LEAD
Handbal - Champions League

Prima înfrângere a sezonului: fără viteză și cu puține idei, CSM București pierde surprinzător cu Nykøbing, campioana Danemarcei

© FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
22 octombrie 2017
Lead.ro
1 comentariu

Surprinsă de viteza și încăpățânarea unei echipe daneze aflată la primul ei sezon de Champions League, CSM București pierde (22-25) pe terenul lui Nykøbing și se întoarce acasă cu multe întrebări și o singură certitudine: nicio echipă nu e de neînvins.

CSM a început actualul sezon impresionant: opt victorii din tot atâtea meciuri, toate câștigate la cel puțin opt goluri distanță, între ele și primele două victorii liniștitoare (+10) din Liga Campionilor.

În condițiile astea, deplasarea din Danemerca, pentru întâlnirea cu campioana Nykøbing Falster Håndboldklub (NHF), ne era prezentată, doar cu jumătate de gură, ca un prim test mai serios. Nykøbing este pe locul opt într-un campionat danez foarte echilibrat (la doar trei puncte de podium) și încă se obișnuiește cu atmosfera jocurilor din Liga Campionilor, dar toată lumea cunoaște forța acestui stilul de joc propriu danezelor. Și într-adevăr, în ritmul lor sufocant – uite mingea, nu e mingea! – nordicele au început tare, cu gol pe aproape fiecare atac din primele șapte minute și cu o apărare avansată care a încurcat serios linia de nouă a CSM-ului. Rezultatul? Mai bine de cinci minute fără gol pentru campioana României și un 7-4 care a lămurit-o pe antrenoarea Helle Thomsen să ceară primul timeout.

A fost nevoie ca Paula Ungureanu să mai taie – prin câteva intervenții grozave – din elenul danezelor. CSM a egalat (8-8) abia în minutul 20, mulțumită primului gol (!) marcat de Cristina Neagu. De aici încolo, apărarea lui CSM a părut să se mai obișnuiască puțin cu morișca de pase coordonată excelent de Kristina Kristiansen, iar Neagu & co. au reușit să intre la cabine cu un gol avans, 14-13.

Dar adversarele n-au fost prea impresionate: au continuat să joace „pe repede înainte” și, chiar dacă Paula (cea mai bună jucătoare a CSM-ului) li s-a opus cum a știut ea mai bine, au trecut din nou la conducerea jocului și s-au distanțat pentru prima dată la trei goluri, 21-18. CSM a revenit din nou și a trecut nesperat la conducere, 22-21, numai că jucătoarelor lui Nykøbing nici prin cap nu le-a trecut să risipească această victorie de palmares: au răspuns imediat cu trei goluri consecutive și nu s-au mai uitat peste umăr.

CSM își păstrează primul loc în grupa A, cu patru puncte, la egalitate cu Nykøbing, dar echipa își mai pierde puțin din aură. Și poate că e mai bine așa, din moment ce mulți începusem să uităm că grupul acesta nu joacă de prea mult timp împreună și că sistemul antrenoarei Thomsen e și el nou; acum, înfrângerea cu Nykøbing, considerată cea mai mare surpriză din actuala ediție a Champions League, vine să pună lucrurile în ordinea firească: trofeele se împart abia în primăvară, nimeni nu trebuie să viseze la ele de acum.

Dacă ai ratat cumva amplul nostru preview al Ligii Campionilor, e un moment tocmai bun să-l citești.

Cu ce rămânem

Înfrângerea de duminică ne-a arătat câteva slăbiciuni pe care echipa CSM-ului le-a mai avut, într-o măsură mai mică, și cu alte echipe rapide și bătăioase din Liga Florilor (așa cum se numește campionatul național). Mai mereu grăbită, defensiva a avut câteva probleme de coordonare, și numai intervențiile Paulei au ținut-o pe campioana României aproape. Dar ce apărare nu are probleme când adversarele repun, pasează și aruncă cât pot de repede? Mai curioase au fost ezitările și lipsa de idei din atac, unde Neagu, Gullden și Jorgensen au găsit prea rar rezolvarea de la distanță. Chiar dacă jocul cu pivotul și extremele a mai mers (nici el la capacitate maximă), asta nu a fost de ajuns.

