Cristina Neagu e cea mai bună jucătoare a lumii! Din nou. Federația Internațională a numit-o handbalista anului 2016, a treia oară când primește distincția

Andreea Giuclea 16 martie 2017

Federația Internațională de Handbal a anunțat azi rezultatele campaniei anuale prin care desemnează, prin voturile specialiștilor, jurnaliștilor și fanilor, cei mai buni jucători din handbalul masculin și feminin din anul precedent. Pentru 2016, aceștia sunt Cristina Neagu și francezul Nikola Karabatic. Pentru amândoi, este a treia oară când câștigă trofeul.

Neagu, care a obținut 37.14% din voturi, a fost urmată în clasamentul celor mai valoroase jucătoare de Nora Mork (20.86%), Nycke Groot, Isabelle Gullden și Kari Grimsbo. În clasamentul masculin, Karabatic i-a devansat pe Mikkel Hansen, Andreas Wolff, Domagoj Duvnjak și Sander Sagosen.

E a doua oară consecutiv când Neagu primește această distincție, chiar dacă 2016 nu a fost un an la fel de bun ca precedentul. A avut mai multe accidentări și nu a câștigat nicio medalie nici cu naționala, nici cu echipa de club. A fost însă printre cele mai bune marcatoare ale turneelor finale la care a participat (Jocurile Olimpice și Campionatul European – unde a fost desemnată cel mai bun inter stânga), chiar dacă România n-a ajuns în fazele finale. Iar antrenorii sau jurnaliștii cu care am discutat în Suedia ne-au spus că o consideră, încă, cea mai bună din lume, tocmai pentru că domină handbalul feminin chiar și când nu trece prin cea mai bună perioadă.

E a treia oară când căpitanul României e aleasă cea mai bună jucătoare din lume, o raritate în handbalul feminin. De la vară, Neagu va juca la CSM București, cu care speră să câștige, din nou, Liga Campionilor.

Citește-i povestea, pe larg

Despre cum a revenit Cristina Neagu în handbalul de înaltă performanță după operațiile grele prin care a trecut am scris anul trecut. Uite un pasaj care are legătură și cu titlul de cea mai bună jucătoare a lumii, dar și cu încercările Cristinei:

[…] În tribunele de la Mondiale, în sala de presă și la televiziunile străine s‑a vorbit despre cum merită, mai mult ca oricine, să fie numită cea mai bună handbalistă a lumii în 2015, o distincție pe care Federația Internațională de Handbal o oferă la început de an, pe baza voturilor specialiștilor, jurnaliștilor și fanilor. Ar fi a doua jucătoare care primește titlul de două ori. Prima oară l‑a luat pentru rezultatele din 2010, când a pierdut finala Ligii cu Oltchim, dar a luat medalia de bronz cu România la Campionatul European. „E cel mai frumos moment din cariera mea”, spunea atunci, la 22 de ani. „Sper să fie doar începutul, am tot timpul din lume să devin mai bună și să câștig și alte medalii și abia îmi aștept viitorul.”

N‑a apucat să se bucure de trofeu, pentru că au urmat operațiile – la umăr și la genunchi – care au purtat‑o mai mult prin cabinete medicale și săli de recuperare decât prin fața porții de handbal. Au fost momente când doar ea mai credea că va reveni și momente în care nici ei nu i‑a mai păsat când, cum sau dacă o va face.

Acum e din nou pe teren, din nou cea mai bună jucătoare din lume. Pentru că a învățat cât de imprevizibil e sportul, joacă fiecare meci ca și cum ar fi ultimul.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.