LEAD
Trofeul Carpați

România găsește atitudinea potrivită, câștigă clar cu Macedonia și demonstrează că are soluții și fără câteva jucătoare de bază

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Conștientă că avea nevoie de un răspuns bun după începutul slab cu Polonia, echipa națională a României a reușit tocmai asta în a doua zi a Trofeului Carpați: 31-18 cu Macedonia, o adversară ideală pentru ultimele experimente necesare înaintea Campionatului Mondial din Germania.

*

Cu câteva schimbări importante față de înfrângerea cu Polonia, dar mai ales cu o atitudine nouă, România a reușit cu Macedonia tot ce nu a reușit vineri, în primul ei meci de la Trofeul Carpați. Astfel, echipa antrenată de Ambros Martin a început tare, a taxat fără reținere orice neatenție adversă și s-a repezit, după mai multe goluri rapide marcate pe contraatac, la 7-1 în minutul 10.

Cu Mădălina Zamfirescu sau tânăra Cristina Laslo foarte bune la coordonare, cu Ana Maria Dragut, Cristina Florianu și Bianca Bazaliu în zilele lor de aruncare, dar și cu Yulyia Dumanska foarte zgârcită în poartă, România a continuat în același ritm grozav și s-a distanțat, chiar și după primul timeout macedonean, la 14-2 cu 10 minute înainte de pauză.

Fără Cristina Neagu, Melinda Geiger, Valentina Ardean Elisei, Aneta Udirștioiu și Crina Pintea în teren, toate cinci odihnite, România s-a și apărat mult mai agresiv, avansat, și a transformat în goluri mai toate intercepțiile reușite de Laura Popa, Cynthia Tomescu sau Gabi Szucs.

Când arbitrii maghiari au trimis echipele spre vestiare, la 18-5 pentru România, cei aproape 3.000 de suporteri din Sala Polivalentă a Craiovei uitaseră cu totul și de tabelă, dar și de apatia primei reprize cu Polonia.

E drept, aceeași Macedonie care excelează la handbalul de club – unde echipa masculină a lui Vardar deține Liga Campionilor, iar cea feminină e o prezență obișnuită în Final 4 – nu are o echipă națională prea grozavă. Altfel spus, Macedonia (care lipsește și de la Mondialul care stă să înceapă peste câteva zile) nu a oferit României nimic mai mult decât prilejul experimentelor: Ambros Martin a încercat diverse formule și câteva scheme curajoase, cum ar fi atacul cu șapte jucătoare și fără portar, a dat multe minute jucătoarelor care încă trebuie să-și facă loc în echipa națională și, la finalul zilei, toate încercările au primit răspunsuri favorabile.

Vestea bună – echipa pare să aibă câteva jucătoare la fel de bune (sau promițătoare) pe fiecare post, așa cum s-a văzut și în a doua repriză cu Macedonia, când Denisa Dedu și-a reluat locul în poartă, sau când Eliza Buceschi a trecut la coordonare. Cu ea în centru, extremele Popa și mezina Berbece au început și ele să producă daune și, chiar dacă în joc s-a strecurat relaxarea, distanța s-a păstrat până la final: 31-18 pentru România, care privește acum cu încredere spre ultimul meci-test înaintea Mondialului.

Duminică, după jocul cu Brazilia (ora 16.30), Ambros Martin trebuie să anunțe grupul de jucătoare care va face deplasarea în Germania. Din cele 20 de handbaliste prezente la Trofeul Carpați, spre Trier, lângă granița cu Luxemburg – unde se joacă grupa României – vor pleca doar 17 sportive (inclusă aici și rezerva).

Iată lotul folosit la Trofeul Carpați:

Denisa Dedu (de la Siofok), Yulyia Dumanscka (Craiova), Valentina Ardean Elisei (Craiova), Cristina Neagu (CSM București), Ana Maria Popa (fostă Iuganu, de la HCM Roman), Aneta Udriștioiu (CSM București), Bianca Bazaliu (CSM București), Alina Ilie (Slobozia), Laura Popa (de la Corona Brașov), Cynthia Tomescu (Corona Brașov), Crina Pintea (Issy Paris), Timeea Tătar (Corona Brașov), Melinda Geiger (Brest), Elina Buceschi (Corona Brașov), Cristina Laslo (Buducnost), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Cristina Florianu (fostă Zamfir, de la Craiova), Ana Maria Dragut (Zalău), Gabriela Szucs (Dunărea Brăila) și Ana Maria Berbece (U Cluj).

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.
Comentează articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
Liga 1

Victoria muncii grele: CFR este noua campioană a României! Clujenii câștigă al patrulea titlu în ultimii 10 ani, FCSB pierde al treilea campionat la rând

© FOTO: Mircea Rosca / Sport Pictures
20 mai 2018
Ciprian Rus

Ștafeta a fost predată: Viitorul lui Gică Hagi a înmânat-o chiar ea, la Cluj, noilor campioni de la CFR.  În fața unor oameni emoționați și nerăbdători care au venit la stadion cu o misiune clară – să vadă cu ochii lor al patrulea titlu din istoria lui CFR Cluj – echipa lui Dan Petrescu și-a […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design