LEAD
GIMNASTICĂ AEROBICĂ

Weekend plin de medalii pentru lotul național de gimnastică aerobică la Campionatele Europene

24 septembrie 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

Gimnastica aerobică, un sport care nu are răsunetul gimnasticii artistice, dar unde România se află în top de ani de zile, a avut un weekend de excepție la Campionatele Europene de la Ancona (Italia). La doar o săptămână după ce o altă echipă românească – cea feminină de tenis de masă – câștiga titlul european, lotul național de gimnastică aerobică al României a câștigat medalia de aur în competiția pe echipe, plus alte cinci medalii în celelalte probe. E al treilea an consecutiv în care România, antrenată de Maria Fumea și de Mariana Mezei, câștigă titlul european la seniori.


România a acumulat cel mai mare punctaj bazat pe rezultatele obținute în calificările de sâmbătă de gimnaștii și gimnastele care au concurat în proble individuale, cele de perechi, trio și grupuri. Pe locul doi s-a clasat echipa Rusiei, iar pe trei, Ungaria.

În finalele de duminică, gimnaștii români au urcat din nou pe podium. În proba mixtă, Dacian Barna și Andreea Bogati au cucerit medalia de bronz. În proba de aero dance, România a cucerit bronzul, iar în cea de trio, România a urcat de două ori pe podium, cucerind o medalie de aur (cu echipa formată din Andreea Bogati, Gabriel Bocșer și Marian Broței) și una de bronz (cu echipa formată din Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete și Dacian Barna, campioni europeni anul trecut). Ultimul titlu pus în joc, cel din proba de grupe, a fost cucerit tot de echipa României.

 


Medalii și la juniori

În competiția juniorilor, care a avut loc în paralel, România a câștigat argintul pe echipe, fiind devansată de Rusia și urmată pe podium de Italia. În proba de grup, echipa României a cucerit aurul, fiind singura echipă care a obținut peste 20 de puncte. În proba de trio și în cea de individual feminin, România s-a clasat pe locul patru.

David Gavrilovici a câștigat o medalie de bronz la individual masculin, și o alta, tot de bronz, în proba mixtă, împreună cu Sarmiza Niculescu.

 

Context

O combinație de gimnastică ritmică, dans coregrafiat și acrobație pe muzică, gimnastica aerobică e una dintre disciplinele din familia gimnasticii, alături de cea artistică, ritmică, acrobatică și trambulina. Doar trei dintre ramuri – artistică, ritmică și trambulină – sunt însă sporturi olimpice.

Deși nu e un sport olimpic – drept pentru care nu e nici foarte popular, nici prea mediatizat – România are o istorie impresionantă de titluri și medalii obținute la campionatele europene, mondiale sau la Jocurile Mondiale – competiție organizată din patru în patru ani destinată sporturilor neolimpice.

În 1997, din lotul national de gimnastică aerobică s-a desprins compania de dans Aeros, care a avut în ultimii 20 de ani reprezentanții în întreaga lume. Modul în care trupa îmbină dansul cu gimnastica și elementele spectacolului cu cele ale sportului a fost considerat unic și inovator.

Trupa e antrenată de Maria Fumea, o fostă gimnastă ritmică de performanță. Fumea antrenează lotul național de gimnastică aerobică din 1994 și are un mare merit în performanțele României în acest sport. În ultimii ani, ea a colaborat și cu lotul național de gimnastică artistică, în calitate de coregraf, iar vara aceasta a devenit vicepreședine al Federației de Gimnastică.

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design