„Cel mai important e să dai tot ce există în tine, pentru că nu mai ai nimic de pierdut.” Cum descriu jucătoarele CSM-ului atmosfera din FINAL4

Andreea Giuclea 11 mai 2018

„Totul se schimbă când ajungi la Budapesta”, spunea Cristina Neagu înainte de plecarea spre capitala Ungariei, care găzduiește în acest weekend a cincea ediție FINAL4. Vorbea de motivația extra pe care par s-o aibă jucătoarele, de concentrarea mai bună ca în restul sezonului, de cum totul va depinde de următoarele două zile, indiferent de forma pe care au arătat-o echipele până acum.

E parte din farmecul pe care-l are formatul actual al Ligii, introdus în 2014: că poți să lași tot ce-a fost înainte acasă și să te autodepășești, cum a făcut CSM acum doi ani; sau dimpotrivă, să vii la Budapesta cu încrederea unei forme impresionante, dar să nu reușești să confirmi, cum a pățit an de an Vardar. Că, oricâte predicții și analize s-ar face, nimeni nu știe ce va urma – mai ales anul ăsta, declarat de toți cel mai echilibrat –  și că totul se întâmplă pe cea mai mare scenă, cum a spus tot Neagu, fiind ediția cu cel mai mare interes media.

E și prima ediție când întâlnirea tradițională cu jurnaliștii s-a mutat de la hotel în emblematicul Heroes’ Square, unde organizatorii au montat un teren pentru meciuri demonstrative, unul pentru beach handball, și unde fanii și-au întâlnit jucătoarele preferate.

„Toată atmosfera și tot ce se întâmplă aici îți crează emoții”, a spus Iulia Curea, extrema CSM-ului, care a analizat semifinala cu Gyor: „Eu văd meciul ca o finală. Cred că suntem mai puternice ca în anii trecuți, în primul an oricum eram priviți ca un outsider, anul trecut a fost mult mai greu. Simțim și acum presiunea, avem emoții, dar abia așteptăm meciul. Sunt câteva jucătoare care vor pleca la final, dar sunt sigură ca suntem aici toate, vrem să dam totul acum, cât suntem aici, pentru că la anul nu știm ce se întâmpla. Dacă începem bine din apărare, eu zic că nimeni nu ne poate bate, pentru că suntem o echipă bună, cu jucătoare foarte bune, important e să fim o echipă.”

Una din jucătoarele care vor pleca, Bella Gullden, ne-a vorbit despre mixul de emoții pe care îl simte: „Pe de o parte ești foarte entuziasmat, e cel mai important weekend al anului, dar te gândești că e ultimul și simți și tristețe. Va fi un weekend emoționant, dar atunci când știi că e ultimul, nu ai nimic de pierdut și dai totul.”

Despre sezonul oscilant al CSM-ului, Bella spune că e deja ceva normal pentru echipa din București: „Mereu avem aceste urcușuri și coborâșuri. În sezonul ăsta ne-am chinuit puțin, dar am jucat și câteva meciuri foarte bune. Nu știm exact unde suntem, dar cred că am avut o pregătire bună, ne-am antrenat bine și cred că s-a îmbunătățit modul în care comunicăm, cum discutam tactică, simt că toate suntem foarte implicate. Cred că vine natural când e vorba de meciuri așa importante ca acum, nu e doar despre venirea lui Per. Toare vor să câștige. Normal că și până acum am vrut să câștigăm, dar fiecare a încercat să-și găsească locul. Cred că acum la final nu mai ai nimic de pierdut și te implici cu totul.”

Oana Manea, căpitanul CSM-ului, a vorbit și ea despre cum simte echipa, la a treia prezență consecutivă în FINAL4: „Anul ăsta e puțin diferit față de anul trecut, anul trecut am avut mult mai multă presiune, pentru că eram deținătoarele trofeului. Din câte văd, anul ăsta suntem un pic mai liniștite, probabil ne-am și obișnuit cu Final4. Nu-mi place să spun asta înainte, dar am un feeling destul de bun, le simt pe fete foarte concentrate, discutăm mult, ne gândim cum să ne ajutăm, să fim cât mai unite. Chiar dacă unele jucătoare vor pleca, suntem toate jucătoare profesioniste și când ești aici la FINAL4 nu cred că te gândești la plecare, la bagaj sau unde vei juca sezonul următor. Cel mai important e să dai tot ce există în tine, tot ce poți să dai pentru meciurile astea, că nu știi ce se va întâmpla în sezonul următor.”

Cristina Neagu, cel mai bun inter stânga al competiției

În cadrul întâlnirii cu presa, EHF a anunțat echipa ideală din actualul sezon Champions League, stabilită de voturile fanilor și jurnaliștilor. Cristina Neagu a fost votată cel mai bun inter stânga al sezonului.

„Sunt fericită să văd că oamenii mă iubesc, mă apreciază, înțeleg felul în care muncesc și joc. Le mulțumesc că au fost alături de mine și m-au votat.”

Despre sezonul CSM-ului, interul stânga a spus: „Am avut un an greu, dar suntem aici, suntem pregătite, am intrat în această atmosferă de semifinală de Liga Campionilor. Încă n-am arătat adevărata față a CSM-ului și cred că nici măcar noi nu știm care e adevărata noastră față, pentru că am fost un pic la extreme, probabil suntem undeva între cele mai bune și cele mai slabe meciuri din acest sezon. Vom vedea mâine exact unde ne aflăm, dar cred că avem șanse egale cu Gyor. Cred că nu mai sunt la fel de puternice ca în alți ani. Poate înainte le-aș fi văzut ca favorite să câștige trofeul, dar sezonul ăsta nu văd o favorită, cred că toate echipele au șanse egale. Cred mult în șansa noastră și sper din tot sufletul ca mâine să fie o zi bună pentru noi, pentru că vrem mult să ne calificăm în finală.”

După întâlnirea cu presa, jucătoarele CSM au stat câteva minute bune și cu fanii strânși în Heroes’ Square, în fața cărora au cântat (Dragostea din tei, la cererea unor fani), au semnat autografe și au făcut poze.

FINAL4-ul Ligii Campionilor are loc în weekendul 12-13 mai, la Budapesta. Semifinala CSM București – Gyor are loc sâmbătă, 12 mai, de la ora 16:15 (ora României). A doua semifinală, Rostov Don – Vardar, e de la ora 19.00. Finalele au loc duminică.  

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.