„Bist du verrückt?!“: Schalke revine după 0-4 la pauză, în cel mai nebun „Revierderby“ din istorie

Danny Coposescu 25 noiembrie 2017

Când vine vorba de comentatorii nemţi, stereotipul ţine bine: cuvintele sunt economisite şi folosite cu eficienţă maximă. Perioadele lungi de linişte, în care se aud doar galeriile din stadion, fac intervenţiile verbale cu atât mai remarcabile. Cea a lui Wolff Fuss s-ar putea să rămână în memoria colectivă la fel de mult ca golul de 4-4 al lui Naldo: „Eşti nebun?!“

Înnebuniţi suntem cu toţii după un meci fără egal în cele 173 de iteraţii ale derbiului din Ruhr. Cum altfel, după ce Dortmund avea 4-0 după nici 25 de minute? Cum altfel, când Schalke a reuşit o egalare halucinantă în al patrulea minut de prelungiri?

Ceea ce părea să fie un coşmar personalizat pentru tănărul antrenor Domenico Tedesco s-a transformat într-un capitol legendar pentru el şi clubul său. Suporterii veniţi în deplasare pe Westfalenstadion trebuie că au fost bipolari pentru 90 de minute. La pauză, victoria record cu 10-0 din 1940 părea în pericol. Aubameyang, Götze, Guerreiro şi un autogol stupid îl forțaseră pe Tedesco să facă deja două schimbări după jumătate de oră.

Ce s-o fi întâmplat la vestiare? Orice ar fi, trebuie sintetizat şi produs în masă, pentru că felul în care au ieşit jucătorii în albastru de la cabine a reuşit să sperie o echipă care avea toate punctele în mână. Sigur, trebuie menţionat rolul neaşteptat pe care l-a jucat Aubameyang în repriza secundă. Acum câteva sezoane, gabonezul se bucura la un gol contra lui Schalke cu o mască de Batman. Din erou, s-a transformat rapid în răufăcător: întâi o ratare groaznică, când golul ar fi pus adversara din nou rapid la podea; apoi al doilea cartonaş galben, după un fault complet inutil.

A fost probabil momentul în care oaspeţii chiar au devenit convinşi că vor reuşi imposibilul. Scorul era deja 4-2 când Aubameyang a fost eliminat şi Borussia se clătina ca un boxer înainte de knock-out. În timp ce Tedesco gesticula isteric pe bancă, urlând către băieţii lui să atace neîncetat, Peter Bosz părea că se micşorează cu fiecare duel pierdut de ai săi.

După racheta lui Caliguri, egalarea se întrevedea ca un Tsunami la orizont. Până şi „Zidul Galben“ din peluza lui Dortmund amuţise, dărâmat de încă un colaps al favoriţilor. Cele 18 goluri primite în ultimele şase etape au produs un reflex pavlovian pe Westfalenstadion, unde buna dispoziţie s-a risipit din secunda în care Schalke şi-a început revenirea.

Lovitura de cap a lui Naldo l-a dezlănţuit pe Tedesco într-un sprint extatic pe marginea terenului, împreună cu toată banca lui Schalke. Între timp, Ralf Fährmann nu s-a putut abţine să nu le transmită toată „dragostea“ fanilor lui Dortmund din spatele porţii sale. A ieşit bineînţeles cu scandal, cum e obligatoriu la derbi, şi portarul şi-a cerut scuze la final.

Dar nimeni nu se poate supăra pe bucuria lui Schalke. Nimeni nu le poate lua reuşita asta, de-a dreptul eroică. Unul dintre membrii trupei Lokalmatadore spunea că „Gelsenkirchen e punk rock pur.“ După nebunia asta, e greu să nu-i dai dreptate.

Twitter-ul, desigur, a explodat:

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.