LEAD
Trofeul Carpați

România găsește atitudinea potrivită, câștigă clar cu Macedonia și demonstrează că are soluții și fără câteva jucătoare de bază

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Conștientă că avea nevoie de un răspuns bun după începutul slab cu Polonia, echipa națională a României a reușit tocmai asta în a doua zi a Trofeului Carpați: 31-18 cu Macedonia, o adversară ideală pentru ultimele experimente necesare înaintea Campionatului Mondial din Germania.

*

Cu câteva schimbări importante față de înfrângerea cu Polonia, dar mai ales cu o atitudine nouă, România a reușit cu Macedonia tot ce nu a reușit vineri, în primul ei meci de la Trofeul Carpați. Astfel, echipa antrenată de Ambros Martin a început tare, a taxat fără reținere orice neatenție adversă și s-a repezit, după mai multe goluri rapide marcate pe contraatac, la 7-1 în minutul 10.

Cu Mădălina Zamfirescu sau tânăra Cristina Laslo foarte bune la coordonare, cu Ana Maria Dragut, Cristina Florianu și Bianca Bazaliu în zilele lor de aruncare, dar și cu Yulyia Dumanska foarte zgârcită în poartă, România a continuat în același ritm grozav și s-a distanțat, chiar și după primul timeout macedonean, la 14-2 cu 10 minute înainte de pauză.

Fără Cristina Neagu, Melinda Geiger, Valentina Ardean Elisei, Aneta Udirștioiu și Crina Pintea în teren, toate cinci odihnite, România s-a și apărat mult mai agresiv, avansat, și a transformat în goluri mai toate intercepțiile reușite de Laura Popa, Cynthia Tomescu sau Gabi Szucs.

Când arbitrii maghiari au trimis echipele spre vestiare, la 18-5 pentru România, cei aproape 3.000 de suporteri din Sala Polivalentă a Craiovei uitaseră cu totul și de tabelă, dar și de apatia primei reprize cu Polonia.

E drept, aceeași Macedonie care excelează la handbalul de club – unde echipa masculină a lui Vardar deține Liga Campionilor, iar cea feminină e o prezență obișnuită în Final 4 – nu are o echipă națională prea grozavă. Altfel spus, Macedonia (care lipsește și de la Mondialul care stă să înceapă peste câteva zile) nu a oferit României nimic mai mult decât prilejul experimentelor: Ambros Martin a încercat diverse formule și câteva scheme curajoase, cum ar fi atacul cu șapte jucătoare și fără portar, a dat multe minute jucătoarelor care încă trebuie să-și facă loc în echipa națională și, la finalul zilei, toate încercările au primit răspunsuri favorabile.

Vestea bună – echipa pare să aibă câteva jucătoare la fel de bune (sau promițătoare) pe fiecare post, așa cum s-a văzut și în a doua repriză cu Macedonia, când Denisa Dedu și-a reluat locul în poartă, sau când Eliza Buceschi a trecut la coordonare. Cu ea în centru, extremele Popa și mezina Berbece au început și ele să producă daune și, chiar dacă în joc s-a strecurat relaxarea, distanța s-a păstrat până la final: 31-18 pentru România, care privește acum cu încredere spre ultimul meci-test înaintea Mondialului.

Duminică, după jocul cu Brazilia (ora 16.30), Ambros Martin trebuie să anunțe grupul de jucătoare care va face deplasarea în Germania. Din cele 20 de handbaliste prezente la Trofeul Carpați, spre Trier, lângă granița cu Luxemburg – unde se joacă grupa României – vor pleca doar 17 sportive (inclusă aici și rezerva).

Iată lotul folosit la Trofeul Carpați:

Denisa Dedu (de la Siofok), Yulyia Dumanscka (Craiova), Valentina Ardean Elisei (Craiova), Cristina Neagu (CSM București), Ana Maria Popa (fostă Iuganu, de la HCM Roman), Aneta Udriștioiu (CSM București), Bianca Bazaliu (CSM București), Alina Ilie (Slobozia), Laura Popa (de la Corona Brașov), Cynthia Tomescu (Corona Brașov), Crina Pintea (Issy Paris), Timeea Tătar (Corona Brașov), Melinda Geiger (Brest), Elina Buceschi (Corona Brașov), Cristina Laslo (Buducnost), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Cristina Florianu (fostă Zamfir, de la Craiova), Ana Maria Dragut (Zalău), Gabriela Szucs (Dunărea Brăila) și Ana Maria Berbece (U Cluj).

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design