LEAD
Barcelona - Real

Messi, Ronaldo și un El Clasico cu de toate: Barça și Real n-au nevoie de vreo miză ca să încingă un meci pe cinste

Poate că Ernesto Valverde s-a apucat de jocuri psihologice sau poate că încă nu s-a obișnuit cu viața în bula celei mai mari rivalități din Spania. Cert e că nimeni nu l-a crezut pe cuvânt când a spus că meciul de aseară dintre Barcelona și Real Madrid va fi „decafeinizat. E drept că titlul câștigat săptămâna trecută n-a fost decât confirmarea matematică a unei certitudini prezente de săptămâni bune.

Ceea ce ne aduce la prima dovadă că El Clasico are destulă cafeină și în afara vreunei curse intense după puncte sau trofee. Niciun alt adversar nu i-ar fi refuzat Barçei tradiționala gardă de onoare. Niciun alt adversar nu s-ar fi strofocat cu atâta îndârjire să-i sufle de sub nas recordul unui sezon domestic fără înfrângere. Și probabil niciun alt meci n-ar fi scandalizat și încântat în egală măsură aproape 100.000 de oameni în tribunele de pe Camp Nou.

Barcelona 2-2 Real Madrid

Nu e ca și cum jucătorii lui Zidane aveau nevoie de motive în plus pentru a trata jocul ăsta ca un derbi adevărat. Pentru orice eventualitate, în caz că mai erau neclarități, suporterii catalani le-au reamintit starea de fapt, cu litere mari și colorate: „Champions!. Ăsta e motivul principal pentru care Zidane și ai săi au lăsat deoparte toate cordialitățile.

Mai bine așa, până la urmă. O partidă întreagă de ciondăneli, viclenii și intrări dure ar fi expus toate felicitările cu dinți scrâșniți drept ipocrizie. Realul n-a fost interesat decât de un lucru: să încheie sezonul Barçei așa cum a început în supercupă. Prin orice mijloace – un crampon de-al lui Bale pe gamba lui Umtiti aici, o piesă de teatru din partea lui Marcelo acolo. Primul incident n-a fost observat de Alejandro Hernandez, iar al doilea i-a adus eliminarea lui Sergi Roberto fix înainte de pauză. N-avea să fie ultima dată când arbitrul a preluat rolul principal.

Scorul era deja 1-1 când s-a dezlănțuit furia în stadion. Luis Suarez deschisese scorul din primele zece minute, dar Ronaldo a făcut rapid ce știe el mai bine. Portughezul l-a egalat pe Alfredo Di Stefano în fruntea clasamentului celor mai buni marcatori din El Clasico pentru Real. Și totuși, n-ai fi zis în niciun moment că vreuna dintre echipe are controlul sau măcar vreun plan deosebit de clar. Dezordinea asta a întins nervii la maxim și cei ai lui Roberto au cedat. Chit că a fost mai mult un bobârnac decât un croșeu, încleștarea cu Marcelo n-avea cum să se termine decât cu un cartonaș roșu.

Pentru că întâlnirea asta se desfășoară conform unei logici proprii, Barça a jucat mai bine în 10 oameni. Dacă în prima repriză, Ronaldo putea liniștit să se aleagă cu un hat-trick, a doua i-a aparținut lui Messi. El a făcut 2-1 cu un dribling tipic, pe metru pătrat, și un șut pus așezat cu precizie geometrică în colțul porții lui Navas. Tot el a mai avut două ocazii mari și oaspeții păreau în pericol să încaseze încă o lovitură pentru orgoliu: o înfrângere în superioritate numerică.

 

Până când Gareth Bale le-a amintit tuturor că mai există și că nu e deja cu un picior în Manchester, Londra sau cine ști ce alt club la care e dat săptămânal de presă. Săgeata galezului s-a dus direct la țintă în minutul 72. Momentul lui Bale a venit aproape de la sine de vreme ce s-a îndeplinit singura condiție necesară: să nu fie Ronaldo pe teren. Portughezul n-a mai ieșit de la cabine, din cauza unei accidentări care-i îngrijorează pe madrileni.

Ca în orice derbi, prestația oficialilor trebuie să fie subiect de discuție. Ce-i drept, Hernandez a fost foarte imparțial: a enervat ambele părți în egală măsură. Un penalti vizibil din satelit i-a fost refuzat lui Marcelo, iar golul lui Messi a fost marcat după un fault atât de evident, încât Zidane a izbucnit în râs.

În toată agitația asta, a fost timp și pentru un moment solemn, în cinstea lui Iniesta. Doar trei oameni au trăit mai des evenimentul ăsta și mijlocașul încheie neînvins al 38-lea El Clasico din cariera sa. N-a fost nicio gardă de onoare și nici multă voie bună pe teren, dar măcar respectul față acest „magician nu poartă albă sau roș-albastru.

Ba a fost și gardă de onoare, până la urmă. Mintea ghidușă a lui Gerard Pique are mereu suficiente resurse pentru a găsi moduri originale de a-i înțepa pe rivali. Cât timp lucrurile rămân așa, jocul ăsta va fi mereu bine cafeinizat.

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
  • Benjamin.B

    Are trebui sa spuneti ca acest rezultat a fost decis de greselile de arbitraj nesimtite.

    Sper sa se introduca proba video.

© 2018 Lead
Design: Live Design