Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

Danny Coposescu 15 noiembrie 2017

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri.

Păcat de efortul irlandezilor şi de peisajul din Rusia, care va fi puţin mai sărac fără festivalul verde adus de suporterii lor. În schimb, măcar vom avea plăcerea să vedem pe marea scenă unul dintre cele mai strălucite talente ale fotbalului european: Christian Eriksen.

Irlanda 1-5 Danemarca

Că nu vom avea din nou o bătălie abrazivă între două echipe sufocate de miză a fost clar după şase minute, când Duffy a dezlănţuit publicul de pe Aviva Stadium. Şi totodată, capacităţile considerabile ale danezilor.

Nu e ca şi cum ne aşteptam la altceva decât multă posesie pentru oaspeţi, în faţa unei baricade, mai ales la scorul de 1-0. Dar modul în care golul a dezmeticit-o şi concentrat-o pe Danemarca e chiar impresionant. Nu un şir infinit de pase de-a latul terenului, ci un fotbal incisiv şi direct a fost consecinţa; un joc pe măsura unor jucători ca Sisco, Jorgensen şi mai ales Eriksen.

Autogolul tragic din partea lui Christie a fost doar preludiul unei prestaţii solo din partea playmaker-ului de la Tottenham. Au urmat un șut calibrat la milimetru, care a devastat echipa lui Martin O’Neill înainte de pauză,un interior minunat, care a pus capăt discuţiilor despre calificare devreme în a doua repriză, și apoi o bombă, după greşeala teribilă a lui Ward, care a pus sare pe rană. Un hat-trick de pus în ramă pentru Eriksen, aflat într-o formă şi la vârsta ideală pentru a domina un turneu final. Acolo o aşteaptă adversare mult mai bune, care nu-i vor oferi hectare întregi de spaţiu, dar scena mare par să scoată tot ce-i mai bun din mjlocaşul de 25 de ani.

În 1985, Danemarca venea la Dublin şi se califica la Mondial cu un 4-1 la fel de clar ca victoria de marți seară, iar impresia pe care au lăsat-o Laudrup, Morten Olsen şi Preben Elkjaer la turneul din Mexic are ecouri şi astăzi. Tricoul purtat atunci se vinde în continuare ca pâinea caldă, un accesoriu esenţial pentru hipsterul microbist. Cu Eriksen în frunte, ce urmă va lăsa naţionala nordică la competiţia de anul viitor?

Ce urmează

Habemus contingentul european! Elveţia, Suedia, Croaţia şi Danemarca se alătură celor nouă câştigătoare de grupe. Mai sunt doar două locuri libere pentru Cupa Mondială, pentru care se luptă Australia şi Honduras, respectiv Peru şi Noua Zeelandă.

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay, Elveția și, dacă se califică, Peru.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.