Cristina Florianu, MVP-ul primului ei meci la Mondiale: „Îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot ajuta echipa”

Andreea Giuclea 2 decembrie 2017

La finalul primului ei meci la un Campionat Mondial, Cristina Zamfir Florianu n-a știut dacă trebuie să facă un pas în față. Crainicul anunța MVP-ul, cea mai bună jucătoare a meciului România-Paraguay, dar în loc de Cristina Florianu, i-a spus Floriana Zamfir Florianu, creând un moment de confuzie. Interul României, în vârstă de 28 ani, înscrisese însă cele mai multe goluri, așa că după puțin timp, colegele de echipă i-au făcut semn să iasă în față pentru a-și primi premiul de cea mai bună jucătoare a meciului. Primul MVP la un campionat mondial pentru golgetera Ligii Naționale.

„Nu am auzit când m-au strigat”, a spus jurnaliștilor râzând, imediat după meci. „Mă bucur că am început cu dreptul și îmi doresc să am evoluții din ce în ce mai bune, să pot să ajut echipa.”

Pentru Cristina, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Florilor, meciul cu Paraguay a reprezentat debutul la un turneu mondial. Nu a făcut parte din echipă în 2015, când România a câștigat medalia de bronz, o decizie contestată la vremea aia. A revenit la națională în 2016, odată cu sosirea lui Ambros Martin pe banca României. „Orice jucătoare își dorește să fie aici, la echipa națională, mă bucur că mi-a dat o șansă, sper din suflet să reușesc să ajut echipa și să am evoluții bune”, ne spunea înainte de Europeanul din Suedia.

Născută în Slatina, Cristina a descoperit handbalul la 11 ani, după o selecție în școală. Fiind înaltă (acum are 1,83m), a început în poartă, dar nu i-a plăcut. „Nu mi-a plăcut deloc, nu e locul meu acolo, și domnii profesori Dăbuleanu și Mihai Tesleanu au hotărât să mă pună inter. Îmi place mult mai mult decât în poartă, mi se potrivește mai bine.” Handbalista, care a mai jucat la KZN Slatina, la Tomis Constanța și la Corona Brașov înainte de-a se transfera la SCM Craiova în vara trecută, a debutat la echipa națională la 20 de ani, dar n-a prins însă niciun campionat mondial.

Acum, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Națională pare decisă să joace un rol tot mai important la națională. În debutul cu Paraguay a înscris cinci goluri și a făcut un meci bun și în apărare, unde a fost folosită în centru, un loc cu care nu era obișnuită. „Nu am evoluat foarte mult în mijlocul apărării, dar eu îmi doresc să-mi fac treaba oriunde o să fiu pusă, îmi doresc să ajut echipa națională. M-am simțit bine, pe viitor o să fie și mai bine. Am avut emoții, eu vă spun sincer că înainte de orice meci am emoții, dar sunt emoții constructive, sper.”

Au ajutat-o să-i treacă emoțiile și cele câteva sute de suporteri români care au îngălbenit scaunele gri ale Arenei din Trier. „Am avut un public senzațional, ne simțim ca acasă, le mulțumim din tot sufletul că au venit să ne încurajeze și au fost alături de noi 60 de minute.”

Despre meciul cu Paraguay, o victorie clară cu 29-17,  Cristina spune că a fost unul incomod, „pentru că adversarele au jucătoare de talie mică și foarte mică, iar noi avem o talie mult mai mare și de multe ori le-am scăpat printre degete. Sper ca pe viitor să îndreptăm greșelile pe care le-am făcut. Putem spune că azi a fost un meci de încălzire, de mâine începe greul la acest campionat, suntem o echipă în creștere.”

E un vis pe care-l am de când am început handbalul

Și Timea Tătar, pivotul Coronei Brașov, se află la primul Mondial, tot la 28 de ani. Și ea a avut emoții. „A fost un debut cu foarte mari emoții, însă sper să trec peste ele și să ajut echipa cât pot de mult. E ceva de neimaginat să fiu aici, e un vis pe care l-am avut întotdeauna, de când am început handbalul, să particip la un turneu de asemenea anvergură și mă bucur mult că selecționerul mi-a dat șansa.”

Despre meciul cu Paraguay, Timea spune că a fost „o victorie muncită, un meci pe care ne-am dorit foarte mult să-l câștigăm, fiind primul din această grupă. Ne bucurăm că am reușit să debutăm cu dreptul, însă mai avem mult de lucru. Ce n-a mers? Cred că în a doua repriză n-am mai fost așa concentrate, că apărarea n-a mai fost așa mobilă. Dar o să lucrăm la partea asta.”

Despre jocul de duminică cu Slovenia, handbalistele au spus, la fel ca selecțonerul Martin Ambros, că nu l-au pregătit încă în amănunt, concentrându-se pe prima partidă, cu Paraguay. Știu însă că va fi mai greu. „Luăm fiecare meci în parte. Cred că pe zi ce trece va fi tot mai greu, dar suntem concentrate 100% la fiecare meci”, a spus Timea.

Dar după victoria cu Paraguay, o parte din jucătoare, împreună cu selecționerul spaniol, s-au întors în arenă și au rămas în tribună pentru al doilea meci al grupei, Slovenia-Franța, un prilej de-a analiza două din adversarele importante din următoarele zile.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.