LEAD
CM de Handbal 2017

Reportaj din Leipzig, unde România forțează calificarea în sferturile de finală ale Mondialului de Handbal

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro

De cinci ori mai mare ca Trier, Leipzig e și ceva mai fermecător decât micul oraș de lângă Luxemburg, de unde România a plecat cu încredere spre optimi, de pe locul 1 în grupă. Și Arena Leipzig, în care echipa antrenată de Ambros Martin va juca luni seară (ora 18.30) cu Cehia, pentru un loc în sferturile de finală, e mai mare (are 6.500 de locuri), dar îi lipsește intimitatea și căldura micuței arene din Trier.

Din Trier în Leipzig poți călători cu avionul, cum au făcut jucătoarele, cu mașina, sau cu trenul. Ultima variantă înseamnă un drum de șapte ore, în care schimbi trei trenuri și vezi defilând pe geam case albe cu acoperișuri gri, păduri ninse, văi străbătute de râuri învolburate; din când în când, câte-o ruină, câte-un castel, câte-o cetate.

În Leipzig, cel mai mare oraș din Saxonia, trenul te lasă într-o gară-mall dichisită cu lumini strălucitoare, brazi de toate mărimile și vitrine împodobite. La cinci minute e centrul, cu un târg de Crăciun ca-n povești, cu colinde la pian, cu un Moș care împarte acadele copiilor și cu catedrale la tot pasul (într-una din ele e înmormântat compozitorul Johann Sebastian Bach). Plimbându-te printre tonetele cu vin fiert, mâncare sau suveniruri, simți din plin că ești într-un oraș care iubește Crăciunul, dar nu și că ești într-un oraș gazdă a unui campionat mondial de handbal.

Duminică la prânz, la 20 de kilometri distanță, într-o sală de sport a unui liceu de la periferie, echipa României se pregătește de antrenament. Poate și pentru că ești într-un liceu, antrenamentul pare că începe exact ca o oră de sport: cu mișcări de încălzire, cu alergări ușoare, cu portărițele jucând volei cu antrenorul lor, Jaume Fort, și cu Cristina Neagu exersând aruncări la coșul de baschet cu mingea de handbal. Se râde, se ascultă muzică, iar jurnaliștii – și ei mai mulți ca în meciurile din grupă – fac poze de pe margine.

After practice !#RouTeam @eliza.buceschi @cynthy.tomescu @tatartimeea

A post shared by Melinda Geiger 😜 (@mely_geiger) on

 

Dar după 15-20 de minute, muzica se oprește și jurnaliștii părăsesc sala de sport. Se refugiază pe hol, unde fac calcule și programează deplasări, în timp ce din sală se aud scârțâitul adidașilor pe parchet, strigătele fetelor din apărare, aplauzele puternice ale lui Ambros Martin. Abia la final, se întorc în sală, unde fetele fac deja stretching, pentru câteva declarații. Nu se spun lucruri noi. După două zile de pauză, declarațiile nu pot fi cu mult diferite. Nimic din ce-a fost în grupe nu mai contează, Cehia e un adversar dificil, apărarea va face diferența, nu se gândește nimeni la Olanda sau la o medalie, ci doar la Cehia.

„Am făcut o treabă excelentă în prima parte, de asta suntem aici. Dar asta e în trecut, acum prezentul înseamnă Cehia. Suntem fericiți să fim aici, însă acum e momentul să luptăm pentru următorul pas”, spune antrenorul Ambros Martin, care vede Cehia ca o echipă care s-a îmbunătățit mult în ultimii ani. „Nu sunt un adversar confortabil, pentru că au jucătoare foarte ofensive, marchează multe goluri. O să fie greu, pentru că sunt foarte rapide, joacă pe contraatac, au și aruncătoare bune, o jucătoare excelentă ca Iveta Luzumova, extreme bune, portar bun. Cehia e o echipă completă.”

„Forța lor e atacul”, spune și extrema Aneta Udriștioiu. “E o echipă foarte agresivă, nu se lasă niciodată bătută, dar sperăm să începem meciul foarte bine în apărare și să nu le dăm atât de multe șanse ca anul trecut. Sperăm să nu mai avem atât de mari emoții ca anul trecut, să terminăm meciul mai ușor.”

După interviuri, echipa se întoarce în autocar, spre hotel, iar jurnaliștii spre Arena Leipzig, pentru primele meciuri din optimile de finală: Ungaria-Franța și Suedia-Slovenia. În urmă, în holul liceului din Engelsdorf care a găzduit o echipă medaliată cu bronz mondial care își caută un nou drum, pe o tablă stă scris cu cretă de toate culorile: România.

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design