LEAD
Trofeul Carpați

România găsește atitudinea potrivită, câștigă clar cu Macedonia și demonstrează că are soluții și fără câteva jucătoare de bază

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Conștientă că avea nevoie de un răspuns bun după începutul slab cu Polonia, echipa națională a României a reușit tocmai asta în a doua zi a Trofeului Carpați: 31-18 cu Macedonia, o adversară ideală pentru ultimele experimente necesare înaintea Campionatului Mondial din Germania.

*

Cu câteva schimbări importante față de înfrângerea cu Polonia, dar mai ales cu o atitudine nouă, România a reușit cu Macedonia tot ce nu a reușit vineri, în primul ei meci de la Trofeul Carpați. Astfel, echipa antrenată de Ambros Martin a început tare, a taxat fără reținere orice neatenție adversă și s-a repezit, după mai multe goluri rapide marcate pe contraatac, la 7-1 în minutul 10.

Cu Mădălina Zamfirescu sau tânăra Cristina Laslo foarte bune la coordonare, cu Ana Maria Dragut, Cristina Florianu și Bianca Bazaliu în zilele lor de aruncare, dar și cu Yulyia Dumanska foarte zgârcită în poartă, România a continuat în același ritm grozav și s-a distanțat, chiar și după primul timeout macedonean, la 14-2 cu 10 minute înainte de pauză.

Fără Cristina Neagu, Melinda Geiger, Valentina Ardean Elisei, Aneta Udirștioiu și Crina Pintea în teren, toate cinci odihnite, România s-a și apărat mult mai agresiv, avansat, și a transformat în goluri mai toate intercepțiile reușite de Laura Popa, Cynthia Tomescu sau Gabi Szucs.

Când arbitrii maghiari au trimis echipele spre vestiare, la 18-5 pentru România, cei aproape 3.000 de suporteri din Sala Polivalentă a Craiovei uitaseră cu totul și de tabelă, dar și de apatia primei reprize cu Polonia.

E drept, aceeași Macedonie care excelează la handbalul de club – unde echipa masculină a lui Vardar deține Liga Campionilor, iar cea feminină e o prezență obișnuită în Final 4 – nu are o echipă națională prea grozavă. Altfel spus, Macedonia (care lipsește și de la Mondialul care stă să înceapă peste câteva zile) nu a oferit României nimic mai mult decât prilejul experimentelor: Ambros Martin a încercat diverse formule și câteva scheme curajoase, cum ar fi atacul cu șapte jucătoare și fără portar, a dat multe minute jucătoarelor care încă trebuie să-și facă loc în echipa națională și, la finalul zilei, toate încercările au primit răspunsuri favorabile.

Vestea bună – echipa pare să aibă câteva jucătoare la fel de bune (sau promițătoare) pe fiecare post, așa cum s-a văzut și în a doua repriză cu Macedonia, când Denisa Dedu și-a reluat locul în poartă, sau când Eliza Buceschi a trecut la coordonare. Cu ea în centru, extremele Popa și mezina Berbece au început și ele să producă daune și, chiar dacă în joc s-a strecurat relaxarea, distanța s-a păstrat până la final: 31-18 pentru România, care privește acum cu încredere spre ultimul meci-test înaintea Mondialului.

Duminică, după jocul cu Brazilia (ora 16.30), Ambros Martin trebuie să anunțe grupul de jucătoare care va face deplasarea în Germania. Din cele 20 de handbaliste prezente la Trofeul Carpați, spre Trier, lângă granița cu Luxemburg – unde se joacă grupa României – vor pleca doar 17 sportive (inclusă aici și rezerva).

Iată lotul folosit la Trofeul Carpați:

Denisa Dedu (de la Siofok), Yulyia Dumanscka (Craiova), Valentina Ardean Elisei (Craiova), Cristina Neagu (CSM București), Ana Maria Popa (fostă Iuganu, de la HCM Roman), Aneta Udriștioiu (CSM București), Bianca Bazaliu (CSM București), Alina Ilie (Slobozia), Laura Popa (de la Corona Brașov), Cynthia Tomescu (Corona Brașov), Crina Pintea (Issy Paris), Timeea Tătar (Corona Brașov), Melinda Geiger (Brest), Elina Buceschi (Corona Brașov), Cristina Laslo (Buducnost), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Cristina Florianu (fostă Zamfir, de la Craiova), Ana Maria Dragut (Zalău), Gabriela Szucs (Dunărea Brăila) și Ana Maria Berbece (U Cluj).

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design