LEAD
Champions League

Seara recordurilor în Champions League: la Liverpool plouă cu goluri, Man City e înfrântă de Zorro, dar cvintetul englez merge mai departe. Vom avea niște optimi grozave!

Se cuvine să tragem linie la finalul grupelor Champions League şi să ne întrebăm ce am învăţat. Răspunsul e cu adevărat revoluţionar, un secret al alchimiei: succesul unui club e mai mult sau mai puţin proporţional cu nivelul de investiţie. Oricât de tocită ar fi idea că banii îţi aduc victorii, niciodată n-a fost ilustrată mai clar decât într-o toamnă în care s-au marcat 306 goluri – un record absolut pentru faza asta a competiţiei. Dar avalanşa asta s-a mişcat mai mult într-o singură direcţie.

În contextul ăsta, e cât se poate de revelator că Premier League are pentru prima dată cinci echipe în optimile de finală. Şi că exact Liverpool, considerată cea mai accesibilă dintre ele, a nimicit-o pe Spartak Moscova cu 7-0. Singura emoţie pe care a avut-o Klopp a venit la pauză, când echipa sa marcase deja trei şi l-a cuprins un deja-vu din cauza păţaniei de la Sevilla. Aşa că neamţul şi-a trimis băieţii pe teren să mai încarce patru în poarta adversarei, care n-a mai înţeles nici ce sport joacă până la final.

Klopp a spus la sfârşit, fără sarcasm, că Spartak chiar e o echipă bună. Şi lucrul ăsta s-a văzut în tur, când meciul s-a terminat 2-2. Dar când îţi permiţi să trimiţi pe teren un atac format din Coutinho, Firmino, Salah şi Mane, epitetele intră în altă categorie valorică. Primul a marcat un hat-trick, cel din urmă o dublă, iar ceilalţi doi şi-au primit şi ei răsplata.

Oricât de naivă ar fi fost apărarea ruşilor, oricât de rău ar fi dat greş tactica lui Massimo Carrera, diferenţe de asemenea dimensiuni se explică în primul rând prin calitatea de care dispune Liverpool. O calitatea care n-o împiedică să piardă puncte sau să uite complet ce înseamnă acel cuvânt exotic „defensivă‟. Dar, ca şi în cazul colegelor de Premier League, resursele astea o ridică peste majoritatea echipelor de pe continent.

Un club ca Sevilla, care merge şi ea mai departe după un 1-1 la Maribor, poate să-şi depăşească dezavantajele structurale, cum au făcut-o andaluzii în cele două egaluri cu Liverpool. Dar prima repriză de pe Ramon Sanchez Pizjuan, acum două săptămâni, e smulsă din acelaşi registru, unul în care o elită se desprinde tot mai mult de „restul‟ care completează numerele în grupe.

Vezi aici, de exemplu, Borussia Dortmund, care a mai recuperat ceva respect pe Bernabeu, dar tot a pierdut 3-2 în faţa Realului. Sfârşitul ăsta onorabil nu maschează faptul că „galben-negrii” au căzut din eşalonul de top, cu doar două puncte smulse cu greu de la APOEL Nicosia. Pentru Ronaldo, încă o bornă: e primul jucător care marchează în toate etapele dintr-o grupă de Champions League. Între timp, Tottenham se laudă cu un palmares aproape perfect după a cincea vicotorie din şase jocuri, un 3-0 contra ciprioţilor, obţinut practic cu echipa secundă.

Singura surpriză e ce a păţit Man City cu Şahtior. După 29 de meciuri fără înfrângere, seria a luat sfârşit după 1-2 cu un oponent merituos. Cam cât de mult interes a avut Guardiola în a menţine invicibilitatea asta, când derbiul cu United e la orizont, se vede din faptul că a jucat cu Adarabioyo și Fernandinho în centrul apărării, iar lângă ei l-a pus pe Phil Foden, devenit, la 17 ani, cel mai tânăr englez din istoria competiţiei. Sau poate promisiunea antrenorului Paulo Fonseca de a se îmbrăca în Zorro dacă îşi califică echipa mai departe e cea care a înclinat de fapt balanţa.

Doar lui Napoli nu-i arde de râs, după ce totul s-a năruit în ultima etapă de Champions League. Probabil conştienţi de scorul din Ucraina, unde City trebuia neapărat să câştige pentru ca italienii să mai prindă locul doi, băieţilor lui Sarri le-a pierit cheful de joc şi Feyenoord a obţinut, în ultimul minut al ultimei etape, prima victorie şi primele puncte în actuala ediție: 2-1.

În timp ce englezii sărbătoresc un succes fără precedent, nemţii au intrat în introspecţie. Înfrângerea lui RB Leipzig, 1-2 acasă cu Beşiktaş, plus victoria lui Porto cu 5-2 în faţa unui Monaco de nerecunoscut, a lăsat Bundesliga cu o singură reprezentantă în optimi. În timp ce Turcia se bucură de primul club care termină neînvins în grupe, Germania îşi pune întrebări serioase despre un viitor în care Premier League, cei doi giganţi din La Liga şi Qatar PSG par să fi schimbat regulile jocului. Doar Bayern München poate ţine pasul cu schimbările astea.

Luni vom afla perechile din optimile de finală, un aer rarefiat în care, cel puţin teoretic, scorurile de tenis n-ar mai trebui să apară. Dar nici măcar asta nu mai e o certitudine în peisajul fotbalului modern.

 

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design