Așa că daneza Thompsen, care și-a băgat jucătoarele în ședință imediat după fluierul final, sărind peste obișnuitele declarații, se întoarce la planșa de joc cu câteva întrebări noi și cu două puncte lipsă. Obiectivul inițial – câștigarea grupei cu maximum de puncte – a căzut, dar cel esențial rămâne: sudarea relațiilor de joc cât mai rapid. Din punctul ăsta de vedere, o înfrângere acum e mai puțin costisitoare decât o înfrângere în primăvară.

Până acolo, înfrângerea din Danemarca s-ar putea să fie azvârlită în sertarul derapajelor obligatorii; meciuri în care (aproape) nicio jucătoare nu prinde ziua ei bună, când gurile de foc se blochează toate în același timp și când mintea colectivă își pierde, inexplicabil, reperele.

Declarațiile

De la microfonul Telekom Sport, managerul sportiv Andrei Luca a fost poftit la concluzii: „Am pierdut azi pentru că am ratat foarte mult, mai ales de acolo de unde așteptările au fost mai mari, și mă refer la jucătoarele cotate mai bine valoric. Nu știu cui să atribui aceste situații, pentru că noi ca timp am venit cu două zile mai devreme aici. Probabil și pe fond de oboseală, pentru că totuși ținem greu ritmul acesta cu joc la fiecare trei zile, plus deplasări. Este un rezultat care ne ia prin surprindere, dar din care sperăm să învățam, pentru că ne doream să terminăm cu maximum de puncte grupa. Am marcat puțin de la 9 metri și primul nostru gol de aici a venit în minutul 20, iar în apărare am luat goluri mult prea ușor de la o echipă cu o medie de înălțime mică. Însă avem timp să rezolvăm lucrurile până când încep meciurile din grupa principală.”

Context

Campioana României este cap de serie într-o grupă din care mai fac parte, pe lângă Nykøbing, Vistal Gdynia și Krim Ljubliana. CSM urmărea să câștige grupa cu punctaj maxim, pentru că în faza următoare se va întâlni cu primele trei clasate dintr-o grupă mult mai echilibrată: Györ, Rostov-Don, FC Midtjylland și mai slab cotata Brest Bretagne Handball. (Györ, echipa selecționerului Ambros Martin, tocmai a pierdut cu Rostov, astfel că primele trei clasate au câte patru puncte.)

Programul lui CSM în Grupa A

CSM – Nykøbing, 4 noiembrie, de la 16.45

Krim – CSM, 11 noiembrie, de la 16.00

CSM – Vistal, 19 noiembrie, de la 17.00

Primele trei clasate din fiecare grupă se califică în grupele principale („main round”), unde aduc doar punctele câștigate cu celelalte două echipe calificate la rândul lor. Cele 12 echipe ajunse în Main Round sunt împărțite în două grupe de șase: primele patru merg în sferturile de finală, care se joacă tot tur-retur, iar câștigătoarele se califică în Final 4-ul de la Budapesta.

Nyøbing
Comentează articolul
Australian Open

AO, ziua 2: Djokovic face valuri în Consiliul Jucătorilor, marii capi de serie trec, icnetele revin în discuție

16 ianuarie 2018
Camelia Butuligă

Djokovic produce mai multe titluri ca președinte al Consiliului Jucătorilor decât ca jucător Revenirea lui Novak Djokovic în tenisul competitiv a mers ca pe roate, cu o victorie ușoară în minim de seturi contra lui Donald Young. Serviciul refăcut din cauza accidentării la cot pare chiar mai puternic decât în trecut. ”Am jucat un tenis perfect azi… […]

Citeşte articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţin lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că la jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
  • rebelhawk

    Mai este mult pana departe cu aceasta noua echipa a CSM. Fetele noi nu s-au integrat, inclusiv Cristina, care isi cauta rolul in echipa, iar antrenoarea pare ca a impartit echipa intre titulare si rezerve, ceea ce nu este deloc bine. Meciul de azi s-a pierdut atat pe lipsa de luciditate din atac, dar mai ales din cauza apararii care a lasat-o nepermis pe Kristiansen sa faca ce vrea.

© 2018 Lead
Design: Live Design