regenţa lui Kyle Walker ca cel mai scump fundaş din istorie a luat sfârşit, după doar zece zile. Ieri după-amiază, Man City a spart propriul record şi l-a adus pe Bernard Mendy pentru celălalt flanc al celei mai scumpe apărări din lume. Cam aşa arată forţa financiară a Premier League trecută pe turbo, datorită noului contract de televizare: aproape o jumătate de miliard de euro cheltuiţi în primele 13 luni ale lui Guardiola în Anglia.

Mendy, următorul pas în dezasamblarea lui Monaco

E greu să scrii aşa ceva cu o faţă serioasă când vine vorba de 58 de milioane de euro, dar suma de transfer plătită de City pentru Mendy are un pic mai mult sens decât banii daţi pe Walker. Francezul are 23 de ani, s-a descurcat grozav pe cea mai mare scenă din Champions League (cu excepţia semifinalei contra lui Juventus) şi are mai mult potenţial pentru progres.

Directorul sportiv Txiki Begiristain l-a numit „fără îndoială unul dintre cei mai buni fundaşi laterali din lume“ şi „prioritatea noastră nr. 1 pentru poziţia asta“. Din ce am văzut sezonul trecut, Mendy se potriveşte şablonului pe care Guardiola îl are pentru apărătorii de pe flancuri – e extrem de ofensiv, cu o tehnică impecabilă şi o energie care-i permite să îndeplinească funcţia dublă pe care o cere sarcina sa. După un an de experimente cu Gael Clichy şi Bacary Sagna, trecuţi de o vârstă şi cu limite evidente, noua linie de fund a echipei arată acum complet diferit.

Nu putem să nu vorbim şi despre demontarea sistematică a lotului monegasc, care tocmai şi-a pierdut al treilea jucător esenţial, după plecările lui Bernardo Silva şi Tiemoue Bakayoko. Asta înainte de transferul inevitabil al lui Kylian Mbappe, după care vânătoarea continuă.

Dar Monaco nu-şi plânge de milă. A mai trecut prin asta, în 2015, când patronul rus Dimitri Rybolovlev a schimbat complet modelul de business şi a vândut în valoare de peste 200 de milioane de euro. Sustenabilitatea şi scouting-ul inteligent sunt acum cuvintele cheie la un club care refuză conştient abordări ca cele ale lui City sau PSG. Deci sunt toate şansele ca Monaco să se reinventeze. A făcut-o şi acum doi ani.

Neymar la PSG pentru toţi banii din lume

OK, poate 200 de milioane de euro nu sunt chiar toţi banii din lume. Dar zvonul cum că PSG ar fi gata să ofere suma asta pentru Neymar are o calitate atât de extremă, încât te întrebi dacă nu cumva cineva îţi joacă o farsă. Să iei în considerare dublarea bruscă a recordului pentru cel mai scump transfer e ca acel moment în care repetarea rapidă a unui cuvânt îl face să-şi piardă înţelesul.

Argumentul că e doar o bârfă, poate exagerată intenţionat de dragul senzaţionalismului, îşi mai pierde din putere când vezi lucrul ăsta discutat serios şi în detaliu de către BBC, care are totuşi standarde ceva mai ridicate decât ale unui tabloid.

Într-un fel, dacă zvonul e adevărat sau nu nici măcar nu mai e important. Ce contează e că o grozăvie ca asta a ajuns în parametrii posibilului. În cazul lui Kyle Walker, vorbeam despre o logică proprie a fotbalului, în care zeci de milioane plătite pentru un fotbalist bun, dar nu excepţional, pare următorul pas în ecuaţie.

Dar un eveniment ca ăsta ar însemna, cred, un abandon până şi al legilor solipsite din economia sportului şi o intrare într-o lume a absurdului, în care gluma frecventă despre sume de transfer şi PIB-ul unui stat nu mai e deloc o glumă.

Spectacol la International Champions Cup

Că tot veni vorba de Neymar, golul marcat de brazilian la ICC, contra lui Juventus, îi va face pe mulţi să spună că merită chiar şi 200 de milioane. Slalomul ireal printre jumătate din echipa italiană a făcut înconjurul lumii. Ambele goluri din victoria cu 2-1, la New Jersey, au fost marcate de Neymar.

Nu a fost singurul gol extraordinar din ultimele două zile la turneul amical. Anthony Martial a făcut nişte mişcări (aproape) trase la indigo contra lui Real Madrid, înainte să-l servească pe Lingard, al cărui gol a ajuns un fel de asterisc faţă de driblingul francezului. Meciul s-a terminat 1-1 după ce Casemiro a egalat din penalti, şi United a câştigat o serie de lovituri de departajare în care doar trei din zece execuţii au intrat în poartă.

Nu în ultimul rând, bomba lui Christian Eriksen pentru Tottenham contra lui PSG a fost highlight-ul unui meci grozav, câştigat de englezi cu 4-2.

Olandezele se pregătesc pentru un sfert de finală greu

Trei victorii din trei pentru naţionala feminină a Olandei la European, după o victorie cu 2-1 care a eliminat Belgia. Asta înseamnă că favoritele gazdelor vor întâlni probabil una dintre favorite în sferturi, Germania sau Suedia. Cele două echipe au câştigat împreună nouă titluri europene, deci olandezele vor avea un examen greu în patru zile. Asta dacă nu cumva Rusia va mai face o surpriză contra nemţoaicelor.

A doua cea mai de succes naţională din istoria competiţiei, Norvegia, a părăsit competiţia fără niciun punct sau vreun gol marcat, după ce a pierdut cu 1-0 în faţa Danemarcei, care merge şi ea mai departe.

Lumea confuză a lui Antonio Cassano

Îl mai ştiţi pe Cassano? „Juvaierul din Bari“, cum era poreclit, atacantul extrem de talentat, dar cu atitudinea şi concentrarea unui prepubescentin, care a fermecat şi enervat deopotrivă la Roma, Inter şi Real Madrid. Omul care l-a inspirat pe Fabio Capello să inventeze termenul „cassanata“, care descrie orice comportament incompatibil cu spiritul de echipă.

Ei bine, la jumătate de an după ce Sampdoria i-a reziliat contractul, Cassano părea pregătit să-şi încheie cariera la Hellas Verona. Clubul l-a prezentat pe 10 iulie, iar italianul a pozat fericit în tricoul alb al echipei. O săptămână mai târziu, pe motiv că îi e dor de familie, Cassano şi-a anunţat retragerea. Care a durat câteva ore, până când Cassano a întors reporterii din drum pentru a le spune că s-a răzgândit şi vrea să aibă un „sezon distractiv“ la Verona.

Ghici ce s-a întâmplat ieri? Cassano a făcut o cassanata, s-a sucit din nou şi a părăsit definitiv clubul. Cel puţin până săptămâna viitoare, probabil.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.