LEAD
Champions League

„The Real Deal‟: Madridul îi arată lui PSG cine-i șeful în Europa, zboară în sferturile de finală. Acolo o însoțește și Liverpool

Se pot spune multe lucruri critice despre Paris Saint-Germain, dar că ar fi un club de plastic nu i se poate imputa. Asta ar însemna să ignori legiunea de fani zgomotoși și arta cu care i-au așteptat marți seară pe favoriți. Fiecare centimetru pătrat din tribune a fost colorat de o coregrafie corespunzătoare ambițiilor celor care au pompat miliarde în proiectul ăsta. Nu-i vorba nici (doar) de oportuniști care și-au agățat remorca de luxosul bolid parizian; echipa asta a avut mereu parte de susținători înfocați.

Poate prea înfocați pentru gusturile „brand sensitive‟ ale lui PSG în 2018. Planul măreț al francezilor a fost incinerat exact acolo unde a început seara, locul care demonstrează perfect instinctele imposibil de îmblânzit ale fotbalului, oricât ai încerca să-l sterilizezi. Zecile de torțe aprinse în peluză nu se potrivesc cu imaginea spălăcită de Harlem Globetrotters, motiv pentru care Thiago Silva le-a făcut cu degetul ultrașilor ca un educator la grădiniță. Dar nici imaginea unui Real Madrid „jucând mâța‟ cu tine în propriul tău careu nu trebuia să fie în broșură.

PSG 1-2 Real Madrid

Meciul ăsta era menit să vindece definitiv trauma de pe Camp Nou. Urma să fie propria revenire eroică, ceva mai puțin improbabilă, dar totodată detronarea simbolică a clubului pe care PSG vrea să-l înlocuiască în top. Cumva, turul din Spania fusese redus de presă la o gafă tactică din partea antrenorului Emery. Și e drept că parizienii au dominat secvențe lungi în curtea Realului.

Apoi glezna lui Neymar s-a îndoit la 90 de grade și tot balonul de optimism s-a spart cât ai zice „fractură de metatarsian‟. Jucătorii și fanii au venit cu fruntea sus pe Parc des Princes, dar ceva din încrederea că va fi anul lor în Champions League a rămas pe canapea, în fața televizorului, alături de atacantul lor brazilian.

Nici Madridul n-a venit cu formula completă. Luka Modric e adesea catalizatorul motorului în formație, dar croatul n-a fost apt decât pentru un loc pe bancă, la fel ca Toni Kroos. Zidane, în schimb, a venit cu un plan. Un 4-4-2 ca în vremuri mai inocente și o serenitate pe care doar un avantaj de două goluri ți-o poate da.

Asta și o istorie, atât recentă cât și îndepărtată, care-ți dă dreptul să fii arogant. Iar Real Madrid a fost cât se poate de arogantă la Paris. În felul cum s-a apărat, niciodată șifonată; în felul cum a presat, de parcă posesia adversarului i-ar leza onoarea; și mai ales în felul cum a bătut fierul când a fost mai cald. Prin cine altcineva decât Cristiano Ronaldo?

Statuia portughezului de la Madeira ar trebuie să-l înfățișeze în postura din care-a marcat în minutul 51 – plutind la vreun metru și ceva de gazon, cu fiecare fibră a mușchilor gâtului întinsă la maxim pentru a ajunge la minge.

Din acel moment, ultimele picături de speranță ale lui PSG s-au scurs. Scorul nu o spune suficient de clar: jucătorii lui Emery n-au pierdut doar meciul și dubla, ci și niște noțiuni de bază ale sportului. Orice urmă de pregătire a dispărut – nu doar în șirul interminabil de mingi pierdute, ci și la capitolul disciplină. Marco Verrati, deja avertizat, s-a trezit să-i urle în față tocmai unui arbitru neamț – rezultatele au fost previzibile.

La de previzibil a fost și golul doi al Realului, după ce un pic prea multă aroganță i-a permis lui Cavani să egaleze (din greșeală). Când șutul lui Casemiro poposea în plasă, deviat de alunecarea disperată a lui Silva, în fața porții lui Areola erau mai mulți atacanți în tricouri albe decât apărători.

Putea și trebuia să fie mult mai rău. Două bare, plus o ratare aproape hilară a lui Benzema le-au iertat pe gazde de un scor mai aspru. Pentru imaginea de sine a lui PSG însă, ușurința cu care Real Madrid a trecut mai departe va lăsa urme adânci. Pentru că Real a fost mult mai bună.

Liverpool 0-0 Porto

N-avem cu ce toci tastatura aici, decât să spunem că băieții lui Klopp au tratat meciul ca o echipă deja calificată după acel 5-0 din tur. Pe vremea asta miercuri seară, Klopp s-ar putea să mai aibă doi colegi din Premier League în sferturi alături de el.

 

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design