LEAD
Champions League

Sperietoarea lui Bayern: Zidane câștigă bătălia cu Heynckes pe Allianz Arena, face un pas spre a treia finală consecutivă de Champions League

72 e vârsta lui Jupp Heynckes și, totodată, anul în care s-a născut Zinedine Zidane. Între ei se întinde aproape jumătate de secol. Însă ambii au pășit pe gazonul din München cu câte două Cupe Europene sub braț. Cât a ieșit primul la pensie, al doilea a devenit, cumva, primul om de pe vremea lui Arrigo Sacchi încoace care ia două trofee la rând.

Lui Heynckes nu i-a scăpat reputația pe care și-a construit-o tânărul său adversar: „Am jucat împotriva unor jucători și antrenori mari: Sacchi, Cruyff, Lippi, Happel și am fost mereu un mare admirator al lui Zidane, ca jucător și ca antrenor. Francezul i-a întors favoarea: „Am un respect enorm pentru el și pentru ce a reușit atât la Bayern, cât și la Real.

Au trecut două decenii de când Heynckes îi reconcilia pe madrileni cu marea lor dragoste europeană, după o lungă înstrăinare. De atunci, Real Madrid s-a abonat din nou la medalii, de parcă am fi din nou la începuturile competiției. Heynckes o fi întors ceasul până în 2013, dar clubul care a câștigat pe Allianz Arena are ochii pe altă eră: gloria neîntreruptă a anilor ’50.

Bayern München 1-2 Real Madrid

„Atâta talent ofensiv pe teren, și până la urmă, fundașii laterali au marcat. Cei de la postul german ZDF s-au tot minunat de un meci pe care până și Heynckes l-a numit ciudat. Nu tocmai la înălțimea cu care ne-au obișnuit echipele astea, surprinzător de necontrolat pe alocuri și, din perspectiva gazdelor, omorât din fașă de inamicul lor de moarte: accidentările.

Întâi, Arjen Robben s-a întors la vestiare după nici 10 minute de la începutul bun reușit de ai săi. Pentru tot restul meciului, lui Bayern i-a mai ieșit o singură fază notabilă pe flancul drept părăsit de olandez. Culmea, tocmai golul marcat de Kimmich cu ajutorul pasei la centimetru oferită de Rodriguez și al neastâmpărării lui Keylor Navas. Portarul n-a putut sta locului și a primit gol pe colțul scurt. Lucrul ăsta a părut să le sfărâme încrederea colegilor în el – până în ultimul minut, fundașii Realului i-au degajat panicați mingea din brațe.

Bavarezii n-au apucat să se bucure mult. Boateng a fost următorul căzut la datorie, iar mușchii aductori nu se prea vindecă într-o săptămână, când se joacă returul. Sigur, Bayern are deja probleme mai serioase în punctul ăsta. Golul lui Marcelo, picat din cer taman înainte de pauză, a întors complet soarta jocului ăsta.

„N-am jucat cu fluiditatea la care ne așteptăm, a recunoscut și Heynckes, după o repriză secundă în care Bayern s-a scremut neîncetat, dar destul de futil. La 35 de ani, Franck Ribery și-a dat duhul pe partea stângă, de unde a venit tot ce-a fost mai bun pentru Bayern. Dar Navas s-a revanșat din nou și din nou pentru nerozia inițială.

În plus, el a fost lejer surclasat la capitolul greșeli imense de către Rafinha. Unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai lui Heynckes l-a ales tocmai pe Marco Asensio pentru o pasă groaznică scoasă din filmele cu monștri. Cât ai zice „nu pasa de-a latul când ești sub presiune, tânărul de abia introdus pe teren l-a săltat calm pe Ulreich.

Aici trebuie să menționăm aspectul care l-a îmbujorat și mai mult decât de obicei pe antrenorul neamț. Din 17 șuturi pe poartă, Bayern n-a pus nici o treime pe poartă, iar vinovatul principal se numește Robert Lewandowski. La aniversarea semifinalei în care-o păruia de unul singur pe Real, cu patru goluri în tricoul lui Dortmund, polonezul a avut unul dintre cele mai slabe meciuri în uniforma roșie.

„Nu poți să câștigi contra unui asemenea oponent când ratezi atâta, a spus iritat Heynckes. Altfel, atât Zidane, cât și Toni Kroos au recunoscut că, din multe privințe, Bayern a fost mai bună. „De asta, ne bucurăm doar de un rezultat bun, nimic mai mult. A fost o prestație mediocră e părerea celui din urmă.

Nu se întâmplă prea des să-l menționezi pe Cristiano Ronaldo doar în ultimul paragraf al unui text. Cu doar 40% din posesie, formația lui n-a prea reușit să-l aprovizioneze. Așa că portughezul s-a mulțumit să-i sâcâie pe jucătorii lui Bayern pe unde a apucat. Măcar pentru o seară, și Ronaldo a fost doar un membru al echipei.

Avantaj Real Madrid, deci. Nimic mai mult. Nu-i nevoie nici să amintim de drama sezonului trecut, în sferturi, când meciul tur s-a terminat la fel. Trebuie doar să ne luăm după cei de la ZDF: „Anul ăsta în Champions League, absolut nimic nu mai e sigur”.

*

Abonează-te la Newsletter-ul săptămânal Lead, ca să afli din timp surprizele pe care le pregătim la Lead în perioada următoare. În fiecare început de săptămână primești pe mail gratuit o sinteză bine proporționată de info, lecturi recomandate și opinii, sinteză cu care rămâi la curent cu ce este într-adevăr relevant în sport. Ignoră zgomotul, alege informația!

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design