LEAD
GIMNASTICĂ AEROBICĂ

Weekend plin de medalii pentru lotul național de gimnastică aerobică la Campionatele Europene

24 septembrie 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

Gimnastica aerobică, un sport care nu are răsunetul gimnasticii artistice, dar unde România se află în top de ani de zile, a avut un weekend de excepție la Campionatele Europene de la Ancona (Italia). La doar o săptămână după ce o altă echipă românească – cea feminină de tenis de masă – câștiga titlul european, lotul național de gimnastică aerobică al României a câștigat medalia de aur în competiția pe echipe, plus alte cinci medalii în celelalte probe. E al treilea an consecutiv în care România, antrenată de Maria Fumea și de Mariana Mezei, câștigă titlul european la seniori.


România a acumulat cel mai mare punctaj bazat pe rezultatele obținute în calificările de sâmbătă de gimnaștii și gimnastele care au concurat în proble individuale, cele de perechi, trio și grupuri. Pe locul doi s-a clasat echipa Rusiei, iar pe trei, Ungaria.

În finalele de duminică, gimnaștii români au urcat din nou pe podium. În proba mixtă, Dacian Barna și Andreea Bogati au cucerit medalia de bronz. În proba de aero dance, România a cucerit bronzul, iar în cea de trio, România a urcat de două ori pe podium, cucerind o medalie de aur (cu echipa formată din Andreea Bogati, Gabriel Bocșer și Marian Broței) și una de bronz (cu echipa formată din Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete și Dacian Barna, campioni europeni anul trecut). Ultimul titlu pus în joc, cel din proba de grupe, a fost cucerit tot de echipa României.

 


Medalii și la juniori

În competiția juniorilor, care a avut loc în paralel, România a câștigat argintul pe echipe, fiind devansată de Rusia și urmată pe podium de Italia. În proba de grup, echipa României a cucerit aurul, fiind singura echipă care a obținut peste 20 de puncte. În proba de trio și în cea de individual feminin, România s-a clasat pe locul patru.

David Gavrilovici a câștigat o medalie de bronz la individual masculin, și o alta, tot de bronz, în proba mixtă, împreună cu Sarmiza Niculescu.

 

Context

O combinație de gimnastică ritmică, dans coregrafiat și acrobație pe muzică, gimnastica aerobică e una dintre disciplinele din familia gimnasticii, alături de cea artistică, ritmică, acrobatică și trambulina. Doar trei dintre ramuri – artistică, ritmică și trambulină – sunt însă sporturi olimpice.

Deși nu e un sport olimpic – drept pentru care nu e nici foarte popular, nici prea mediatizat – România are o istorie impresionantă de titluri și medalii obținute la campionatele europene, mondiale sau la Jocurile Mondiale – competiție organizată din patru în patru ani destinată sporturilor neolimpice.

În 1997, din lotul national de gimnastică aerobică s-a desprins compania de dans Aeros, care a avut în ultimii 20 de ani reprezentanții în întreaga lume. Modul în care trupa îmbină dansul cu gimnastica și elementele spectacolului cu cele ale sportului a fost considerat unic și inovator.

Trupa e antrenată de Maria Fumea, o fostă gimnastă ritmică de performanță. Fumea antrenează lotul național de gimnastică aerobică din 1994 și are un mare merit în performanțele României în acest sport. În ultimii ani, ea a colaborat și cu lotul național de gimnastică artistică, în calitate de coregraf, iar vara aceasta a devenit vicepreședine al Federației de Gimnastică.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Am condus tot meciul, dar linia se trage după 60 de minute. Poate că ne-am dorit prea mult.” Ce spun jucătoarele după înfrângerea cu Cehia

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Cehia, pierdut în ultima secundă, jucătoarele României au izbucnit în lacrimi. Unele s-au prăbușit în scaune, ascuzându-și lacrimile în spatele tricourilor galbene. Altele au rămas cu ochii pironiți în parchet, nevenindu-le să creadă. În tribune, Mădălina Zamfirescu, rezervă în ultimele două meciuri, plângea în hohote. Puține au găsit puterea să aplaude suporterii, […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

România este învinsă în ultima secundă de curajoasa echipă a Cehiei. Mondialul de handbal se termină (prea) brusc

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Lead.ro

La un turneu final în care s-a remarcat mai mult prin puterea de luptă decât prin orice altceva – câștigând toate meciurile importante pe final, după câteva reveniri speciale – România a pierdut acum cu armele ei un meci care ne lasă cu senzația că lucrurile se termină prea devreme: 28-27 pentru o cechipă a […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu și încrederea în echipă. „Se poate mai mult decât credem noi că se poate. Ăsta e un lucru important pe care l-am învățat la echipa națională”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Angola din grupele Campionatului Mondial, Cristina Neagu a strâns echipa într-un cerc la mijlocul terenului, cum face după fiecare meci. Jucătoarele s-au prins de brațe și s-au aplecat în față, iar căpitanul României le-a privit în ochi și le-a spus: „Va trebui să dăm mult mai mult decât am dat azi, […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design