LEAD
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu un singur gol în spatele unor adversare nedumerite și din ce în ce mai agitate.

Cehia e egalat pentru prima dată în meci la 17, a fost aproape să treacă la conducere spre jumătatea reprizei secunde și s-a ținut aproape de Olanda în căutarea loviturii decisive. Numai că Helle Thomsen (antrenoarea CSM-ului) și-a trezit cumva jucătoare, care au avut prezența (și norocul, probabil) să opreasă cumva un scenariu pe care noi, în România, încă încercăm să-l uităm. Batavele au atras aer în piept, s-au reașezat în apărare și, două intercepții mai târziu, au închis definitiv ușa Cehiei și au putut răsufla ușurate. S-a terminat 30-26, dar diferența asta de patru goluri nu spune toată povestea: poate că echipa Cehiei e ceva mai bună decât a arătat CV-ul prezentat la înscriere; iar Olanda începe să arate ca victimă sigură în semifinala cu o Norvegie cu totul și cu totul înspăimântătoare.

După al doilea sfert de finală de la Magdeburg, Rusia – campioana olimpică de la Rio – va depune mărturie și pentru valoarea nordicelor, dar și pentru lipsa lor de empatie. Cu un handbal jucat într-o viteză rar văzută și în handbalul masculin, Norvegia a reușit să-l facă până și pe ursuzul Trefilov să zâmbească. Amărât și resemnat, rusul a renunțat să mai ține la jucătoarele lui și a schițat, pentru o secundă, un soi de zâmbet pe care mulți o să-l numim grimasă. E tot ce a reușit echipa Rusiei în fața Norvegiei, care a câștigat de parcă ar fi jucat cu Argentina și ne-a prezentat – ca la un eveniment de inventică – un handbal pe care mulți îl credeam imposibil.

Dar cu asta se ocupă echipa islandezului Hergeirsson, la asta se pricep atât de bine Mork, Oftedal, Kristiansen, Loke sau Lunde. Și după un 34-17 amețitor cu Rusia, Mondialul a devenit (dacă nu era deja) o competiție pentru locurile doi și trei.

Pentru ultimele două zile, handbalul se va muta la Hamburg. Vineri e ziua semifinalelor, cu Franța și Suedia într-o parte, Olanda și Norvegia în cealaltă.

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design