Ambros Martin: „Echipa asta are ceva special. Jucăm ca o echipă. Suntem o echipă”

Andreea Giuclea 6 decembrie 2017

„Nothing special”, spunea Ambros Martin înaintea meciului cu Spania, când a fost întrebat de cum se va simți să joace contra țării sale. „Fac asta de atâția ani, fiecare meci e special. Fie că e cu Paraguay sau cu Norvegia. Toate meciurile sunt importante pentru mine. Nu fac distincții. Pentru mine, ăsta e un stil de viață.”

Dar a fost un meci special. Nu doar pentru că a fost împotriva Spaniei, nu doar pentru că a fost o victorie importantă obținută de România, ci mai ales pentru cum a fost câștigată. Asta a zis și selecționerul spaniol al României imediat după meci:

„Mai mult decât rezultatul, victoria, important a fost cum am câștigat. N-a fost un meci bun, dar și când am jucat mai slab, jucătoarele au arătat încă o dată ce caracter, ce spirit au, că au ceva special. Jucăm ca o echipă, suntem o echipă.”

„A fost dificil la început, și în repriza a doua, când Spania a întors din nou scorul. A fost greu din punct de vedere psihic, dar am rămas puternice, calme. Nu știu, e ceva cu echipa asta, e ceva special. Un exemplu clar e că în ambele meciuri, cam în aceleași circumstanțe, echipa n-a cedat niciun moment și a continuat să lupte până în ultimul moment. Un alt exemplu clar e Cristina Florianu, care după ce s-a lovit a zis că vrea să joace, vrea să ajute. Este un exemplu mai puternic decât dacă jucăm bine sau nu, dacă câștigăm sau nu. Spiritul echipei ne dă puncte importante pentru viitor.”

Despre starea Cristinei, Ambros a zis că nu știe încă prea multe: „Cred că s-a lovit când a căzut, de o adversară sau de podea, era foarte amețită, avea ochii roșii, dar din fericire a putut să mai joace, și acum se recuperează.”

De pe margine, antrenorul a văzut un meci atât de echilibrat, încât le-a transmis co-naționalilor săi că nu meritau să piardă. „Îmi pare rău pentru Spania, nu cred că meritau să piardă azi. Au luptat, bineînțeles că n-a fost un meci bun în atac, ambele echipe au ratat mult, șanse clare. S-a simțit că azi s-a jucat pentru mai mult de două puncte, s-a jucat pentru calificare, și probabil de asta ambele echipe au jucat slab în atac și ne-am pus toate eforturile în apărare.”

Cât de mulțumit e de apărarea României? „Foarte mulțumit. Am vorbit mult și am muncit la asta la antrenamente, nu am fost mulțumiți de cum ne-am apărat cu Slovenia, toți am simțit că putem mai bine, și azi am arătat. Așteptăm acum să facem un joc complet – nu perfect în apărare și-n atac, dar nici atât de rău într-o parte sau alta. Un meci echilibrat în ambele părți.”

În astfel de meciuri strânse, crede Ambros, mici detalii înclină balanța. „Așa e sportul, de data asta s-a înclinat în favoarea noastră. Pentru că și noi am luptat pentru asta. Am câștigat mulțumită apărării și a spiritului de echipă. În plus, cred că am jucat mai bine momentele importante, cu mai mult calm. Și probabil a contat și că noi am revenit după ce-am fost conduse cu două goluri. Când revii, ai un avantaj. Dacă ești echipa care conduci și ești egalat, simți mai mult presiunea.”

La final, selecționerul a ținut să tempereze din nou așteptările, repetând mesajul principal din jurul echipei: “Încă o dată, e doar o fază a competiției, e doar încă un meci câștigat. Nu vrem să ne gândim mai departe, ne focusăm doar la următorul meci, cu Angola. Doar la asta ne gândim, să păstrăm nivelul din apărare și să îmbunătățim atacul. Echipa arată bine acum, dar totul se poate schimba. E sport, nu știi niciodată cum va fi mâine. Trebuie să sărbătorim că până acum am câștigat, dar diferența nu e mare. Totul e strâns, echilibrat între toate echipele, și orice s epoate întâmpla, am spus asta înainte să venim aici: echipele din grupa asta, cu excepția Paraguayului, sunt apropiate, oricine poate bate pe oricine. Din prima până în ultima zi.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.