LEAD
GIMNASTICĂ AEROBICĂ

Weekend plin de medalii pentru lotul național de gimnastică aerobică la Campionatele Europene

24 septembrie 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

Gimnastica aerobică, un sport care nu are răsunetul gimnasticii artistice, dar unde România se află în top de ani de zile, a avut un weekend de excepție la Campionatele Europene de la Ancona (Italia). La doar o săptămână după ce o altă echipă românească – cea feminină de tenis de masă – câștiga titlul european, lotul național de gimnastică aerobică al României a câștigat medalia de aur în competiția pe echipe, plus alte cinci medalii în celelalte probe. E al treilea an consecutiv în care România, antrenată de Maria Fumea și de Mariana Mezei, câștigă titlul european la seniori.


România a acumulat cel mai mare punctaj bazat pe rezultatele obținute în calificările de sâmbătă de gimnaștii și gimnastele care au concurat în proble individuale, cele de perechi, trio și grupuri. Pe locul doi s-a clasat echipa Rusiei, iar pe trei, Ungaria.

În finalele de duminică, gimnaștii români au urcat din nou pe podium. În proba mixtă, Dacian Barna și Andreea Bogati au cucerit medalia de bronz. În proba de aero dance, România a cucerit bronzul, iar în cea de trio, România a urcat de două ori pe podium, cucerind o medalie de aur (cu echipa formată din Andreea Bogati, Gabriel Bocșer și Marian Broței) și una de bronz (cu echipa formată din Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete și Dacian Barna, campioni europeni anul trecut). Ultimul titlu pus în joc, cel din proba de grupe, a fost cucerit tot de echipa României.

 


Medalii și la juniori

În competiția juniorilor, care a avut loc în paralel, România a câștigat argintul pe echipe, fiind devansată de Rusia și urmată pe podium de Italia. În proba de grup, echipa României a cucerit aurul, fiind singura echipă care a obținut peste 20 de puncte. În proba de trio și în cea de individual feminin, România s-a clasat pe locul patru.

David Gavrilovici a câștigat o medalie de bronz la individual masculin, și o alta, tot de bronz, în proba mixtă, împreună cu Sarmiza Niculescu.

 

Context

O combinație de gimnastică ritmică, dans coregrafiat și acrobație pe muzică, gimnastica aerobică e una dintre disciplinele din familia gimnasticii, alături de cea artistică, ritmică, acrobatică și trambulina. Doar trei dintre ramuri – artistică, ritmică și trambulină – sunt însă sporturi olimpice.

Deși nu e un sport olimpic – drept pentru care nu e nici foarte popular, nici prea mediatizat – România are o istorie impresionantă de titluri și medalii obținute la campionatele europene, mondiale sau la Jocurile Mondiale – competiție organizată din patru în patru ani destinată sporturilor neolimpice.

În 1997, din lotul national de gimnastică aerobică s-a desprins compania de dans Aeros, care a avut în ultimii 20 de ani reprezentanții în întreaga lume. Modul în care trupa îmbină dansul cu gimnastica și elementele spectacolului cu cele ale sportului a fost considerat unic și inovator.

Trupa e antrenată de Maria Fumea, o fostă gimnastă ritmică de performanță. Fumea antrenează lotul național de gimnastică aerobică din 1994 și are un mare merit în performanțele României în acest sport. În ultimii ani, ea a colaborat și cu lotul național de gimnastică artistică, în calitate de coregraf, iar vara aceasta a devenit vicepreședine al Federației de Gimnastică.

Comentează articolul
Bundesliga

Goluri, eliminări şi proteste: lupta pentru titlu se încinge în Bundesliga. Va rezista Dortmund asaltului lui Bayern și Leipzig?

20 octombrie 2017
Danny Coposescu

Săptămâna trecută, analistul Christoph Biermann ne oferea o explicaţie pentru media relativ mică de goluri în Germania sezonul ăsta. Universalitatea gegenpressing-ului turbo în campionat nu-i tocmai productivă pentru un fotbal aşezat: când n-ai timp nici să tragi aer în piept înainte să fii hăituit de adversar, n-o să se dezvolte prea multe combinaţii reuşite. Doar […]

Citeşte articolul
Europa League

Lecție pentru Alibec? Harlem Gnohere e omul providențial, munca și răbdarea o duc pe FCSB în primăvara europeană

Eddy Harlem Gnohere a câștigat meciul FCSB-ului în Israel. Foto: Răzvan Pasarica / Sport Pictures
19 octombrie 2017
Ciprian Rus

Fără exilatul Denis Alibec pe fișa tehnică, Nicolae Dică a început în Israel, contra lui Hapoel Beer Sheva, cu formula de gală. Iar adevărul e că FCSB arată altfel în Europa, și nu e vorba doar despre stadioane pline, nocturne perfecte și transmisiuni profesioniste. Mai degrabă, jucătorii au o altă motivație, ca și cum Liga […]

Citeşte articolul
Champions League

PSG impresionează din nou, Barcelona și Bayern câștigă convingător. Dar meciul serii s-a jucat la Londra, între Chelsea și Roma

19 octombrie 2017
Ciprian Rus

Jucată la Baku, în „avanpremiera” serii de Champions League, partida dintre Qarabag și Atletico Madrid avea să dea contextul perfect pentru meciul-vedetă al serii, dintre Chelsea și AS Roma. Dublă finalistă a UEFA Champions League în ultimii ani, Atletico nu a scos decât un 0-0 în Azerbaidjan, deși a jucat cu om în plus minute […]

Citeşte articolul
Champions League

Revoluția engleză continuă: Spurs îl frustrează pe Ronaldo, City trece de Napoli, Liverpool dă 7 goluri în etapa surprizelor

18 octombrie 2017
Danny Coposescu

Acum şase ani, Harry Redknapp vorbea despre visurile lui Tottenham în Champions League. Real Madrid asculta atentă şi apoi le spulbera cu nepăsare: 4-0 pe Santiago Bernabeu, într-un sfert de finală care rămâne și până azi cel mai înalt nivel la care au ajuns londonezii în Champions League. Marți seară, Mauricio Pochettino a vorbit despre […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design